125-150 °C i nedre delen av ugnen i ca 2-3 timmar med över- och undervärme
Gör så här:
Gnid in kryddorna med hjälp av oljan runt om köttbiten. Lägg köttbiten i en form som är ungefär lika stor som köttbiten.
Stick in en köttermometer med spetsen så den hamnar i mitten av köttbiten.
Stek i nedre av delen i ugnen i en ugnstemperatur 125 - 150°C. Stek till termometern i köttet visar 60°C för medium eller 68°C för välstekt. Medium rekommenderas. Det tar ungefär 2-3 timmar. (En lägre ugnstemperatur tar längre tid men ger saftigare kött så om du har tid välj helst 125°C.)
Ta ut köttet från ugnen och lägg aluminiumfolie över och låt svalna och vila minst 30 minuter, gärna en timme innan köttet skärs upp och serveras. (Detta gör att köttet blir saftigare, skär man upp köttet direkt från ugnen rinner massor av köttsaft ur.)
Sås: Blanda köttspad, balsamvinäger, honung, kalvfond och rödvin. Låt koka upp och småkoka 1-2 minuter. Smaka av!
Skär upp entrecoten när den svalnat lite.God skysås blir det med receptet. Om du tycker den blir stark kan man alltid tillsätta lite grädde.
Ja det är förvisso en syrlig sås men ja det är snålt tilltaget. Jag har det här receptet uppskrivet på min lista för att göra igen och förbättra det och då ska jag även se till att det blir lagom mängd sås.
️ Skrivet av Siw
Men nog är det väl lite snålt tilltagna ingredienser till såsen? Till 6 portioner!
webmaster
Svar till
Köttgalningen
️ Skrivet av Susanne
Tack för alla bra tips!
️ Skrivet av Köttgalningen
Jag har inga åsikter om såsen men däremot om hur man ska tillaga köttet. Gör ofta helstekt entrecote och det blir alltid hur gott som helst. Först steker jag hela köttbiten i en het panna med smör så att den får fin stekyta runtom. Sedan har jag ugnen på 125 grader (150 grader om jag har mer bråttom). Ju högre temp man tar desto mer ojämn färg brukar köttet få, den blir mer stekt i kanterna än i mitten. Ös skyn över köttet några gånger när det tillagas. Och sedan brukar jag ta ut köttet när den fått en temp på ca 57-58 grader och låter den vila under folie i ca 10-20 min. När du sedan skär upp köttet har du en perfekt köttbit som är mer åt rare/medium-rare vilket alltid är personligt men som jag föredrar. Som tillbehör rekommenderar jag ugnsteka rotgrönsaker med salt, peppar, honung och smör. Hoppas köttet smakar!
webmaster
Svar till
Linnea
️ Skrivet av Susanne
Du kan ju steka köttet i en stekpanna på hög värme så det får färg runtom först och sedan stoppa in köttet i ugnen. Jag tror inte det fungerar att ha högre temperatur i ugnen en kort stund. Jag har inte själv provat lergryta så jag vet tyvärr inte.
️ Skrivet av Linnea
Som nybörjare på kött måste jag fråga, om jag vill ha mer färg på köttet skulle jag kunna börja på högre temp för att sen sänka till en lägre än 175? (om man vill ha genomstekt).
Är en lergryta nått att ha till detta recept eller är det bara onödigt?
webmaster
Svar till
Zarah
️ Skrivet av Susanne
Ja du kan ta vatten istället. Om du har 1-2 tsk vinbärssaft eller vinbärsgelé så är det säkert gott.
️ Skrivet av Zarah
Kan man ersätta rödvinet med något? Så man slipper köpa hem en flaska som bara blir stående...
️ Skrivet av Jimmy Ahlbäck
en perfekt rätt lätt att gör och god smak
kan hålla med om att man ska ha lite mindre balsam vinäger
️ Skrivet av French Chef
Ärade kollegor inom det kulinariska spektrumet,
att tillaga en entrecotê i 175 grader är en erkänd styggelse och ni borde skämmas (lite lätt). Själva tillagar vi alltid köttbiten på en temperatur på 300. Fin färg men rosa på insidan. Fettet karamelliseras vilket passar utmärkt till gräddsåsen som man reder m.h.a. skyn. Grönsakerna äter man på sidan med en skvätt vinäger :-) Hoppas att det smakar! Bon appetit!
️ Skrivet av Lea
Med Beasås till är sjukt gott mmmm..
️ Skrivet av peter
gjorde såsen enligt recept men la lite egen touch i det hela. jättegott måste jag säga. tack för receptet
️ Skrivet av Richard
Okej okej, då drar jag bara ner på mängden balsamvinäger tills nästa gång, annars smakade rätten mycket bra.
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till Richard: Nej det ska vara 0,25 dl balsamvinäger. Kanske är smaken olika beroende på sort av balsamvinäger, men troligast är kanske att man har olika smak, så om du vill ha mindre balsamvinäger smak kan du ta mindre balsamvinäger. Vad gäller alla såser så gäller det att smaka av och blir det för stark balsamvinäger smak kan man späda med rödvin, sky eller vatten. Det bästa sättet att få bort stark kryddsmak är att tillsätta fett, t.ex. grädde eller smör, dock passar kanske inte det i just denna såsen.
️ Skrivet av Richard
Såsen smakade bra balsamvinäger. Kan det vara så att ni har skrivit fel och att det ska stå 0.25msk balsamvinäger?
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till caitlin: Entrecote innehåller mera fett och är lite mörare än t.ex. fransyska. Men i detta fallet med helstekt kan du tillaga fransyska på samma sätt. Dock tycker jag att fransyskan blir godare om man har lägre ugnstemperatur, gärna 125 grader. Titta på receptet på rostbiff så ser du. Sedan kan du följa detta recept i övrigt med skysåsen om du vill ha den. Det är inte så stor skillnad på vilken köttbit man väljer om man kompenserar en torrare och segare typ av köttbit med längre och lägre ugnstemperatur. Varmare och kortare tid i ugnen gör köttet torrare, men i fallet med entrecote blir det inte torrt eftersom entrecote innehåller en del insprängt fett. Jag har dock stekt fransyska också i 175 grader och det blev bra men favoriten är i 125 grader i det fallet.
️ Skrivet av caitlin
jag undrar om det spelar någon roll för köttval?
tex,fransyska istället för entrecote?Eller något annat kött?Blir det lika bra?
MVH/Caitlin
️ Skrivet av Kicki
Mycket festligt och gott. Enkelt att tillaga. Jag gjorde rätten till juldagsmiddag och gästerna tyckte det var supergott. Grönsakerna var pricken över i. Jag skippade löken och osten i potatisgratängen och jag valde wokgrönsker utan minimajs och vattenkastanj. Det är en smak fråga.
️ Skrivet av Kicki
Mycket festligt och gott. Enkelt att tillaga. Jag gjorde rätten till juldagsmiddag och gästerna tyckte det var supergott.