Havreflarn

Tunna knäckiga havreflarn. Ett mycket enkelt recept som går snabbt att göra!
havreflarn
Tid: 20 minuter
ca 24 st

Ingredienser:

Vegetariskt

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 5 minuter med över- och undervärme
  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med varmluftsfunktion
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka havreflarn så här:

Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.

Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.

Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.

Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.

Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret.

Lossa dem sedan från pappret och om du vill ha platta kakor låt dem ligga där tills de kallnat, men vill du ha böjda kakor så lägg dem över en träpinne, borstskaft eller dylikt och låt dem kallna där.

Havreflarn steg 1-3
1. Smält smöret. 2. När smöret smält, ta av kastrullen från plattan. 3. Tillsätt alla övriga ingredienser.
Havreflarn steg 4-6
4. Rör till en jämn smet. 5. Klicka ut ca en halv matsked smet per kaka och tänk på att ha gått om plats mellan kakorna för de flyter ut i ugnen. 6. De färdiga havreflarnen.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (13 g): 57 kalorier, 7 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Serveringstips

Doppa ena halvan i smält blockchoklad. Eller: Lägg samman ej böjda flarn två och två med smält blockchoklad eller smörkräm emellan. Servera med glass eller vispad grädde. Själv har jag serverat dem doppade i choklad tillsammans med jordgubbsglass, se länk till recept och bild nedan.

Tips & tricks

Tänk på att använda bakplåtspapper av god kvalitet. Om havreflarnen fastnar, prova att pensla med kallt vatten på undersidan av bakplåtspappret.

Hållbarhet och förvaring

Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de. Havreflarnen går bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Emilia
Receptet fungerar inte. De smälter inte ut i ugnen, så det blir inte flarn och de tar längre tid att bli klara.
Skrivet av Jessica
Mycket goda och knäckiga flarn som är goda både till fika och glass!
Skrivet av Gunilla
Jättebra att du skriver grader över/undervärme och grader varmluftsugn.
Ibland vet man inte om de menar vanlig ugn eller varmluftsugn i recepten.
Skrivet av Marita
Bästa receptet! Jag har aldrig tidigare fått så spröda och knäckiga flarn!
Skrivet av Stina
Gott

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest