| GI | LCHF | Tillbehör |

Majonnäs - Recept

Gör din egen supergoda och tillsatsfria hemgjorda majonnäs på 5 minuter utan att det blir några äggvitor över! Du behöver en stavmixer med tillhörande skål med höga kanter. Världens enklaste och snabbaste hemlagade majonnäs.
majonnäs
Tid: 5 minuter
ca 2.5 dl

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

  • mixer - handmixer med hög burk
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven.

    Om inte alla ingredienser har samma temperatur, låt mixerskålen med de uppmätta ingredienserna stå framme i rumstemperatur ca 30-60 minuter så temperaturerna jämnar ut sig. Annars är risken stor att majonnäsen skär sig.

    alla ingredienser till majonnäs
    Alla ingredienser.
  2. Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5-15 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. När man är klar ska hela blandningen bestå av krämig majonnäs, fortsätt annars mixa.

    Nu är majonnäsen klar!

    mixa majonnäs
    Mixa majonnäs.
    färdigmixad majonnäs
    Färdigmixad majonnäs.

Näringsvärden

Näringsvärde för hela mängden (263 g): 1733 kalorier, 1 g kolhydrater, 192 g fett, 7 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

  • Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte majonnäsen ska skära sig.
  • Om majonnäsen skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna majonnäsen matskedsvis under vispning.
  • Använd en olja med neutral smak, undvik olivolja och kallpressad rapsolja.
  • Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)

LCHF Tips

Majonnäs har mycket lågt GI.

Tips för att undvika tillsatser

Köp dijonsenap och vitvinsvinäger utan tillsatser så blir din majonnäs helt utan tillsatser.

Hållbarhet och förvaring

Minst 1 månad i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Maud Andersson
Väldigt lätt att göra. Bara välja styrkan på majjon. Superbra! Och jättebra recept.
Tack 🙏 Med vänlig hälsning Maud
Skrivet av MartinB
Jag har gjort detta flera gånger och brukar ha i vitlök o koriander. Det blir helt underbart gott!
Skrivet av PB
Vad enkelt!, smakar bättre än köpt majonnäs och dessutom inget socker, konserveringsmedel eller andra tillsatser förutom senapen som innehåller konserveringsmedel. Lägger man till en äggula blir det lite med sting men det är en smaksak, man kan laborera lite. Det blir, billigare, nyttigare och mer miljövänligt. Köper nog inte någon färdig majonnäs nu, den sista tuben är köpt. För vitlöksälskare så funkar det med att mixa ner vitlök (vitlöksmajonnäs).
Skrivet av Per Fagerli
Hur fan kan ni uppmana folk att använda rapps olja i ert recept? Vad jag vet så är det inte mänsklig föda, det är giftigt. Mvh Per Fagerli
Skrivet av Leif
Mycket enkel att göra och blev bra krämighet. Däremot tycker jag att den blev för blek i smaken så jag testade att lägga till en äggula, lite mer senap och salt. Då passade den min smak bättre.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest