Recepten.se – Recept> Huvudrätter> Porterstek

Porterstek

Porterstek är verkligen jättegott (även om man inte gillar öl) och det är enkelt att göra med nötstek, fransyska, rostbiff eller kalvstek. Köttet kokas i ett smakrikt spad som ger köttet den goda smaken och som sedan används till att göra den himmelskt goda såsen till.
porterstek
Porterstek serverad med himmelskt god sås gjord på kokspadet, potatis och svart vinbärsgelé.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar varav 15 min arbete
Mängd: 6 portioner

Ingredienser:

Kokspad:

Sås:

  • silat spad från grytan
  • grädde (valfri fetthalt)
  • ev. soja
  • idealmjöl
    • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)

Servering:

Utrustning:

Tillaga porterstek så här:

  1. Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i. Tillsätt ingredienserna till kokspadet: porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningar.

    (Om du köpt en flaska med 50 cl porter så kan du använda allt innehåll om du vill. Ta då 1 dl svartvinbärssaft.)

    kokspadet
    Kokspadet.
  2. Skär löken i skivor och lägg dem i spadet.

    lök i skivor
    Lök i skivor.
    lök i kokspad
    Lök i kokspad.
  3. Låt spadet koka upp och lägg i köttbiten.

    Lägg på locket och låt sedan sjuda på svag värme.

    kokspadet kokar
    Kokspadet kokar.
    steken ilagd
    Steken ilagd.
  4. Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.

    Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.

    steken kokar
    Steken kokar.
  5. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

    Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

    porterstek i skivor
    Porterstek i skivor.
  6. Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.

    Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.

    • silat spad från grytan
    • grädde (valfri fetthalt)
    • ev. soja
    • idealmjöl
      • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)
    såsen
    Såsen.
  7. Servera portersteken med svart vinbärsgelé, grönsaker samt potatis eller ris.

    portersteken serverad
    Portersteken serverad.

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med t.ex. klyftpotatis eller kokt potatis och grönsaker. Vinbärsgelé är gott till. Garnera gärna med färsk timjan.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av yvonne
hej
jag undrar bara om jag kokar en porterstek idag kan jag då skiva den o värma den imorgon
tacksam för svar / yvonne
Skrivet av tess
ha lite koncentrat cola i så blir såsen mustigare,liten söt eftesmak på tungtippen, vackrare färg, plus att det mörar köttet ännu mer, folk vill ha ännu mera . perfekt balans
Svar till Annica Skrivet av Susanne
Klicka på soja i ingredienslistan så finns info, jag skulle säga att Mrs Chengs mushroom soy eller liknande passar allra bäst alternativt en kinesisk soja.
Skrivet av Annica
Undrar bara vad det är för soja man ska använda?
Svar till annelie Skrivet av Susanne
Varsågod! Tack för att du skrev! :)
Skrivet av annelie
underbart gott, tack !
Svar till Greta Skrivet av Susanne
Tack för feedback! Jag ändrar till 6 portioner. :) Kul att ni tyckte om det! :)
Skrivet av Greta
Vi var 10 Pers( 9 uxna o 1barn)som åt av ditt underbara goda recept.
Jag hade turen att köpa 3 stekar, a' 1,2 kg. till rabatterad pris. Gjorde därför alla i ordning för att frysa ner iaf 1 stek.Eftersom du skriver att 1,2 -1,5 kg räcker till 8 - 10 Pers. Min erfarenhet är att det är snålt tilltaget. Alla steker gick åt, så när som 3 -4 skivor! !!!
Jag skulle vilja säga en stek på 1,2kg räcker till 4pers. (Vuxna). Middagen var lyckad...alla kunne äta sig mätta😉
Svar till Madelene Skrivet av Susanne
Ja det går säkert bra.
Skrivet av Madelene
Går det att frysa in spadet?
Svar till Anne Skrivet av Susanne
Jag tror faktiskt du kan ta hela flaskan. Du kan ju alltid smaka på spadet och ta mera svartvinbärssaft om du tycker det behövs. Skriv gärna hur det blev om du provar! :) Roligt att höra att du gillar mina recept! :)
Skrivet av Anne
Har en fråga. Det står i receptet att det ska vara 33 cl porter i spadet. Kan Jag ta hela flaskan som är på 50 cl eller blir det för starkt tror du? Tack för massor av goda recept. Har gjort många av dem och så lätt och bra när det är bilder på hur man gör.
Svar till Anders Johansson Skrivet av Susanne
Tack så mycket snälla du! :)
Skrivet av Anders Johansson
Hejsan Susanne! Jag ska laga din porterstek idag för andra gången. Första gången blev det superbt och idag blir den farsdagsmiddag. Jag vill tacka för fina recept och en fantastisk sida. Läste just om dig och din sida och jag måste säga att jag är djupt imponerad av dig! Ha det gott//Anders.
Svar till Louise Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Louise
Underbart gott blev detta! Mums, det kommer göras många fler gånger! Tack för en inspirerande och bra sida som är kanonbra med bilder steg för steg!
Skrivet av Glada Apan
Hej,
Vi på Glada Apan Leksaksaffär www.gladaapan.se testade det här receptet på en middag med allas respektive för ett tag sedan, kanske inte så somrigt men mycket mycket gott. Vi bytte buljongtärningarna mot egenkokad buljong och det blev en höjdare.
Svar till Susanne Skrivet av Waneleha
Jo det blev jättegott och dottern nöjde sig med sina glutenfria plättar som hon hade kvar sedan dagen innan.
Svar till Waneleha Skrivet av Susanne
Nej, porter är inte glutenfri, det var inlagt fel, hemskt ledsen för det! Har nu rättat till det. Hoppas den smakade bra!
Skrivet av Waneleha
Nu har vi letat både på ica supermarket, icamaxi, willys och coopextra och även på systemet, och jag har sökt även på carlsbrgswebb och systemets webb men vi hittar inte den glutenfria portern. Är du säker på att den är glutenfri, den vi finner innerhåller nämligen Kornmalt? Nu får dottern äta något annat när vi övriga får äta denna troligen goda portersteken.
Skrivet av Ewa
Det här var asgott som barna säger :) jag säger super duper :) Att avsluta det hela med en efetrrätt av chokladpudding och vispad grädde var inte illa det heller :)
Svar till Susanne Skrivet av Micke
Detta kommer absolut att bli en toppenmiddag :-)
Svar till Micke Skrivet av Susanne
Ja det är ganska mycket salt i buljongtärningar och flytande fonder. Vill man ha mera salt går det bra att salta mera. Smaka av såsen med salt så du får den som du vill ha den.
Skrivet av Micke
Ser att salt inte finns med bland ingredienser. Är det kanske så att sältan från buljongtärningarna räcker till för saltsmaken? Det här ska jag prova laga, bara jag först vet det här med saltet..
Svar till Susanne Skrivet av Stella
Tack! Detta ser ut himmelskt gott!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl