Lammstek - Recept

Ingredienser:
Lammstek:
- ca 1,5 kg lammstek med eller utan ben
- 2 msk olivolja
- ca 0,5-1 tsk salt
- 1,5 msk rosmarin
- 3-4 klyftor vitlök
Sås:
- 2 dl steksky från lammsteken
- 1 msk kalvfond eller annan fond som passar till kött
- 3 msk balsamvinäger
- ca 2 tsk idealmjöl
Utrustning:
-
Gnid in lammsteken med olja, runt om. Strö på salt och rosmarin och gnid in med händerna både under- och ovansidan.
Gnid in med olja. Salta. Rosmarin. Lammstek med olja, salt och rosmarin. -
Skiva vitlöken. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.
- 3-4 klyftor vitlök
Skär små snitt. Stoppa in vitlöksskivor. Fullstoppad med vitlök. -
Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.
Lägg i ugnsform. -
Stek i nedre delen av ugnen i 125°C till termometern visar 60-70°C beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 2 ½ timme.
(Har man mera bråttom kan man höja temperaturen i ugnen till 175°C, då tar det ca 1 ½ timme. Köttet blir dock lite saftigare vid lägre ugnstemperatur.)
Stek i ugnen. -
Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär köttet i skivor.
Färdigstekt. Skär i skivor. -
Vispa ihop stekskyn från lammsteken med fond, balsamvinäger och idealmjöl.
- 2 dl steksky från lammsteken
- 1 msk kalvfond eller annan fond som passar till kött
- 3 msk balsamvinäger
- ca 2 tsk idealmjöl
Vispa ihop såsen. -
Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.
Låt såsen koka upp. Färdig sås.
Sås:
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Hur är det bäst att frysa in den färdigstekta lammsteken skivad eller hel?
Tack
Jag har ingen balsamvinäger till såsen, kan jag använder citron istället?

webmaster

webmaster

webmaster
servera med ångkokt basmati ris som du lagar med bondbönor dillkrydda lite färskvitlök butterghee och saffran vill man gå overkill så fixar man skivade potatis klyftor eller en tunnbrödsskiva i olja som botten på riset , servera allt sammans med färska örter och rädisor salladslök myntbasilika och en fet skiva feta ost eller persisk tabriz vitost (den kittlar gommen mer än grekiskan men den grekiska osten fungerar).

webmaster

webmaster
eller annat förslag.
Tack tack
Gott Nytt År