Lammstek - Recept

Lammstek är enkelt att göra och passar bra som huvudrätt. Det här receptet passar bra både för lammstek med och utan ben. Det blir dock snyggare skivor med lammstek utan ben. Även recept på en god och enkel sås där stekskyn tas till vara.
Lammstek
Tid: 2 timmar
8 portioner

Ingredienser:

Lammstek:

Sås:

Laktosfritt
Glutenfritt - Uteslut idealmjöl. Vill man ha tjockare sås kan man göra en redning med potatismjöl istället.

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Tillaga lammstek så här:

  1. Gnid in lammsteken med olja, runt om. Strö på salt och rosmarin och gnid in med händerna både under- och ovansidan.

    instruktion steg 1.1 lammstek
    Gnid in med olja.
    instruktion steg 1.2 lammstek
    Salta.
    instruktion steg 1.3 lammstek
    Rosmarin.
    instruktion steg 1.4 lammstek
    Lammstek med olja, salt och rosmarin.
  2. Skiva vitlöken. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.

    instruktion steg 2.1 lammstek
    Skär små snitt.
    instruktion steg 2.2 lammstek
    Stoppa in vitlöksskivor.
    instruktion steg 2.3 lammstek
    Fullstoppad med vitlök.
  3. Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.

    instruktion steg 3 lammstek
    Lägg i ugnsform.
  4. Stek i nedre delen av ugnen i 125°C till termometern visar 60-70°C beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 2 ½ timme.

    (Har man mera bråttom kan man höja temperaturen i ugnen till 175°C, då tar det ca 1 ½ timme. Köttet blir dock lite saftigare vid lägre ugnstemperatur.)

    instruktion steg 4 lammstek
    Stek i ugnen.
  5. Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär köttet i skivor.

    instruktion steg 5.1 lammstek
    Färdigstekt.
    instruktion steg 5.2 lammstek
    Skär i skivor.
  6. Sås:

  7. Vispa ihop stekskyn från lammsteken med fond, balsamvinäger och idealmjöl.

    instruktion steg 6 lammstek
    Vispa ihop såsen.
  8. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.

    instruktion steg 7.1 lammstek
    Låt såsen koka upp.
    instruktion steg 7.2 lammstek
    Färdig sås.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (203 g): 297 kalorier, 3 g kolhydrater, 15 g fett, 38 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Gott att servera med t.ex. klyftpotatis.

Variationstips

Lammsteken är även god att serveras med t.ex. rödvinssås eller bearnaisesås.

Hållbarhet och förvaring

Lammsteken håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Kan även frysas.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Claudine Leman
Hej,
Hur är det bäst att frysa in den färdigstekta lammsteken skivad eller hel?
Tack
Skrivet av Margareta
Aldrig balsamvinäger i sås och lammstek ska ej överstiga 60grader om man inte vill ha en grå stek förstås.
Skrivet av Jimmi
blev fantastiskt bra 👍
Skrivet av Ture andersson
Kanonbra recept med min lammstek. Körde den på 150 gr. Innetemp 65 gr. Lite rödvin i såsen var inte fel.
Skrivet av matthias
Tack så mycket för exemplarisk beskrivning av rätten. Skall fixa i kväll :-)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest