Recepten.se – Recept> GI> Majonnäs

Majonnäs - Recept

Gör din egen supergoda och tillsatsfria hemgjorda majonnäs på 5 minuter utan att det blir några äggvitor över! Du behöver en stavmixer med tillhörande skål med höga kanter. Världens enklaste och snabbaste hemlagade majonnäs.
majonnäs
Egen hemgjord majonnäs. Mycket god och enkel att göra med detta recept och man slipper dessutom överblivna äggvitor.
Skriv ut   Mejla
Tid: 5 minuter
Mängd: ca 2.5 dl

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

  • mixer - handmixer med hög burk

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven.

    Om inte alla ingredienser har samma temperatur, låt mixerskålen med de uppmätta ingredienserna stå framme i rumstemperatur ca 30-60 minuter så temperaturerna jämnar ut sig. Annars är risken stor att majonnäsen skär sig.

    alla ingredienser till majonnäs
    Alla ingredienser.
  2. Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5-15 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. När man är klar ska hela blandningen bestå av krämig majonnäs, fortsätt annars mixa.

    Nu är majonnäsen klar!

    mixa majonnäs
    Mixa majonnäs.
    färdigmixad majonnäs
    Färdigmixad majonnäs.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde för hela mängden (263 g): 1733 kcal, 1 g kolhydrater, 192 g fett, 7 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

  • Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte majonnäsen ska skära sig.
  • Om majonnäsen skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna majonnäsen matskedsvis under vispning.
  • Använd en olja med neutral smak, undvik olivolja och kallpressad rapsolja.
  • Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)

LCHF Tips

Majonnäs har mycket lågt GI.

Tips för att undvika tillsatser

Köp dijonsenap och vitvinsvinäger utan tillsatser så blir din majonnäs helt utan tillsatser.

Hållbarhet och förvaring

Minst 1 månad i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Therese
Jag skulle rekommendera att byta ut 0,5 dl till kallpressad rapsolja. Jag tycker det ger nötig god smak.
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Problemet med kallpressad rapsolja är att den har en besk smak som gör att majonnäsen också får en besk smak, samma sak med kallpressad olivolja. Jag har provat det men det blev tyvärr inte gott. Men kan du hitta en kallpressad olja som inte har någon smak så kan du givetvis använda den. Varmpressade vegetabiliska oljor är mindre hälsosamma än kallpressade men de är inte hälsofarliga. Däremot försvinner ju en del av det som är nyttigt när man hettar upp fröna till ca 90°C vid tillverkningen. Jag tror dock du förväxlar detta med när man hettar upp vegetabiliska oljor i ugn, fritös, stekpanna till mycket högre temperaturer. Då kan cancerogena ämnen bildas, men det gör det även för kallpressade oljor. Därför är det bättre att använda smör i större utsträckning vid upphettning eftersom smör tål värme mycket bättre.
Skrivet av Anna
Upphettade vegetabiliska oljor är ju något av det mest hälsofarliga man kan äta. Varför kan man inte använda kallpressad rapsolja?
Svar till Ewa Skrivet av Susanne
Ja det tror jag. Jag har haft min längre än så. Det som händer är mest att det börjar separera lite men det blir inte oätligt. Så länge den smakar bra och inte har möglat så kan du äta den.
Skrivet av Ewa
Hej, jag har gjort egen majonnäs på det här sättet men utan kryddor eller tillsatser Den är helt neutral håller den fortfarande en månad i kylen. Tacksam för svar
Skrivet av Maud Andersson
Väldigt lätt att göra. Bara välja styrkan på majjon. Superbra! Och jättebra recept.
Tack 🙏 Med vänlig hälsning Maud
Svar till MartinB Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av MartinB
Jag har gjort detta flera gånger och brukar ha i vitlök o koriander. Det blir helt underbart gott!
Svar till PB Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om receptet och tack för dina tips!
Skrivet av PB
Vad enkelt!, smakar bättre än köpt majonnäs och dessutom inget socker, konserveringsmedel eller andra tillsatser förutom senapen som innehåller konserveringsmedel. Lägger man till en äggula blir det lite med sting men det är en smaksak, man kan laborera lite. Det blir, billigare, nyttigare och mer miljövänligt. Köper nog inte någon färdig majonnäs nu, den sista tuben är köpt. För vitlöksälskare så funkar det med att mixa ner vitlök (vitlöksmajonnäs).
Svar till Per Fagerli Skrivet av Susanne
Du får givetvis ha din egen åsikt. Men om rapsolja inte hade varit mänsklig föda eller giftigt hade det knappast fått säljas eller användas som ingrediens i mängder av halv- och helfabrikat.
Skrivet av Per Fagerli
Hur fan kan ni uppmana folk att använda rapsolja i ert recept? Vad jag vet så är det inte mänsklig föda, det är giftigt. Mvh Per Fagerli
Svar till Leif Skrivet av Susanne
Vad bra att du hittade en variant som passade dig! Det låter som den smakar lite mer som remouladsås och det är ju gott.
Skrivet av Leif
Mycket enkel att göra och blev bra krämighet. Däremot tycker jag att den blev för blek i smaken så jag testade att lägga till en äggula, lite mer senap och salt. Då passade den min smak bättre.
Skrivet av Sisi
Väldigt gott och enkelt, efter detta kommer jag aldrig mer köpa majonnäs 🤩👍🏼
Svar till Malin Skrivet av Susanne
Läs gärna instruktionerna i receptet en gång till. Ingredienserna måste ha samma temperatur och man ska använda den avlånga burken avsedd för stavmixer. Jag har gjort det här receptet massor med gånger så jag vågar lova att receptet är rätt. Läs gärna alla kommentarer också från andra som gjort receptet, det finns en del bra tips och kanske kan det ge någon ledtråd till vad som gick snett. Hoppas du vill prova igen och skriv gärna och berätta hur det gick.
Skrivet av Malin
Det blev ingen majonnäs av detta. Blev aldrig tjock
Skrivet av Dennis
Ni som misslyckas gjorde antagligen samma misstag som jag(förutsatt att ni följt ovan instruktioner i övrigt) med att ni inte använder en behållare som precis är så stor att mixerhuvudet får plats i den. Ni ska sedan börja mixa på full effekt och liksom vricka den lite fram och tillbaka för att slutligen lyfta huvudet uppåt långsamt.
Svar till Adrian Skrivet av Adrian
Jag har aldrig gjort majonnäs tidigare men provade det här receptet med stavmixer. Oj oj vad roligt och lätt det var, jag kommer nog inte köpa mer majonnäs från affären mer.
För min smak så var det för mycket vitvinsvinäger så jag tar endast en tsk vinäger och det blir perfekt.
Skrivet av Alf Svensson
Snabbt enkelt och god och fin konsistens
Skrivet av Catarina
Blev perfekt, i både smak och konsistens.
Skrivet av Kicki
Jag var lite sen med att ta fram ingredienser så ägget och senapen var lite kalla. 5 sekunder i micron, på med olja och vips var den klar.
Skrivet av Suzanne
Brukar göra majonnäs ofta, har aldrig misslyckts hitills, men nån gång ska väl vara den första? :) Har samma ingredienser som i receptet utom vitvänsvinäger. Allt står framme för att ha rumstemperatur. Den här gången hade jag i vitvinsvinägern och det blev bara slask hur mycket olja jag än tillsatte. Slängde och gjorde om utan vinägern - hur bra som helst.
Skrivet av Bertil Erik Ohlsson
Funkar hur bra som helst. Hemligheten ligger i att allt ska ha samma temperatur, som det står. Sen kan man smaksätta hur man vill bara att prova. Tack för receptet.
Skrivet av Ted
Jag pressade i en stor klyfta vitlök, körde stavmixern i 10-15 sek
det blev jättebra Mmmmm
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl