webmaster
Asiatisk oxfilé
Ingredienser:
- ca 1,2 kg oxfilé
- smör eller annat matfett att steka i
- salt
- grovmalen svartpeppar
- 1,5 dl mango chutney
- 2 tsk malen ingefära eller 1 msk färsk riven
Sås:
- 2 st schalottenlökar
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk olivolja eller matolja
- 2 tsk malen ingefära eller 1 msk färsk riven
- 3 dl rött matlagningsvin
- 0,5 dl soja
- 1 dl vatten
- 3-4 msk kalvfond
- 2 msk honung
- 0,5 tsk sambal oelek
- 2 tsk idealmjöl
Utrustning:
Gör så här:
Skär köttet i skivor, ca 1 cm tjocka. Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra.
Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.
Gör såsen: Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull. Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek. Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner idealmjöl. Låt såsen koka någon minut till. Smaka om styrkan är tillräcklig.
Vid serveringen:
Sätt ugnen på 225°C. Värm mango chutney och ingefära i en liten kastrull.
Stek köttet i mitten av ugnen i 10-20 minuter, 10 minuter för medium och 20 minuter om man vill ha genomstekt kött. Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen.
Servera med kokt ris.
webmaster
webmaster