Hälsningar från Finland. 😃
Potatissallad

Ingredienser:
- 700-800 g färskpotatis eller vanlig potatis
- 2 st syrliga äpplen
- ca 35 g (ca 1 dl strimlad) purjolök
- eller ca 0,5 st stor (1 st liten) röd lök
- ca 15 centimeter (ca 200 g) gurka
- ca 8 st rädisor
Dressing:
- 2 dl gräddfil
- eller 2 dl crème fraiche
- 1 dl majonnäs
- 2 msk senap
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm vitpeppar
- ev. 2-3 msk finhackad gräslök
-
Koka potatis (helst färskpotatis) och låt kallna. Ta bort skalet (om du inte kokade utan skal).
- 700-800 g färskpotatis eller vanlig potatis
Kokt färskpotatis. Skalad avsvalnad färskpotatis. -
Blanda gräddfil (eller crème fraiche), majonnäs, senap salt och peppar i en stor serveringsskål.
Om du vill ha gräslök hacka och tillsätt den också.
Smaka av. Tillsätt mer salt, peppar eller senap om du tycker det behövs. Tog du för mycket kryddor så blanda ner mer gräddfil/crème fraiche och/eller majonnäs.
- 2 dl gräddfil
- eller 2 dl crème fraiche
- 1 dl majonnäs
- 2 msk senap
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm vitpeppar
- ev. 2-3 msk finhackad gräslök
Ingredienserna till dressingen. Dressingen blandad och klar. - 2 dl gräddfil
-
Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor eller hacka rödlöken i små bitar.
Skär gurkan i mindre bitar.
Skär rädisorna i små bitar.
Tillsätt allt till dressingen.
- ca 35 g (ca 1 dl strimlad) purjolök
- eller ca 0,5 st stor (1 st liten) röd lök
- ca 15 centimeter (ca 200 g) gurka
- ca 8 st rädisor
Hackad lök, gurka och rädisor. Tillsätt till dressingen. - ca 35 g (ca 1 dl strimlad) purjolök
-
Skär äpplen i mindre bitar. Tillsätt till dressingen.
Blanda alltsammans ordentligt innan potatisen tillsätts (eftersom potatisen är mjukare och lätt går sönder vill man röra så lite som möjligt när man tillsatt den.)
- 2 st syrliga äpplen
Äpplen i mindre bitar. Tillsätt till dressingen. Blanda. -
Skär potatisen i mindre bitar och blanda ner dem också. Rör försiktigt så inte potatisen går sönder allt för mycket.
Låt stå i kylskåp med plastfolie över fram till servering. Potatissalladen blir bara godare om den får stå ett tag före servering gärna 6-24 timmar.
Tillsätt potatis i mindre bitar. Blanda försiktigt. Häll upp i serveringsskål.
Dressing:
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Hälsningar från Finland. 😃
Gjorde den på hemlagad majonnäs och den blev sagolikt god.
Jag älskar syrliga äpplen och tror att den här salladen gör sig extra bra till fläskkött. Kommer garanterat laga den igen! Tack!
Vill bara meddela att du har helt rätt; … så otroligt mycket godare än de man kan inhandla i affärerna 😊.
Vet inte riktigt vad som skulle kunna få mig att återgå till köpt potatissallad … kanske total svält eller pistolhot? 😉
Hälsningar Janne
Jag gjorde dock massor! 1.5 kg färskpotatis med skalen på så gubben får äta det hela veckan! Men vad gör man inte när potatis är 1kr/kg och man hittar ett supergott recept! Kommer bli min standard-recept på potatissallad.
Mycket bra förklaring med tydliga bilder.
Hade i luftlök. Blev kanon.

webmaster

webmaster
Förlåt. Jag skrev nyss om en ingrediens som skulle ha varit med .Det gällde DILL och inte något annat.
Eivy Johansson
Den verkar ju god och jag har nu blandat ihop alla ingredienserna och börjar läsa kommentarerna. GRÄSLÖK !!! Och det är viktigt. Vore väl bra om du hade fått med det i de övriga ingredienserna!
Eivy Johansson

webmaster
Jag använder i stort sett bara gräddfil (ca 5 dl brukar räcka till en stor sats) och så lite lättmajonnäs som möjligt (har aldrig kunnat äta något som smakar mycket majonnäs & lättvarianten smakar mindre), så röran håller ihop bra och inte blir för tunn & vattnig, då jag även har juice från 1-2 citroner i.
Jag måste bara ha balanserad hetta, syra, sötma & sälta i all min mat (dock så lite beskt som möjligt, då jag är en 100% sk supersmakare & avskyr allt som är beskt!)
Har man tid är det perfekt att låta gräddfilen rinna av, när överflödigt vätska droppat av blir t o m gräddfil härligt krämig!
Jag använder ett gammalt filter till från en mindre kaffe-eller tebryggare som gick sönder för evigheter sedan, men som hade ett tunt, syntetiskt nät (utan synliga hål) som som passar perfekt att hänga på en plastkanna, så vätskan från gräddfilen kan droppa ner där.
Endat problemet är att det bara får plats max 3 dl och att det tar åtminstone 3-4 timmar för ett krämigt resultat
(låter det stå i kylskåpet nu när det är sommar & varmt, men det känns som gräddfilen rinner av snabbare i rumsvärme...
Använder själv den vanliga Slotts senap (originalet), syrligt äppel (Granny Smiths är perfekta), helst 1 stor röd lök, men gul duger också, som är riktigt finhackad. Äppelbitarna är lite mindre än potatisbitarna.
Jag utesluter rädisor då de är för beska & fräna för mig, men mamma älskar rädisor, så nästa gång skär jag upp några och har vid sidan om, så man kan blanda i det i sin egen portion. Tack för tipset!
Jag utesluter även gurka även om jag gillar det! :-) Men med äppel i känns det onödigt, särskilt när den kan kosta ca 50 kr/kg (ej ekologisk!)
Ibland har jag haft i lite finhackad kapris & då får man kanske vara lite försiktigare med saltet.
Förutom citronjuice, lök, äppelbitar, senap & ev kapris smaksätter jag med egettillverkat citronsalt (då jag aldrig hittade det i någon matbutik) & nymald Telicherry svartpeppar, som smakar lite annorlunda, men godare än vanlig svartpeppar.
Sist, men absolut inte minst, stora mängder av dill! Det är ett måste i potatissalladen (för jag älskar dill!) & passar perfekt till nästan allt! Känns typiskt svensk sommar med dill! :-)
Har jag inte fått tag på en stor bunt färsk dill på Lidl eller på torghandeln, så blir det 2 st hela frysta paket (till ca 5 dl gräddfil & lite majonnäs) från Findus.
Om man har färsk dill så blir det ännu bättre att koka potatisen med dillstjälkarna för extra smak! :-)
Och som nämnt i originalreceptet på denna sida; kola potatisen” försiktigt så den inte blir överkokt & faller sönder.
Blanda ihop gräddfilen & resten först och smaka av tills du är nöjd, för när man försiktigt har blandat i de tärnade potatisen ska man röra så lite och försiktigt som möjligt, då potatisen lätt går sönder.

webmaster