Majonnäs

Äkta majonnäs
Äkta hemgjord majonnäs, innehåller nästan bara fett och inga kolhydrater.

Majonnäs kan man göra själv eller köpa i affären i glasburk eller på tub, i olika fetthalter och med olika smaksättningar.

Om man vill veta vad man äter och vill ha en god majonnäs gjord på bra råvaror så är min rekommendation att göra sin egen. Mitt enkla recept på majonnäs går på 5 minuter och den håller sig minst 1 månad i kylen. Det är bra att använda en olja med neutral smak som ej kallpressad rapsolja eller matolja. Undvik alltså olivolja och kallpressad rapsolja som har en smak som gör majonnäsen besk.

Köpt majonnäs

Originalmajonnäs har ofta en mycket hög fetthalt eftersom majonnäs till största del består av uppvispad olja och olja är 100% fett.

Majonnäs med lägre fetthalt innehåller oftast större andel kolhydrater och diverse industriella ingredienser och är därför förmodligen inte alls bättre för hälsan.

Mitt råd är att köpa den majonnäs som verkar innehålla mest naturliga råvaror med minst tillsatser och lågt innehåll av kolhydrater.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Köpt majonnäs innehåller nästan alltid tillsatser.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av majonnäs.

Energi: 718 kcal
Kolhydrater: 1.5 g
Protein: 1 g
Fett: 80 g

Tips och info

Hållbarhet och förvaring:

Förvara öppnad burk i kylskåp. Håller sig minst ett halvår.

Ersätt med:

Remouladsås, creme fraiche.

Vad väger majonnäs?

Måttomvandla majonnäs mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Ellinor
Gjorde precis majonäs efter ditt recept. Chansade och gjorde dubbel sats och den blev helt PERFEKT!
Tack!
Svar till Jessica Skrivet av Susanne

Ja det är inte helt lätt men t.ex. kan crème fraiche eller turkisk yoghurt smaksatt med dijonsenap eller någon vinäger möjligen fungera.

Skriv gärna hur det blev om du provar eller om du kommer på något annat bra!

Skrivet av Jessica
Hej, jag är äggallergiker och ser att i många av dina recept så ingår majonnäs. Vad skulle du säga att man kan använda i de flesta fallen som ersättare för majonnäs?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest