Gör en god skinkstek. Köttet blir mycket gott och saftigt. Det tar lite tid innan den blir klar, men din arbetsinsats blir inte mer än 10 minuter. Bra recept att göra till många eller spara i matlådor. Köttet passar till ris, potatis och de flesta sorts såser.
Servera med ris, bulgur eller någon potatisrätt och grönsaker.
Tips & tricks
Skinksteken passar mycket bra att servera även med andra såser än den som föreslås i detta recept. Gräddsås, brunsås, béarnaisesås, café de paris-sås, örkryddad sås m.fl. passar alla bra.
GI Tips
Servera med något fullkornsalternativ t.ex. fullkornsris eller fullkornsbulgur.
LCHF Tips
Servera med grönsaker.
Tips för att undvika tillsatser
Uteslut kalvfonden, ta gärna lite soja och krydda med salt, peppar och torkade kryddor.
Variationstips
Variera ugnstemperaturen. Välj en ugnstemperatur mellan 90-175°C. Ju lägre temperatur desto saftigare kött, men det tar desto längre tid i ugnen. Köttet ska fortfarande alltid nå en innertemperatur på 75°C.
Planeringstips
Skinksteken kan göras långt före servering och förvaras i kylen och skäras upp strax innan eller ett par timmar före servering.
Hållbarhet och förvaring
Köttet och såsen håller sig bra minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Mimmi
Jag har gas spis med med grill i och varmluft fläkt Hur tillagar jag då skinkstek?
️ Skrivet av Yasmine
Kan säga att på 125 grader så tog det inte ca 2.5 timme för min stek (1.5 kg) i alla fall, jag satte in den runt 11 och den va klar 15.40..
️ Skrivet av Arne Larsson
Steken Blev Jättegod Med Rostade Grönsaker Tillh
️ Skrivet av Klaus
Tack! Bra och lätt recept men tänker inte servera steken med örkryddad sås. Inte bra för tänderna gissar jag, smakar inte så mycket heller. Ha' en trevlig dag! :)
️ Skrivet av Anders Wolmar
Receptet lät väl enkelt....men det enkla är ju det rena tänkte jag. Och det blev supergott! Bistod såsen med en tesked rönnbärsgele och rejält med hemmatorkad kryddblandning. Och rostade minipaprikor i ugnen ihop med steken. Supergott!
PS. Körde på 125 grader!
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl