Gratinerad fläskfilé paprika & chili

En riktigt god varmrätt med fläskfilé serverad med grönsaker och en god sås med soltorkade tomater, crème fraiche, paprika & chili.
Gratinerad fläskfilé paprika & chili
Tid: 1 timme
6-8 portioner

Ingredienser:

Sås:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Tina broccoli eller wokgrönsaker om frysta används. Om färsk broccoli används, skär den i mindre bitar.

    Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, spara gärna några fina broccolibuketter till garnering.

    broccoli och wokgrönsaker
    Broccoli och wokgrönsaker.
  2. Skär fläskfilén i ca 1,5 cm tjocka skivor.

    fläskytterfilé i skivor
    Fläskytterfilé i skivor.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

    dags att börja steka
    Dags att börja steka.
  4. Stek fläskfilén några minuter på varje sida. Salta och peppra. Fläskfilén ska få färg utan att bli bränd så stek på medel-hög effekt. Stek köttet i omgångar. Lägg det stekta köttet ovanpå grönsakerna.

    (Köttet behöver inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.)

    stek på ena sidan
    Stek på ena sidan.
    salt och peppar
    Salt och peppar.
    stek andra sidan
    Stek andra sidan.
    stekta köttet på grönsakerna
    Stekta köttet på grönsakerna.
  5. Skiva champinjonerna och stek dem i smör på medelvärme tills de fått färg och vätskan i champinjonerna sipprat ut och kokat bort.

    Skär under tiden de soltorkade tomaterna i små bitar.

    skivade champinjoner
    Skivade champinjoner.
    stekta champinjoner
    Stekta champinjoner.
    soltorkade tomater i mindre bitar
    Soltorkade tomater i mindre bitar.
  6. Mät upp mjöl och lite av mjölken till såsen (ta samma mängd mjölk som mjölet så blir det lagom) och vispa ut mjölet i mjölken så att det blir en slät smet utan klumpar. Vispa därefter i resten av mjölken.

    mjöl och lite mjölk
    Mjöl och lite mjölk.
    mjölet utvispat i lite av mjölken
    Mjölet utvispat i lite av mjölken.
    all mjölk nervispad
    All mjölk nervispad.
  7. Låt såsen koka upp under omrörning så det inte bränner fast i botten. Man kan om man vill slänga i en klick smör eller grädde för att det inte ska bränna fast lika lätt.

    Låt koka på svag värme ca 2 minuter.

    såsen kokar
    Såsen kokar.
  8. Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, paprikapulver, chilipulver, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt koka på svag värme några minuter.

    tillsätt ingredienser till såsen
    Tillsätt ingredienser till såsen.
    såsen klar
    Såsen klar.
  9. Häll såsen över fläskfilén.

    såsen hälls över filén
    Såsen hälls över filén.
  10. Skär paprika i långa strimlor. Lägg dem och de sparade broccolibuketterna ovanpå såsen.

    paprika i strimlor
    Paprika i strimlor.
    garnera med paprika och broccoli
    Garnera med paprika och broccoli.
  11. Ställ in i 225°C i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått lite färg.

    gratinera i ugnen
    Gratinera i ugnen.
    färdigt att serveras
    Färdigt att serveras.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera gärna med klyftpotatis.

Planeringstips

Maten kan förberedas och förvaras kallt. Gratinera sedan i ugnen strax före servering. Lägg på 5-10 minuter extra i ugnen om maten är kylskåpskall.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven mat kan förvaras i kylskåp och värmas igen. Maten håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mattias
Hej. Det vore bra om ni skriver ut näringsinnehåll i recepten.
Svar till Chilli Skrivet av Susanne
Ja smaken är olika och även en vanesak. Själv gillar jag inte när det blir starkt. Sedan om man odlar chili eller köper färsk så finns det ju väldigt många olika sorter som är olika starka som också inverkar väldigt mycket på mängden som är lagom.
Skrivet av Chilli
Ta matskedar istället! Mer krydda i vardagen!
Svar till Christina Skrivet av Susanne
Se svar nedan!
Skrivet av Christina
Tänkte prova denna rätt men vill bara veta svaret på Camilles fråga angående måttet på chilin, tsk eller kryddmått av chilin??

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest