Citron- och vitlöksmarinerad lammstek med skysås och rostade rotsaker

Gör en underbart god och lyxig citron- och vitlöksmarinerad lammstek och servera med skysås och rostade rotsaker. Ett enkelt recept som inte tar jättemycket effektiv arbetstid men kräver planering. En riktig lyxmiddag som jag varmt rekommenderar.
ugnsstekta rotsaker och lammstek och skysås
Lammstek serverad med ugnsstekta rotsaker och skysås. Underbart gott, en riktig lyxmiddag!
Tid: lammstek: 30 minuter effektiv tid
6-8 portioner

Ingredienser:

Marinad:

Skysås:

Laktosfritt
Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme (till innertemperatur 65°C)
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

Tvätta och riv skalet på citronen. Skär citronen på mitten och pressa ur citronsaften.

Skala vitlöksklyftorna och hacka i små bitar.

Häll alltsammans, alltså citronskal, citronsaft, hackad vitlök, svartpeppar, olivolja och timjan i en plastpåse.

Lägg i lammsteken och förslut påsen. Vänd runt så att marinaden rinner runt.

Låt ligga i kylskåp ½ - 1 ½ dygn.

Ta ur köttet ur påsen och skrapa bort det mesta av marinaden (skölj inte). Ta av eventuellt nät.

Bryn köttet runt om i en stekpanna.

Vispa ur stekpannan med lite varmt vatten (ca 1 dl) och häll spadet i formen för att få med smakerna och få god sky till såsen.

Sätt i en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen av köttet.

Stek i nedre delen av ugnen i 150 grader till termometern visar 65 grader.

Låt köttet ligga framme och svalna i minst 15 minuter. Det kan också ställas in i kylskåp om det dröjer länge innan man ska äta.

Skär köttet i tunna skivor.

Skysås:

Sås kan göras på skyn direkt när den är varm från ugnen eller efter att skyn stelnat om man ställt in den i kylskåp.

Sila eller ta bort de största bitarna (rester från marinaden) ur skyn med en sked. Häll i en såskastrull. Låt bli varmt så att skyn blir tunnflytande om den är kylskåpskall.

Tillsätt balsamvinäger och kalvfond. Smaka av. Du kan även använda rödvin. Låt koka upp och koka på svag värme några minuter. Du kan späda med vatten om du vill ha mindre smak eller hälla på mer rödvin, balsamvinäger och/eller kalvfond om du vill förstärka de smakerna.

Servera med rostade rotsaker, se länk till recept nedan.

en citron och tre vitlöksklyftor
Till marinaden behöver du en citron och tre (eller fler) vitlöksklyftor.
lammstek i marinad
Häll marinaden i en plastpåse. Lägg i lammsteken och vänd runt. Sätt på en påsklämma och lägg i kylskåp.
lammstek bryns i stekpanna
Bryn lammsteken runt om så att den får färg.
Lammstek med spad och termometer
Sätt i en köttermometer i köttet och häll på spadet från den urvispade stekpannan. Ställ sedan in i ugnen.
färdig lammstek
Den färdiga lammsteken direkt från ugnen.
skysås
Den goda skysåsen med balsamvinäger och kalvfond.
uppskivad lammstek
Lammsteken skärs upp i tunna skivor och serveras eller förvaras i kyl eller frys.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Om man har kylskåpskall färdig lammstek och ska servera den så brukar jag tina den lite i mikron så att den blir ljummen, det tycker jag är godast. Det blir inte bra att värma den på full effekt i mikron för då steks den och köttet blir grått istället för rosa och får lite annan smak, så värm försiktigt i mikron eller servera kallt!

Tips & tricks

Färdig lammstek kan förvaras i kylskåp eller frysas, gärna i skivor.

GI Tips

Lammstek har lågt GI, likaså skysåsen eftersom den innehåller balsamvinäger.

Planeringstips

Den här rätten bör du planera åtminstone en dag i förväg.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sven
Behövs inget salt ?
Smaklöst utan ?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest