Lyxig svampsås
Mycket god och svampsås med champinjoner och kantareller. Godast är förstås färsk svamp men när det inte är säsong för kantareller kan man antingen ta annan färsk svamp eller svamp på konservburk.
Tid: 25 minuter
Mängd: 3-4 portioner
Ingredienser:
- 1 st liten gul lök
- eller 3 st schalottenlökar
- ca 25 g smör att steka i
- 200 g kantareller eller annan svamp
- 200 g färska champinjoner
- 1 msk kalvfond
- 3 dl vispgrädde
- ev. 2 msk vitt vin
- 2 msk vetemjöl
- ca 0,5 tsk salt
- ca 1 krm peppar
Näringsvärden
Näringsvärde per portion, beräknat på 4 portioner (228 g): 382 kcal, 11 g kolhydrater, 35 g fett, 5 g protein
Variationstips
Byt ut kantareller mot valfri svampsort eller (mera) champinjoner. Tillsätt om du vill mer vin eller sherry. Du kan också späda med mer vatten om du vill ha mer sås och hälla i mer smaksättning i form av kalvfond och/eller kryddor. Vill du ha en tjockare sås kan du göra mer redning och blanda i.
Hållbarhet och förvaring
Såsen håller sig i kylskåp minst 5 dygn.
️ Skrivet av
Hej och tack för ett kanonrecept på den Lyxiga svampsåsen. Den var helt underbar god.
webmaster
Svar till
Erik
️ Skrivet av
Kul att du gillar min matblogg och hoppas du tycker om svampsåsen! :)
️ Skrivet av
Tack för en bra matblogg, hittade hit idag och ska nog pröva några recept allt eftersom. Men idag blir det svampsås :-)
webmaster
Svar till
Kalle Wahlbro
️ Skrivet av
Det blir nog bra med lite soja! Hoppas du tyckte om såsen, skriv gärna och berätta!
️ Skrivet av
Hej ! Jag tänker göra din sås, men lägga till litet soja...Få se hur det blir..Gott tror Jag!