jag kan se/förstå vad du menar.
en skillnad på fond och buljong är tillvägagångssättet hur man får fram produkten.
Recept med Kalvfond
Näringsvärden
Vikt-Volym
Kalvfond är koncentrerad flytande buljong på flaska som är mycket enkel att använda och dosera.
Kalvfond ger god och fyllig smak till såser och grytor med kött eller som serveras till kött.
Fonden är ganska salt, så salta inte förrän efter du haft i buljongen, oftast brukar inte extra salt behövas.
Skaka flaskan lite före varje gång du använder den eftersom den lätt separerar när den står still i kylskåpet.
För att få ut det sista ur flaskan, häll i lite kallt vatten och skaka och häll sedan i grytan. Givetvis tillsätter man ju även vatten då men oftast spelar det ingen större roll och man kan alltid låta det koka bort.
Tänk på att olika sorters kalvfond kan ha olika koncentration. Tar du en annan sort kan det alltså behövas mer eller mindre mängd för att få rätt dosering i recepten.
Tänk på att alltid smaka av såser och grytor så du får den smak du vill ha. Häll på mer fond för mer smak. Skulle det bli för mycket smak så späd med vatten eller någon annan vätska t.ex. grädde.
1 kalvbuljongtärning brukar motsvara 1,5 msk kalvfond och är lagom till 5 dl vätska. Läs på flaskan eller kolla med leverantören för att få exakt svar.
Tillsatsfritt: Nej
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kalvfond.
Energi: | 4 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0.5 g |
Protein: | 0.5 g |
Fett: | 0.5 g |
Fibrer: | 1 g |
Finns i affären:
Bland buljong.Hållbarhet och förvaring:
Förvara öppnad flaska i kylen.Pris:
ca 30 kr för en flaska på 180 mlErsätt med:
Annan fond, buljongtärning (smula ner och smaka av, 1 buljongtärning brukar motsvara 1,5 msk fond)Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!
| Buljong |