Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Bryn det hastigt i matfett i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.
Svampröra:
Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva champinjonerna. Fräs det i smör i en stekpanna. Krydda med timjan, salt och peppar. Klicka ut svampröran på köttet.
Rödvinssås:
Skala och finhacka löken till såsen. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar i cirka 10 minuter. Vispa ner maizena eller idealmjöl och låt koka upp.
Vid servering:
Sätt ugnen på 225°C. Stek köttet med svampröran i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Servera med rödvinssåsen.
Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (256 g): 277 kalorier, 4 g kolhydrater, 11 g fett, 34 g protein
Serveringstips
Servera gärna med klyftpotatis eller ugnsstekta rotsaker.
Hållbarhet och förvaring
Om det blir mat över håller det sig minst 5 dygn i kylen.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Agneta Krohn Strömshed
Gjorde denna rätt till nyår och den gjorde succé. Nu gör jag den igen! Perfekt när den kan förberedas så att den bara ställs in i ugnen.
Svar till
Christian
️ Skrivet av Max
Ingen skulle bli matförgiftad av rosa eller röd fläskfilé. Går alldeles utmärkt att äta.. Fast det kan förstås vara godare med genomsteka skivor.
Ugnen är ju lite jobbigare, men det är väl inte omöjligt att ha båda inne på 225C.
️ Skrivet av Fläskfilén
Hej Christian,
Att du byter mot fläskfilé är nog inte anledningen att du matförgiftade din gäster. Fläskfilén måste dock var genomstekt, men det lär den nog hinna bli i 10 min på 225 grader ifall redan blivit stekta innan.
️ Skrivet av Christian
Som student så bytte jag ut oxfilén mot fläskfilé, men insåg sen att det nog krävde lite andra metoder då jag höll på att matförgifta mina gäster med ofärdigt kött. Hur bör man gå tillväga med fläskfilé? Sen undrar jag hur man gör med klyftpotatis med bara en ugn?
️ Skrivet av Sofie
Vansinnigt gott! Lagat detta flera ggr nu, och alla gillar det. Rödvinssåsen är helt underbar! Tack för ett bra recept!
PS: Hoppas på lite mera recept på just oxfilé
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl