Gratinerad fläskfilé paprika & chili

Ingredienser:
- ca 1 kg fläskfilé
- eller ca 1 kg fläskytterfilé
- ca 900 g broccoli (fryst eller färsk)
- eller ca 900 g wokgrönsaker
- salt
- grovmalen svartpeppar
- 2 st paprikor (röd eller gul)
Sås:
- ca 400 g champinjoner
- 150 g soltorkade tomater (avrunnen vikt)
- 0,75 dl vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 0,75 dl hackad gräslök
- 4 dl crème fraiche
- 3 tsk paprikapulver
- 1,5 tsk chilipulver
- 3 msk kalvfond
- 1 tsk salt
- 0,75 tsk grovmalen svartpeppar
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Tina broccoli eller wokgrönsaker om frysta används. Om färsk broccoli används, skär den i mindre bitar.
Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, spara gärna några fina broccolibuketter till garnering.
- ca 900 g broccoli (fryst eller färsk)
- eller ca 900 g wokgrönsaker
Broccoli och wokgrönsaker. - ca 900 g broccoli (fryst eller färsk)
-
Skär fläskfilén i ca 1,5 cm tjocka skivor.
- ca 1 kg fläskfilé
- eller ca 1 kg fläskytterfilé
Fläskytterfilé i skivor. - ca 1 kg fläskfilé
-
Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.
Dags att börja steka. -
Stek fläskfilén några minuter på varje sida. Salta och peppra. Fläskfilén ska få färg utan att bli bränd så stek på medel-hög effekt. Stek köttet i omgångar. Lägg det stekta köttet ovanpå grönsakerna.
(Köttet behöver inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.)
- salt
- grovmalen svartpeppar
Stek på ena sidan. Salt och peppar. Stek andra sidan. Stekta köttet på grönsakerna. -
Skiva champinjonerna och stek dem i smör på medelvärme tills de fått färg och vätskan i champinjonerna sipprat ut och kokat bort.
Skär under tiden de soltorkade tomaterna i små bitar.
- ca 400 g champinjoner
- 150 g soltorkade tomater (avrunnen vikt)
Skivade champinjoner. Stekta champinjoner. Soltorkade tomater i mindre bitar. -
Mät upp mjöl och lite av mjölken till såsen (ta samma mängd mjölk som mjölet så blir det lagom) och vispa ut mjölet i mjölken så att det blir en slät smet utan klumpar. Vispa därefter i resten av mjölken.
Mjöl och lite mjölk. Mjölet utvispat i lite av mjölken. All mjölk nervispad. -
Låt såsen koka upp under omrörning så det inte bränner fast i botten. Man kan om man vill slänga i en klick smör eller grädde för att det inte ska bränna fast lika lätt.
Låt koka på svag värme ca 2 minuter.
Såsen kokar. -
Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, paprikapulver, chilipulver, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt koka på svag värme några minuter.
- 0,75 dl hackad gräslök
- 4 dl crème fraiche
- 3 tsk paprikapulver
- 3 msk kalvfond
- 1 tsk salt
- 0,75 tsk grovmalen svartpeppar
- 1,5 tsk chilipulver
Tillsätt ingredienser till såsen. Såsen klar. -
Häll såsen över fläskfilén.
Såsen hälls över filén. -
Skär paprika i långa strimlor. Lägg dem och de sparade broccolibuketterna ovanpå såsen.
- 2 st paprikor (röd eller gul)
Paprika i strimlor. Garnera med paprika och broccoli. -
Ställ in i 225°C i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått lite färg.
Gratinera i ugnen. Färdigt att serveras.
Matlåda
Serveringstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Christina: Tack för att du svarade! Det är enbart uppskattat från min sida om fler än jag svarar på frågor! Ditt svar är jättebra! Intressant att höra om dina erfarenheter av receptet och kul att du gillar mina recept! :)

webmaster

webmaster
Jag har gjort detta tidigare och det är supergott! Jag vet dock att då innehöll receptet creme fraiche med smak av paprika och chili. Minns nu inte om det var 4 dl av den fraichen eller bara två och två naturell? Kan du inte ändra i receptet så att båda alternativen finns?
Tack för en bra sida!
Mvh
Anna

webmaster

webmaster