Skinkstek - Recept

Ingredienser:
- ca 0,9-1,5 kg skinkstek
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- eller vitpeppar
- ev. 0,5 tsk ingefära
- eller 1 tsk torkade kryddor t.ex. timjan, rosmarin, salvia
Sås:
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl grädde
- eller 3 dl mjölk
- all steksky
- 2 msk kalvfond
- ev. 1 tsk torkade kryddor t.ex. timjan, rosmarin, salvia
- salt
- peppar
Utrustning:
Ugn:
- 125 °C i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar och 30 minuter med över- och undervärme
-
Strö ungefär hälften av kryddorna i en ugnssäker form.
Med kryddor avses salt, peppar och eventuellt ingefära, rosmarin, timjan eller salvia. (Andra hälften av kryddorna strös i nästa steg ovanpå skinksteken.)
Observera att mängden kryddor inte är så noga samt även efter tycke och smak. Det är bara att strö över lite, man behöver inte mäta upp men jag har angivit mått för att ha något att utgå från om man är osäker.
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- eller vitpeppar
- ev. 0,5 tsk ingefära
- eller 1 tsk torkade kryddor t.ex. timjan, rosmarin, salvia
Ugnsform med kryddor. -
Lägg skinksteken i den ugnssäkra formen. Om någon sida har mer fett än den andra så lägg den feta sidan upp.
Använd resten av kryddorna. Salta och peppra ovanpå och strö eventuellt även samma krydda du strödde på bottnen.
Stick i en köttermometer så att spetsen kommer i mitten av köttet.
- ca 0,9-1,5 kg skinkstek
Skinkstek med kryddor och termometer. -
Ställ in i nedre delen av ugnen i 125°C varm ugn tills kött-termometern visar 75°C. Det tar ca 2 ½ timme.
Har man bråttom kan man välja 175°C varm ugn istället. Då tar det ca 1 ½ timme istället. Köttet blir dock lite torrare men ändå helt ok. Generellt gäller att ju lägre ugnstemperatur desto saftigare kött men desto längre tid tar det.
Färdigstekt skinkstek. -
Ta upp steken (spara spadet till såsen) och låt den stå en stund, helst 30-60 min och svalna i rumstemperatur. (Skär man upp den tidigare så blir köttet mindre saftigt eftersom köttsaften sipprar ut.) Gör under tiden såsen.
Om du gör köttet långt i förväg kan det efter att det svalnat förvaras i kylskåp. Det kan sedan ätas kallt eller värmas lite lätt.
Vid servering: Skär upp steken i ½-1 cm tjocka skivor.
Steken svalnar. Skinksteken serveras. -
Mät upp mjölet och tillsätt en del av grädden eller mjölken.
Vispa ut mjölet i vätskan så det blir en jämn trögflytande smet utan klumpar.
Vispa i resten av grädden och/eller mjölken till en slät sås.
Grädde och mjöl. Mjölet utvispat i grädden. -
Låt koka upp under omrörning.
Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.
Såsen kokar. -
Vispa ner köttspadet från ugnsformen. Om man vill kan man sila det men jag brukar inte göra det.
Vispa ner kalvfond.
- all steksky
- 2 msk kalvfond
Steksky och kalvfond tillsatt. Köttspadet som ska vispas ner. -
Låt puttra ett par minuter. Smaka av. Tillsätt ev. mer kalvfond om du vill ha mera smak. Om såsen är för tjock, vispa ner mera mjölk eller grädde.
Tillsätt ev. torkade kryddor, gärna samma krydda du använde till steken.
Smaka av med salt och peppar.
Timjan tillsatt. Såsen klar.
Sås:
Matlåda
Serveringstips
Tips & tricks
GI Tips
LCHF Tips
Tips för att undvika tillsatser
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
PS. Körde på 125 grader!
Mvh Britt

webmaster
Mvh Tony

webmaster

webmaster
Spännande!

webmaster

webmaster

webmaster