Browniecheesecake med chokladganache
Baka den här magiskt goda kakan och du kommer inte ångra dig! Så underbart god och enkel att göra!
Browniesmet i två lager med cheesecake-kräm mellan, toppad med en underbar chokladkräm, en fin ganache. De olika lagrens smak och konsistens gifter sig fint.
Mjuk och saftig browniebotten med lite nötcrunch blir väldigt gott tillsammans med den krämiga cheesecakesmeten. Att sedan toppa detta med en härligt gräddig chokladkräm så där lagom fast utan att bli hård blir bara så gott!
Denna tårta blir verkligen perfekt smakmässigt och praktiskt uppfyller den också alla krav på att kunna lyftas över enkelt till serveringsfat och att det går enkelt att skära snygga bitar som också blir väldigt estetiskt tilltalande med de olika lagren i olika färger.
Denna browniecheesecake är en klar favorit. En underbar tårta med lyxkänsla som är enkel att baka!

Ingredienser:
Cheesecakesmet:
- 300 g färskost
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
Browniesmet:
- 100 g smör
- 1 dl (65 g) hasselnötkärnor
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 3 msk kakao
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Chokladganache:
- 1 dl vispgrädde
- 150 g mörk choklad
- 25 g smör
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- ca 175 °C i nedre delen av ugnen i 25 minuter med över- och undervärme
-
Tag fram en rund form med löstagbar kant. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
Form med bakplåtspapper fastklämt. -
Mät upp färskost, strösocker och vaniljsocker till cheesecakesmeten i en liten bunke.
Blanda till en jämn smet med en slickepott.
- 300 g färskost
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
Färskost, strösocker, vaniljsocker. Cheesecakesmet. -
Smält smöret till browniesmeten på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, tag bort det från värmen och rör om tills allt smör smält.
- 100 g smör
Smält smör. -
Hacka hasselnötterna grovt.
(Släng bort de hasselnötter som är mörka inuti. De är ruttna, giftiga och smakar otäckt.)
- 1 dl (65 g) hasselnötkärnor
Grovhackade hasselnötkärnor. -
Tillsätt ägg, strösocker, kakao, bakpulver och salt till det smälta smöret.
Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp på högsta effekt ca 20 sekunder.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 3 msk kakao
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Ingredienser till browniesmeten. Smeten vispad. -
Tillsätt vetemjölet och de hackade nötterna.
Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Vetemjöl och hackade nötter tillsatt. Browniesmeten klar. -
Häll hälften av browniesmeten i formen och bred ut den i ett jämnt lager i botten.
Häll på hela cheesecakesmeten och bred ut den i ett jämnt lager.
Häll till sist på den sista hälften av browniesmeten och bred ut den i ett jämnt lager.
Hälften av browniesmeten utbredd. Cheesecakesmeten utbredd. Andra hälften av browniesmeten utbredd. -
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 175°C i 25 minuter.
Tag ut kakan och låt den svalna. (Ett tips för att påskynda svalnandet är att ställa formen på frysklampar.) Helst ska inte kakan vara varmare än ca 37°C när chokladganachen breds på.
Färdiggräddad browniecheesecake. -
Koka upp grädden till chokladganachen. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen i mindre bitar.
- 1 dl vispgrädde
- 150 g mörk choklad
Grädde till ganachen. Varm grädde och chokladbitar. -
Vänta någon minut. Rör sedan sakta tills det blir en jämn fin och blank chokladkräm.
Chokladkräm. -
Tillsätt smöret i mindre bitar och rör tills det smält och smeten är jämn, blank och fin. Nu är chokladganachen klar.
(Om smeten skulle vara för kall så att inte smöret smälter kan man värma på lite försiktigt.)
- 25 g smör
Smör tillsatt i mindre bitar. Chokladganache. -
Bred ut ganachen ovanpå den färdiggräddade och avsvalnade kakan.
Ställ in tårtan i kylen och låt hela kakan stelna och bli kylskåpskall, helst ska den stå i minst 2 timmar, gärna över natten.
Avsvalnad kaka. Ganachen utbredd. -
Skär runt kanten med en tunn slickepott eller kniv så att kakan lossnar från formen. Tag sedan bort den löstagbara kanten. Lyft över kakan till ett serveringsfat. Jag brukar använda två stekspadar till det.
Servera browniecheesecaken och njut!
Browniecheesecake med ganache. Hela tårtan på serveringsfat.
Näringsvärden
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Undrar om denna går att frysa ner?
Mvh Joanna

webmaster
Men en fråga, i cheesecake brukar man ju ha pressad citron för att få lite syrlighet.
Skulle det krocka smakmässigt med brownien?

webmaster

webmaster