Rostbiff - Engelsk och fransk

Ingredienser:
- 1-1,5 kg rostbiff
- eller 1-1,5 kg fransyska
- ca 1 tsk salt
- ca 2 krm svartpeppar
Enkel gräddsås eller rödvinssås:
- skyn i ugnsformen
- 1-2 dl vispgrädde eller annan grädde
- eller 1-2 dl rött matlagningsvin
- 1-2 msk kalvfond
- ev. 1-2 msk idealmjöl
Utrustning:
- köttermometer
- ugnsform i samma storlek som köttbiten eller något större
Ugn:
- 125 °C i mitten av ugnen med över- och undervärme (Ungefärlig tid: ca 60 minuter per kilo kött)
-
Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att välja en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.
Salta och peppra i lite grann i ugnsformen. Lägg i köttbiten och salta och peppra runtom.
- 1-1,5 kg rostbiff
- eller 1-1,5 kg fransyska
- ca 1 tsk salt
- ca 2 krm svartpeppar
Salt och peppar. Köttet i formen. Kryddat kött. - 1-1,5 kg rostbiff
-
Stick i en köttermometer med spetsen i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.
Stick in en stektermometer. Spetsen i mitten. -
Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125°C och stek till termometern visar 65°C (eller den temperatur du föredrar se tips nedan), ca 1,5 timmar för 1 kg kött.
Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175°C och stek till termometern visar 65°C (eller den temperatur du föredrar se tips nedan), ca 60 minuter för 1 kg kött.
Steken i nedre delen av ugnen. -
När köttet nått den temperatur du vill ha, prova gärna att sticka i termometern på något mer ställe i köttbiten när du tar ut den för att kontrollera att det är ungefär samma temperatur (ibland kan det hända att man missat mitten av köttbiten med termometern och då kanske man behöver ställa in köttbiten en stund till i ugnen).
När köttet är klart, ta ut ur ugnen och låt svalna, minst en halvtimme, men gärna ett par timmar. Skär sedan upp rostbiffen antingen ljummen eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna skivor och det rinner mindre köttsaft.
Färdiglagad rostbiff. Avsvalnad rostbiff. Uppskuren i skivor. -
Enkel gräddsås eller rödvinssås: Du kan göra sås på skyn genom att blanda skyn med grädde eller rött vin och kalvfond. Smaka av. Späd ev. med vatten. Vill du ha tjockare sås kan du vispa ner idealmjöl eller göra en redning med vetemjöl. Låt koka upp under vispning, sänk värmen och låt småkoka 1-2 minuter.
- skyn i ugnsformen
- 1-2 dl vispgrädde eller annan grädde
- eller 1-2 dl rött matlagningsvin
- 1-2 dl rött matlagningsvin
- 1-2 msk kalvfond
- ev. 1-2 msk idealmjöl
Skyn. Skyn blandad med grädde och kalvfond. Färdig gräddsås. -
Servera köttet med såsen och t.ex. kokt potatis och grönsaker.
Rostbiffen serverad.
Sås:
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Tips & tricks
- 55°C: blodig
- 60°C: rosa med röd kärna
- 65°C: lätt rosa
- 70°C: välstekt
GI Tips
Hållbarhet och förvaring
ROSTBIFF TOG 125GR.
ÄVEN TACK FÖR ALLA LÄTTFATTADE RECEPT DU HAR MED BRA BILDER
MVH INGA-LILL
Du har alltid så härliga recept på din sida, jag blir allltid hungrig & t o m sugen på sånt jag inte ens tycker om! :-)
Det bästa är dock att du även har så fina bilder (och väldigt enkel & bra beskrivning) av receptet i steg - för - steg-bilder, så att även de allra okunnigaste inom matlagning/bakning & en som är total nybörjare i köket borde klarar av att följa dina recept.
Men när det kommer till kött, så verkar många vuxna (svenskar?) ha (t o m i mina föräldras ålder/generation, dvs 40-talet & 50-talet) stora kunskapsbrister om hur kött ska hanteras, t ex att en hel stek blir mörast & saftigast att steka hel i ugnen, men då ska den även helst väga MINST 1 kg som rå.
Men allra viktigast är att steka på väldigt låg värme, MAX 125 grader (ju lägre grader, ju längre tid tar tillagningen, men ger även det allra saftigaste & möraste köttet!) OCH hålla koll på temperaturen med en bra köttermometer.
Det värsta du kan göra mot en stek är hög värme, kortast möjliga tid i ugnen och inte ens låta köttet vila ett tag, utan skär upp direkt.
Som en av kommentarerna till ditt recept med en hel köttbit (rostbiff el framsyska) som steks hel i ugnen, såg jag t ex någon skrivit att, trots att hon hade följt receptet till punkt & pricka, så hade hennes rostbiff (med röd el rosa mittkärna?) blivit segt & oätbart.
Man KAN faktiskt få så dåligt kött från sin mataffär att du kan tillaga det hur länge som helst, och det kommer ändå att vara segt som en skosula.
Men väldigt många (vuxna/äldre) vet inte heller att om man skär upp köttet ”fel”, så kan det upplevas som segt.
Det är väl MOT köttfibrernas riktning man ska skära? Så jag inte skriver fel nu? :-)
För om man skär åt fel håll, i köttfibrernas riktning, så känns/blir köttet ”segt” att tugga, även om du kokat köttgrytan länge.
Om du är osäker på vad detta innebär så googla efter videos, som visar hur man skär upp en köttbit på rätt sätt!
Min mamma föddes -54 och har ALLTID varit totalt ointresserad av att lära sig det minsta om mat & hur man lagar mat. Hon älskade snabbmaten från korvkiosken som både tonåring & vuxen.
Tyvärr fick hon 4 barn, varav 2; (speciellt jag iaf & min syster) avskydde nästan all ”färdigköpt” mat som t ex köttbullar. Så min mamma HATADE/HATAR att behöva stå & laga mat från grunden, t ex köttbullar/pannbiffar, potatismos (jag vägrar pulvermos än idag!), köttfärs-sås, lasagne osv när vi var små.
Fiskpinnar var nog det enda, för ingen i min familj har gillat någon annan fisk än torskfilé/alaska pollock & tonfisk på burk :-)
Jag klarar inte av den numera vidriga ”tonfisken” på burk, arten är ju närmare släkt med makrill än med tonfisk, så ren bluff att kalla bonito/skip jack för ”tonfisk” 😡 Tyvärr kan jag också bara stå ut med ÄKTA torskryggfilé. Alaska pollock smakar inte alls som torsk! Avskyr faktiskt både lamm, fågel & fisk & kan inte äta rött/rosa nötkött pga stark järnsmak i nöt :-(
Finaste lammytterfilén, som mina föräldrar älskade, (även om vi fick lägga dom på grillen igen för att få dom ”very well done” för de VÄGRAR äta kött med ens en pytteliten rosa mittkärna, UTAN anledning, som jag iaf kan skylla på 😄) tyckte både jag & min syster smakade FISK?! 😳 Både med lite rosa i mitten & helt tillagade på grillen :-(
Så hur SKA lamm smaka egentligen (förutom ”kofta” & det gjorde de INTE!)?
Detta var 4 st jättefina, helt perfekta lammytterfiléer som inte ens behövde putsas, från Nya Zeeland, som långsamt tinade upp i kylskåpet (helt luktlösa efter upptining, så inget dåligt kött!)
Sedan bryndes de snabbt i smör + lite rapsolja, endast för att få färg på ytan + kryddade med lite vitlökspeppar (burk från Santa Maria med typ salt, svartpeppar, lökpulver, torkade små vitlöksbitar & vitlökspulver + obefintlig persilja), för just då visste jag inte VAD jag skulle göra med dom.
Men sedan så var vi (jag & min syster) hemma & grillade hos mina föräldrar & då hamnade lammytterfiléerna även i marinaden ”Allround” från Santa Maria ett par timmar. Men det var för kort tid; det var ingen smak alls av marinaden när jag smakade på det grillade köttet.
Så när lammfiléerna grillades var de från början garanterat helt blodiga & råa inuti, det var endast lite färg & kryddor på ytan. När de lades i marinaden luktade de ff ingenting, så inget fel på själva köttet!
Men för mig (& min syster) blev det både första & enda, gången vi åt lamm, blev såå besviken :-( Hade sett fram emot att bl a göra dillkött!
Det är INTE roligt att vara 100% sk ”supersmakare” + även ha ett extremt bra luktsinne + ha en medfödd diagnos som ger mig problem med matens lukt, smak & konsistens, och sen är jag väl petig & kräsen också, eftersom jag tidigt fick lära mig laga mat som JAG kunde äta, när mamma hade lagat middag som resten av familjen kunde äta utan problem :-(

webmaster
Vill ha den som din, min väger ca 680. Hur lång lång tid kan det ta?

webmaster

webmaster

webmaster
Vilken styckdel på nöt använde du? Det är stor skillnad på olika styckdelar och också på vilken kvalitet köttet har.
Om du fick en rosa kärna så tillagade du köttet perfekt. Annars kan du ta ut det några grader tidgare ur ugnen och sedan låta det stå och vila eftersom temperaturen då höjs några grader.

webmaster
Hej! Skillnaden mellan engelsk och fransk är temperaturen i ugnen. Jag brukar om jag inte har tidsbrist alltid göra på låg temperatur - 125°C, ibland ännu lägre. Köttet blir saftigare då. Griskött som kotlettrad, skinkstek, julskinka blir riktigt gott vid så låga temperaturer som 90°C.
Använd en termometer och var noga med att sätta den med spetsen i mitten av köttet.
Sedan är det en smaksak hur genomstekt man vill ha sitt nötkött. Saftigast och godast tycker jag är medium, ca 60-65°C. Men det finns de som vill ha det mera genomstekt. Man kan alltid ge dessa personer kantbitarna som blir mer vällagade automatiskt. Man kan också köra köttbitarna 15 sek på full effekt i mikron till de personer som vill ha genomstekt. Så blir alla glada och nöjda.
Griskött ska alltid tillagas välstekt med genomskinlig köttsaft.
Tänk på att köttet måste vila en stund innan man skär upp det, annars rinner all köttsaft ur. Så gärna att det får ligga en timma eller mer tills det är ljummet eller svalare.
Lycka till! Jag gör ofta stekar eftersom det är så lite jobb, kräver endast lite planering.

webmaster
Tack för bra förklaring och tips!
Det gäller att ha förkläde på sig när man drar bort snöret för det är lätt att det skvätter har jag själv erfarit! Men man kanske ska dra i snöret lite mera försiktigt som du skriver! :)
Jag brukar inte ta bort det röda snöret ex.vis på lammstek. När steken är klar och har vilat ett tag brukar jag klippa upp det. Eftersom det sitter ganska tight så spritter ändarna upp och då kan man ta tag i dem och dra av. Man får dra lite försiktigt om man ser att snöret fastnat i köttet.

webmaster
Jag brukar aldrig binda fransyska. Enda anledningen till att binda är väl ifall köttet ramlar isär men det gör inte fransyska om du köper en hel bit.
När jag köper fransyska brukar inte den vara i röd tråd, det är snarare andra sorts köttbitar som t.ex. lammstek. I de fall köttet är i rött snöre så brukar jag ta bort det röda snöret innan jag kör steken i ugnen eftersom det röda snöret blir mycket svårare att få bort efteråt. Dels om steken är varm och dels kan snöret vara segare att få av och köttet kan fastna lite i det.
Vill man binda steken finns det steksnöre att köpa i affären. Det brukar finnas på samma ställe som aluminiumfolie, plastfolie, muffinsformar och sådant.

webmaster