Recepten.se – Recept> GI> Biff stroganoff

Biff stroganoff

Enkelt recept på den klassiska rätten biff stroganoff som serveras med kokt ris och grönsaker.
biff stroganoff
Biff stroganoff är gott och enkelt, ett klassiskt recept.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Servering:

  • 4 portioner kokt ris
Laktosfritt - Välj laktosfri grädde och smör att steka i.
Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skär köttet i 2 cm breda strimlor om du inte köpt färdigstrimlat kött.

    Börja även koka riset.

    instruktion steg 1 biff stroganoff
    Strimlat nötkött.
  2. Värm upp en stekpanna med en klick smör på medelhög värme. Börja steka köttet när det slutat bubbla. Stek några minuter och vänd runt och stek några minuter till så det får lite färg.

    instruktion steg 2.1 biff stroganoff
    Börja steka.
    instruktion steg 2.2 biff stroganoff
    Stek köttet.
  3. Hacka löken och skär champinjonerna i skivor. Lägg i stekpannan och låt steka några minuter tillsammans med köttet tills löken är blank och fin och champinjonerna krympt ihop.

    instruktion steg 3.1 biff stroganoff
    Hackad lök.
    instruktion steg 3.2 biff stroganoff
    Stek tillsammans.
    instruktion steg 3.3 biff stroganoff
    Stek och rör om.
  4. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Tillsätt tomatpuré och senap. Häll på grädden och kalvfonden.

    instruktion steg 4 biff stroganoff
    Tillsätt smaksättning, grädde.
  5. Låt steka på svag värme i stekpannan, gärna under lock, i ca 10 minuter. Smaka av med salt.

    Servera med kokt ris.

    instruktion steg 5.1 biff stroganoff
    Koka på svag värme.
    instruktion steg 5.2 biff stroganoff
    Kokt ris.

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med ris och sallad.

GI Tips

Servera med råris, fullkornsris, bulgur eller quinoa.

LCHF Tips

Servera utan ris med t.ex. kokta grönsaker som blomkål och broccoli.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 5 dagar i kylskåp. Går också att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jörgen
Jag tyckte att det smakade inte som Stroganoff utan mer som strimlad biff med brunsås. Ska det inte ha en rejäl smak av tomat och paprika? Jämför med ditt recept på korv Stroganoff t.ex...
Svar till maria Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! :)
Skrivet av maria
Otroligt gött och matigt. Topp recept..
Svar till Magnus Skrivet av Susanne
Ja, det går alldeles utmärkt med lövbiff. Jag ska förtydliga det i receptet. (Lövbiff är innanlår.)
Skrivet av Magnus
Funkar det med strimlad lövbiff?
Svar till maräng Skrivet av oskar
Det ska va grädde i biffstroganoff, har haft i min släkt i generationer.
Svar till Deliquate Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
Skrivet av Deliquate
Riktigt gott om man tillsätter 1 dl gott rött vin också!
Svar till maräng Skrivet av Susanne
Tack för din synpunkt. Man kan göra recept på olika sätt. Det blir gott både med crème fraiche och grädde tycker jag. Men självklart ska du göra din biff stroganoff med crème fraiche istället!
Skrivet av maräng
Biff Stroganoff på grädde?! Gör om, gör rätt!
Det ska vara Creme fraiche eller smetana för syrligheten.
Receptet ovan är snarare gräddkokt kött med kryddor. Kan vara väldigt gott men är INTE Stroganoff!
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Kul att du tycker om mina recept! :)
Skrivet av Maria
Jag brukar alltid steka lite rökt fläsk då jag lagar rätter med crème fraiche eller gräddfil. Inte mer än 2-3 matsked - men det gör en smakskillnad... :)
Tack för alla härliga recept!
Maria
Svar till Jenny Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Roligt att höra!
Skrivet av Jenny
Jag är så glad över att äntligen ha hittat en sida med stor variation och allt inte innehåller massa ägg, kyckling eller soja (eller allt annat som min sambo är allergisk mot, haha)! Jättebra matblogg!
Svar till jim Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :)
Skrivet av jim
Vilket bra recept. Jag tog fram ett pkt ytterlår från frysen i tron att det var innanlår. Köttet fick puttra lite längre för att bli mört, men det blev jättegott.
Svar till Monira Skrivet av Adi
Smetana je nåt liknande gräddfil, men sedan ett tag tillbaka tillverkas smetana även i Sverige. Kolla på ICA efter Arla smetana.
Svar till Monira Skrivet av Monira
oj jag såg fel namn, men nu såg jag ju att rysk fru redan hade svarat på frågan hahaha
Svar till rysk fru Skrivet av Monira
Rysk fru: Vad är smetana för något?
Skrivet av Jonas i USA
Hejsan!

Detta ser perfekt ut, precis sa som du beskriver det!

Tack for en jattbra matsida, jag kollar ofta da jag blir sugen pa nagon god Svensk mat.

Mbh / Jonas
Skrivet av rysk fru
smetana ær græddfil, om någon skulle undra.
Skrivet av kurre
Hej.

Detta recept är långt ifrån ett riktigt Biff Stroganoff recept.
Till rätten hör alltid:
rödbeta
saltgurka
lök
smetana
senap
(svamp) för ryssarna är detta mycket viktigt. Svampen bör dock vara "honungsskivling" inte champinjon som så ofta nämns, men det duger med svamp som svamp.
Köttet bör vara innerstek eller ytterfilé, tom innerfile´kan man kosta sig på ibland :)

Dessa ingredienser har jag tagit ur min mormors mors kokboksanteckningar. Hon kom från st. Petersburg
Svar till Gunvor Skrivet av Susanne
Det låter gott! Tack för tipset!
Svar till Susanne Skrivet av Gunvor
Gillar man absolut inte svamp är det lite svårt.
Jag stekte morötter med löken och det funkade fint också =o)
Svar till Gunvor Skrivet av Susanne
Nej det blir det inte, men det blir godare med svamp.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl