Recepten.se – Recept> Lunch> Potatissallad

Potatissallad

Ett recept på en mycket god potatissallad som jag verkligen rekommenderar! Det blir så otroligt gott med syrliga äpplen i och dressingen är också väldigt god. När man gjort den här receptet vill man inte äta köpt potatissallad mer.
Potatissallad
Mycket god potatissallad med äpple i som jag verkligen rekommenderar.
Skriv ut   Mejla
Tid: 40 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Dressing:

Glutenfritt
Vegetariskt

Gör så här:

  1. Koka potatis (helst färskpotatis) och låt kallna. Ta bort skalet (om du inte kokade utan skal).

    instruktion steg 1.1 potatissallad
    Kokt färskpotatis.
    instruktion steg 1.2 potatissallad
    Skalad avsvalnad färskpotatis.
  2. Dressing:

  3. Blanda gräddfil (eller crème fraiche), majonnäs, senap salt och peppar i en stor serveringsskål.

    Om du vill ha gräslök hacka och tillsätt den också.

    Smaka av. Tillsätt mer salt, peppar eller senap om du tycker det behövs. Tog du för mycket kryddor så blanda ner mer gräddfil/crème fraiche och/eller majonnäs.

    instruktion steg 2.1 potatissallad
    Ingredienserna till dressingen.
    instruktion steg 2.2 potatissallad
    Dressingen blandad och klar.
  4. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor eller hacka rödlöken i små bitar.

    Skär gurkan i mindre bitar.

    Skär rädisorna i små bitar.

    Tillsätt allt till dressingen.

    instruktion steg 3.1 potatissallad
    Hackad lök, gurka och rädisor.
    instruktion steg 3.2 potatissallad
    Tillsätt till dressingen.
  5. Skär äpplen i mindre bitar. Tillsätt till dressingen.

    Blanda alltsammans ordentligt innan potatisen tillsätts (eftersom potatisen är mjukare och lätt går sönder vill man röra så lite som möjligt när man tillsatt den.)

    instruktion steg 4.1 potatissallad
    Äpplen i mindre bitar.
    instruktion steg 4.2 potatissallad
    Tillsätt till dressingen. Blanda.
  6. Skär potatisen i mindre bitar och blanda ner dem också. Rör försiktigt så inte potatisen går sönder allt för mycket.

    Låt stå i kylskåp med plastfolie över fram till servering. Potatissalladen blir bara godare om den får stå ett tag före servering gärna 6-24 timmar.

    instruktion steg 5.1 potatissallad
    Tillsätt potatis i mindre bitar.
    instruktion steg 5.2 potatissallad
    Blanda försiktigt.
    instruktion steg 5.3 potatissallad
    Häll upp i serveringsskål.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (414 g): 448 kcal, 44 g kolhydrater, 26 g fett, 7 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera potatissalladen kall till kött-, fisk- och fågelrätter.

Planeringstips

Gör gärna potatissalladen dagen före servering, den blir godare av att stå och safta till sig.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn, men den ser mest aptitlig ut ju färskare den är.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jenny
Har använt det här receptet på potatissallad varje nyår i många år redan! Verkligen den bästa potatissalladen som finns och man vill verkligen inte äta köpt potatissallad efter det här mera! Jag brukar laga den här potatissalladen också till midsommarbordet och den passar väldigt bra med rökt lax.

Hälsningar från Finland. 😃
Skrivet av Lisa
Använt detta recept i många år, är bästa potatissalladen! 👌 dock utesluter vi rädisor och gurka och har i flera äpplen och purjolök 😋
Skrivet av Carina Sollén
Super god potatissallad. Smakar sommar 😊😊så god med syrliga äpplen 🍏
Skrivet av Robert
Underbar potatissallad, precis som den ska smaka. Skulle bli som tillbehör till grillkvällen när vi rökte kött, men efter vi smakade på hur den blev så hoppa vi över klyftpotatisen helt.
Skrivet av Connie
Så god,
Skrivet av Henrik Svensson
Underbar potatissallad!

Gjorde den på hemlagad majonnäs och den blev sagolikt god.

Jag älskar syrliga äpplen och tror att den här salladen gör sig extra bra till fläskkött. Kommer garanterat laga den igen! Tack!
Skrivet av Ashti
Tack för det goda receptet 👌.
Skrivet av Jan Wittzell
Hej Susanne,

Vill bara meddela att du har helt rätt; … så otroligt mycket godare än de man kan inhandla i affärerna 😊.

Vet inte riktigt vad som skulle kunna få mig att återgå till köpt potatissallad … kanske total svält eller pistolhot? 😉

Hälsningar Janne
Skrivet av Vikki
Jag gjorde denna nyss. Den är mumma direkt när man slängt ihop den men blir nog perfekt till grillat eller slowcook! Ska ha den till pulled pork ikväll med en fräsch sallad till.
Jag gjorde dock massor! 1.5 kg färskpotatis med skalen på så gubben får äta det hela veckan! Men vad gör man inte när potatis är 1kr/kg och man hittar ett supergott recept! Kommer bli min standard-recept på potatissallad.
Skrivet av Stefan Lander
Mycket god potatissallad.
Mycket bra förklaring med tydliga bilder.
Hade i luftlök. Blev kanon.
Skrivet av Cina
Denna var väldigt god och övriga i familjen tyckte detta med. Trots att jag tog bort följande i receptet rädisor och äpplen. Jag tog både l gräddfil och crème fraiche i med super gott blev detta. Allt annat hade jag i som står.
Skrivet av Helena
Tack för detta receptet, jättegott o lätt. Kommer göra den fler gånger.
Skrivet av Susanna
Tack för gott recept! Gör potatissalladen varje sommar, ibland till fest. Smidigt och gott att ha i kylskåpet till oss i familjen denna annorlunda sommar.
Skrivet av Anitaballazs
Hej jag ska köpa hem grejer kan jag göra den på torsdag
Svar till anita ballazs Skrivet av Susanne
Ja här är receptet på potatissallad.
Skrivet av anita ballazs
Kan jag få recept på potatis sallad
Svar till Alf. Skrivet av Susanne
Vad trevligt! :) Tack!
Skrivet av Alf.
Den är så god att den får 5 stjärnor av 5 möjliga. Kommer inte att köpa färdig potatissallad mer.
Svar till Eivy Johansson Skrivet av Susanne
Menar du att dill skulle stå med i ingredienslistan eller hur menar du? Jag brukar inte ha dill i min potatissallad, men det blir säkert gott. Antingen kan man ju ersätta gräslök med det eller ha både dill och gräslök efter behag.
Skrivet av Eivy Johansson
Potatissallad.
Förlåt. Jag skrev nyss om en ingrediens som skulle ha varit med .Det gällde DILL och inte något annat.
Eivy Johansson
Skrivet av Eivy Johansson
Potatissallad.
Den verkar ju god och jag har nu blandat ihop alla ingredienserna och börjar läsa kommentarerna. GRÄSLÖK !!! Och det är viktigt. Vore väl bra om du hade fått med det i de övriga ingredienserna!
Eivy Johansson
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Tack för alla dina tips!! 😊👍
Skrivet av Linda
Denna potatissallad liknar den jag själv har gjort i över 15 år och alla älskar den och vill ha receptet! :-)

Jag använder i stort sett bara gräddfil (ca 5 dl brukar räcka till en stor sats) och så lite lättmajonnäs som möjligt (har aldrig kunnat äta något som smakar mycket majonnäs & lättvarianten smakar mindre), så röran håller ihop bra och inte blir för tunn & vattnig, då jag även har juice från 1-2 citroner i.

Jag måste bara ha balanserad hetta, syra, sötma & sälta i all min mat (dock så lite beskt som möjligt, då jag är en 100% sk supersmakare & avskyr allt som är beskt!)

Har man tid är det perfekt att låta gräddfilen rinna av, när överflödigt vätska droppat av blir t o m gräddfil härligt krämig!
Jag använder ett gammalt filter till från en mindre kaffe-eller tebryggare som gick sönder för evigheter sedan, men som hade ett tunt, syntetiskt nät (utan synliga hål) som som passar perfekt att hänga på en plastkanna, så vätskan från gräddfilen kan droppa ner där.

Endat problemet är att det bara får plats max 3 dl och att det tar åtminstone 3-4 timmar för ett krämigt resultat
(låter det stå i kylskåpet nu när det är sommar & varmt, men det känns som gräddfilen rinner av snabbare i rumsvärme...

Använder själv den vanliga Slotts senap (originalet), syrligt äppel (Granny Smiths är perfekta), helst 1 stor röd lök, men gul duger också, som är riktigt finhackad. Äppelbitarna är lite mindre än potatisbitarna.

Jag utesluter rädisor då de är för beska & fräna för mig, men mamma älskar rädisor, så nästa gång skär jag upp några och har vid sidan om, så man kan blanda i det i sin egen portion. Tack för tipset!

Jag utesluter även gurka även om jag gillar det! :-) Men med äppel i känns det onödigt, särskilt när den kan kosta ca 50 kr/kg (ej ekologisk!)

Ibland har jag haft i lite finhackad kapris & då får man kanske vara lite försiktigare med saltet.

Förutom citronjuice, lök, äppelbitar, senap & ev kapris smaksätter jag med egettillverkat citronsalt (då jag aldrig hittade det i någon matbutik) & nymald Telicherry svartpeppar, som smakar lite annorlunda, men godare än vanlig svartpeppar.

Sist, men absolut inte minst, stora mängder av dill! Det är ett måste i potatissalladen (för jag älskar dill!) & passar perfekt till nästan allt! Känns typiskt svensk sommar med dill! :-)

Har jag inte fått tag på en stor bunt färsk dill på Lidl eller på torghandeln, så blir det 2 st hela frysta paket (till ca 5 dl gräddfil & lite majonnäs) från Findus.

Om man har färsk dill så blir det ännu bättre att koka potatisen med dillstjälkarna för extra smak! :-)
Och som nämnt i originalreceptet på denna sida; kola potatisen” försiktigt så den inte blir överkokt & faller sönder.
Blanda ihop gräddfilen & resten först och smaka av tills du är nöjd, för när man försiktigt har blandat i de tärnade potatisen ska man röra så lite och försiktigt som möjligt, då potatisen lätt går sönder.
Svar till Eiwor Malmborg Skrivet av Susanne
Tack så mycket för dina vänliga ord! ❤️
Skrivet av Eiwor Malmborg
Du är fantastisk Susanne. Dina recept kan man alltid lita på. Toppen. Kollar alltid dina recept när jag ska baka.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl