Laxfilé med ägg- och räkröra samt bakad potatis

Ingredienser:
Ägg- och räkröra:
- 150 g skalade (500 g oskalade) räkor
- 2 st hårdkokta ägg
- 1,5 dl crème fraiche
- 0,5 dl majonnäs
- 2 krm salt
- 0,25-0,5 st röd lök
- 2 msk hackad dill
Bakad potatis:
- 4 st bakpotatisar
- 50 g smör
- ev. ca 1 klyfta (1 tsk) pressad vitlök
- ev. några kvistar dill
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 20-25 minuter
-
Om du vill baka dina potatisar i vanlig ugn så börja med det. Gör hål med en provsticka, ca 10-20 st per potatis. Lägg potatisarna i en ugnsform och ugnsbaka mitt i ugnen i 225°C i 50-90 minuter. Tiden beror på hur stora potatisarna är. De håller sig sedan varma under tiden du gör laxen i ugnen. Lägg ev. ugnsfolie över.
Om du vill baka dina potatisar i mikro vilket går betydligt fortare så gör du det under tiden laxen är i ugnen. Gör hål med en provsticka som beskrivet ovan. Kör på full effekt 8-10 minuter i mikron. (Tänk på att använda ett fat eller form som tål hög värme. Det blir jättevarmt och glasyren kan spricka om du använder vanlig tallrik.)
För att veta att potatisen är klar (gäller både tillagning i ugn och mikro), känn med en provsticka. Det ska vara mjukt rakt igenom. Precis som färdigkokt potatis.
- 4 st bakpotatisar
Gör hål med provsticka. Ugnsbaka potatis. -
Låt räkorna tina. Hårdkoka äggen till räkröran.
Tina räkor. Hårdkoka äggen. -
Lägg laxfilébitarna i en ugnsfast form och salta ordentligt.
Stek i mitten av ugnen i 175°C i ca 20-25 minuter tills laxen är klar. Gör räkröran under tiden.
Laxfilé i ugnsform. Salta. -
Skala äggen och räkorna.
Skalade hårdkokta ägg. Skalade räkor. -
Blanda crème fraiche, majonnäs och salt.
- 1,5 dl crème fraiche
- 0,5 dl majonnäs
- 2 krm salt
Crème fraiche, majonnäs, salt. Blanda. -
Hacka ägg och röd lök och lägg ovanpå crème fraiche-blandningen.
- 0,25-0,5 st röd lök
Hackad röd lök och ägg. Blanda. -
Lägg på dill och räkor. Om man vill kan man skära räkorna i mindre bitar men jag brukar ta dem hela. Spara gärna ett par räkor till garnering.
- 2 msk hackad dill
Häll på hackad dill. Lägg på räkorna. -
Rör ihop ägg- och räkröran. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.
Garnera gärna med ett par räkor och någon grön kvist t.ex. dill eller citronmeliss.
Rör ihop. Ägg- och räkröra. -
Blanda smör och vitlök och garnera med dillkvistar och servera till den bakade potatisen. Det går också bra att servera med bara smör eller bregott.
Servera den färdiga laxen med räkröran och den bakade potatisen.
Färdig laxfilé.
Serveringstips
GI Tips
LCHF Tips

webmaster
Tack för underbart god och enkel maträtt!

webmaster

webmaster

webmaster
och det vart bra enligt min son som jag bjöd hem på middag.Med en härlig sallad till.Smaskens!!