Recepten.se – Recept> Huvudrätter> Asiatisk oxfilé

Asiatisk oxfilé

Oxfilé är lyx och det här är enkelt men lyxigt recept - en riktig festmåltid!
asiatisk oxfilé
Oxfiléskivor penslade med mango chutney och ingefära serveras med ris och en god sås. Ett recept på en riktig festmåltid.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme
Mängd: 8 portioner

Ingredienser:

Sås:

Laktosfritt

Utrustning:

Gör så här:

Skär köttet i skivor, ca 1 cm tjocka. Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra.

Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.

Gör såsen: Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull. Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek. Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner idealmjöl. Låt såsen koka någon minut till. Smaka om styrkan är tillräcklig.

Vid serveringen:

Sätt ugnen på 225°C. Värm mango chutney och ingefära i en liten kastrull.

Stek köttet i mitten av ugnen i 10-20 minuter, 10 minuter för medium och 20 minuter om man vill ha genomstekt kött. Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen.

Servera med kokt ris.

oxfilé i ugnsformen
Pensla oxfilébitarna med mango chutney och ingefära och ställ in i ugnen 10-20 min innan servering.
sås
Den goda såsen.

Information och tips

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Agnes Skrivet av Susanne
Jag har inget tyvärr inget tips men jag brukar göra så att jag frågar personalen på systemet, de brukar alltid rekommendera något som passar när man säger vad maträtten innehåller. I det här fallet är det ju lite söt smak på maten.
Skrivet av Agnes
Tänker göra den här rätten men undrar har någon tips på gott passande vin till?
Skrivet av christian
jag gjorde detta på grytbitar istället som en kalops, blev gott det med, hade även ananas med spa i
Skrivet av Fia
Riktig festmat! Såsen är kalas även till grillat kött av olika slag.
Skrivet av Susanne
Agnes: Den håller sig lika länge som de flesta andra maträtter. 3-5 dagar i kylskåp.
Skrivet av agnes
den här såsen går säkert att använda med vilket kött som helst.. hur länge kan man spara den?
Skrivet av olle
ok, tack :) Mycket nöjd med alla recept jag testat här förresten - det börjar bli ganska många.
Skrivet av Susanne
Idealmjöl är fint mjöl som inte klumpar sig när man strör ner det i kokande vätska. Det gör däremot vanligt vetemjöl. Om man vill använda vanligt vetemjöl får man därför röra ut det i lite vatten först och sedan hälla ner detta i såsen under omrörning, så kallad toppredning, för att slippa mjölklumpar, så blir det en fin sås.
Skrivet av olle
Vad är idealmjöl? Fungerar det med vanligt vetemjöl också..?
Skrivet av Antonio
1/2 tsk sambal oelek står det tycker jag :)
Skrivet av söder om söder
kanon sås mmmmmmm.....
Skrivet av thebanny91
Ojdå såg inte att du fått svar, men nu har du två
Skrivet av thebanny91
till baBbe, gör hälften sen så sparar du resten till nästa dag
Skrivet av Bemans
Mycket gott!
Skrivet av Susanne
Man brukar köpa en hel oxfilé och då blir det många portioner. Du får väl spara det som blir över och värma i mikron dagarna efter festen. :-)
Skrivet av baBbe
Om jag vill göra bara för 2 pers... ????
Skrivet av Elisabeth
Tack för det receptet! Suveränt gott. Mustigt god sås. Châtelet passade perfekt i såsen. Möjligen lite för sojastarkt med ½ dl soja. Färsk ingefära förstås!
Skrivet av Susanne
Nu är det fixat! Tack för att du sa till!
Skrivet av anna-karin
Till såsen. Fråga hur mycket sambal oelek? Står ej med i receptet.
  1
Recept och foto: Susanne Jarl