Recepten.se – Recept> Huvudrätter> Gratinerad fläskfilé paprika & chili

Gratinerad fläskfilé paprika & chili

En riktigt god varmrätt med fläskfilé serverad med grönsaker och en god sås med soltorkade tomater, crème fraiche, paprika & chili.
Gratinerad fläskfilé paprika & chili
Gratinerad fläskfilé med soltorkade tomater, paprika och chili, serveras med klyftpotatis.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme
Mängd: 6-8 portioner

Ingredienser:

Sås:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Tina broccoli eller wokgrönsaker om frysta används. Om färsk broccoli används, skär den i mindre bitar.

    Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, spara gärna några fina broccolibuketter till garnering.

    broccoli och wokgrönsaker
    Broccoli och wokgrönsaker.
  2. Skär fläskfilén i ca 1,5 cm tjocka skivor.

    fläskytterfilé i skivor
    Fläskytterfilé i skivor.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

    dags att börja steka
    Dags att börja steka.
  4. Stek fläskfilén några minuter på varje sida. Salta och peppra. Fläskfilén ska få färg utan att bli bränd så stek på medel-hög effekt. Stek köttet i omgångar. Lägg det stekta köttet ovanpå grönsakerna.

    (Köttet behöver inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.)

    stek på ena sidan
    Stek på ena sidan.
    salt och peppar
    Salt och peppar.
    stek andra sidan
    Stek andra sidan.
    stekta köttet på grönsakerna
    Stekta köttet på grönsakerna.
  5. Skiva champinjonerna och stek dem i smör på medelvärme tills de fått färg och vätskan i champinjonerna sipprat ut och kokat bort.

    Skär under tiden de soltorkade tomaterna i små bitar.

    skivade champinjoner
    Skivade champinjoner.
    stekta champinjoner
    Stekta champinjoner.
    soltorkade tomater i mindre bitar
    Soltorkade tomater i mindre bitar.
  6. Mät upp mjöl och lite av mjölken till såsen (ta samma mängd mjölk som mjölet så blir det lagom) och vispa ut mjölet i mjölken så att det blir en slät smet utan klumpar. Vispa därefter i resten av mjölken.

    mjöl och lite mjölk
    Mjöl och lite mjölk.
    mjölet utvispat i lite av mjölken
    Mjölet utvispat i lite av mjölken.
    all mjölk nervispad
    All mjölk nervispad.
  7. Låt såsen koka upp under omrörning så det inte bränner fast i botten. Man kan om man vill slänga i en klick smör eller grädde för att det inte ska bränna fast lika lätt.

    Låt koka på svag värme ca 2 minuter.

    såsen kokar
    Såsen kokar.
  8. Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, paprikapulver, chilipulver, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt koka på svag värme några minuter.

    tillsätt ingredienser till såsen
    Tillsätt ingredienser till såsen.
    såsen klar
    Såsen klar.
  9. Häll såsen över fläskfilén.

    såsen hälls över filén
    Såsen hälls över filén.
  10. Skär paprika i långa strimlor. Lägg dem och de sparade broccolibuketterna ovanpå såsen.

    paprika i strimlor
    Paprika i strimlor.
    garnera med paprika och broccoli
    Garnera med paprika och broccoli.
  11. Ställ in i 225°C i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått lite färg.

    gratinera i ugnen
    Gratinera i ugnen.
    färdigt att serveras
    Färdigt att serveras.

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera gärna med klyftpotatis.

Planeringstips

Maten kan förberedas och förvaras kallt. Gratinera sedan i ugnen strax före servering. Lägg på 5-10 minuter extra i ugnen om maten är kylskåpskall.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven mat kan förvaras i kylskåp och värmas igen. Maten håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mattias
Hej. Det vore bra om ni skriver ut näringsinnehåll i recepten.
Svar till Chilli Skrivet av Susanne
Ja smaken är olika och även en vanesak. Själv gillar jag inte när det blir starkt. Sedan om man odlar chili eller köper färsk så finns det ju väldigt många olika sorter som är olika starka som också inverkar väldigt mycket på mängden som är lagom.
Skrivet av Chilli
Ta matskedar istället! Mer krydda i vardagen!
Svar till Christina Skrivet av Susanne
Se svar nedan!
Skrivet av Christina
Tänkte prova denna rätt men vill bara veta svaret på Camilles fråga angående måttet på chilin, tsk eller kryddmått av chilin??
Svar till Camill Skrivet av Susanne
Ja det står rätt i receptet. Men blanda inte ihop chilipulver med chilipeppar, chilipeppar är ungefär dubbelt så starkt. Så ta mindre mängd om du använder chilipeppar.
Skrivet av Camill
Ska det verkligen vara 1,5 tsk och inte kryddmått? Jag tog bara 1 tsk och det va så starkt att jag knappt kunde äta, fick späda ut med cream fraiche...
Svar till Liselott Skrivet av Susanne
Jag har gjort om receptet eftersom jag tycker det är bättre att använda icke smaksatta produkter utan en massa tillsatser, det är också mer troligt man har vanlig crème fraiche hemma. Men, du kan köpa den smaksatta om du vill, det är bara du tar bort paprikapulver och chilipulver. Kanske också ta halva mängden salt.
Skrivet av Liselott
Hej varför har receptet gjorts om? Det ska vara smaksatt creme fraiche paprika och chili i det recept jag har.
Svar till Merja Skrivet av Susanne
Vad roligt att höra att du tyckte om det! :) Bra tips med purjolök!
Skrivet av Merja
Det här var sååååå gott. Kommer att lagas många gånger. Tog purjolök istället för gräslök för de hade så ful gräslök i affären. Tusen tack för receptet.
Svar till Antonia Skrivet av Susanne
Antonia: Du har fått ett jättebra svar från Christina!
Christina: Tack för att du svarade! Det är enbart uppskattat från min sida om fler än jag svarar på frågor! Ditt svar är jättebra! Intressant att höra om dina erfarenheter av receptet och kul att du gillar mina recept! :)
Skrivet av Christina
Svar till Antonia. Nu är det väl inte jag som ska svara här men gör ofta den här maträtten. Jag jobbar med barn och förbereder ofta maten dagen innan. I det här receptet gör jag allt klart, häller i formen och ställer in i kylskåpet tills det ska gratineras dvs till dagen därpå. Det fungerar jättebra.Testa detta. Du blir inte besviken. Det är jättegott som så många andra recept här. Med vänlig hälsning Christina
Skrivet av Antonia
Hej:) såg att du skrev att man kan förbereda allt och gratinera sedan. Lägger du alltihop i formen då och ställer in i kylen fram tills det ska in i ugnen då?
Svar till Anne Skrivet av Susanne
Kul att höra! :) Tack för att du skrev!
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Det var lika mycket crème fraiche, dock har jag dubblat allt i det här receptet så det blir dubbelt så mycket mat! Min tanke var att undvika smaksatta produkter i mina recept, dels för att spara pengar då dessa produkter är dyrare, dels för att naturella produkterna är lättare att hitta och man har dem ofta hemma men även för att de smaksatta produkterna innehåller diverse tillsatser, jag vill helst inte promota den typen av produkter, särskilt när det är så enkelt att krydda själv som i det här fallet med paprikapulver, chili och salt. Men annars hade jag ju kunnat ha båda alternativen. Roligt att höra att du gillar min receptsajt! :)
Skrivet av Anna
Hej!
Jag har gjort detta tidigare och det är supergott! Jag vet dock att då innehöll receptet creme fraiche med smak av paprika och chili. Minns nu inte om det var 4 dl av den fraichen eller bara två och två naturell? Kan du inte ändra i receptet så att båda alternativen finns?
Tack för en bra sida!
Mvh
Anna
Skrivet av Anne
Detta är så himmelsk gott. Har gjort detta några gånger. Har ris till .Det går jättebra att förbereda dagen innan . Gillar recept som går bra att förbereda. Vi fixar lunch på jobbet på Tisdagar. När det är min tur gör jag dina recept. Då vet jag att det verkligen blir gott. Hälsningar Anne
Skrivet av Kicki
Supergott, kommer garanterat att laga det igen
Skrivet av Ragdoll
Blev bjuden på detta på nyårsafton och det var så gott! Kommer absolut att göra denna rätt själv någon gång.
Svar till Annika Skrivet av Susanne
Tack för mycket bra tips!
Skrivet av Sara
Supergott!
Skrivet av Annika
Gjorde denna underbara rätt igår kväll. Helt fantastiskt gott. Kan varmt rekommendera den till alla. Går enkelt att byta ut mjölet till potatismjöl för de glutenintoleranta och de som är mjölk allergiker som jag själv kan enkelt göra egen paprika-chili creme fraiche. Med paprikapulver, och chilipulver i creme fraiche som är mjölkfri. Bara att röra i och låta dra en liten stund.
Svar till Bibbi Skrivet av Susanne
Det går vilket som.
Skrivet av Bibbi
Ska man genomsteka eller bara bryna fläskfilen innan den åker in i ugen?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl