Recepten.se – Recept> GI> Lammstek

Lammstek - Recept

Lammstek är enkelt att göra och passar bra som huvudrätt. Det här receptet passar bra både för lammstek med och utan ben. Det blir dock snyggare skivor med lammstek utan ben. Även recept på en god och enkel sås där stekskyn tas till vara.
Lammstek
Lammstek är både gott och enkelt att steka i ugnen. Servera gärna med såsen som tar till vara den goda stekskyn.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar
Mängd: 8 portioner

Ingredienser:

Lammstek:

Sås:

Laktosfritt
Glutenfritt - Uteslut idealmjöl. Vill man ha tjockare sås kan man göra en redning med potatismjöl istället.

Utrustning:

Tillaga lammstek så här:

  1. Gnid in lammsteken med olja, runt om. Strö på salt och rosmarin och gnid in med händerna både under- och ovansidan.

    instruktion steg 1.1 lammstek
    Gnid in med olja.
    instruktion steg 1.2 lammstek
    Salta.
    instruktion steg 1.3 lammstek
    Rosmarin.
    instruktion steg 1.4 lammstek
    Lammstek med olja, salt och rosmarin.
  2. Skiva vitlöken. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.

    instruktion steg 2.1 lammstek
    Skär små snitt.
    instruktion steg 2.2 lammstek
    Stoppa in vitlöksskivor.
    instruktion steg 2.3 lammstek
    Fullstoppad med vitlök.
  3. Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.

    instruktion steg 3 lammstek
    Lägg i ugnsform.
  4. Stek i nedre delen av ugnen i 125°C till termometern visar 60-70°C beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 2 ½ timme.

    (Har man mera bråttom kan man höja temperaturen i ugnen till 175°C, då tar det ca 1 ½ timme. Köttet blir dock lite saftigare vid lägre ugnstemperatur.)

    instruktion steg 4 lammstek
    Stek i ugnen.
  5. Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär köttet i skivor.

    instruktion steg 5.1 lammstek
    Färdigstekt.
    instruktion steg 5.2 lammstek
    Skär i skivor.
  6. Sås:

  7. Vispa ihop stekskyn från lammsteken med fond, balsamvinäger och idealmjöl.

    instruktion steg 6 lammstek
    Vispa ihop såsen.
  8. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.

    instruktion steg 7.1 lammstek
    Låt såsen koka upp.
    instruktion steg 7.2 lammstek
    Färdig sås.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (203 g): 297 kcal, 3 g kolhydrater, 15 g fett, 38 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Gott att servera med t.ex. klyftpotatis.

Variationstips

Lammsteken är även god att serveras med t.ex. rödvinssås eller bearnaisesås.

Hållbarhet och förvaring

Lammsteken håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Kan även frysas.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Ebbe Fors
Hej, ett bra recept. Lägger lammsteken på ett galler och halverade potatisar under. Vätskan från steken smaksätter potatisen. Blir säkert jättegott.
Skrivet av Claudine Leman
Hej,
Hur är det bäst att frysa in den färdigstekta lammsteken skivad eller hel?
Tack
Skrivet av Margareta
Aldrig balsamvinäger i sås och lammstek ska ej överstiga 60grader om man inte vill ha en grå stek förstås.
Skrivet av Jimmi
blev fantastiskt bra 👍
Skrivet av Ture andersson
Kanonbra recept med min lammstek. Körde den på 150 gr. Innetemp 65 gr. Lite rödvin i såsen var inte fel.
Skrivet av matthias
Tack så mycket för exemplarisk beskrivning av rätten. Skall fixa i kväll :-)
Skrivet av Christer Celander
Jag har både rosmarin lite timjan och marockansk mynta som finfördelas, gnides på tillsammans med oljan. Såsen blir riktigt spännande,prova.
Skrivet av Seda
👍👍👍👍
Skrivet av Lynette Kleve
Hej!

Jag har ingen balsamvinäger till såsen, kan jag använder citron istället?
Svar till Jörgen Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om receptet och tack för bra tips med tabasco!
Skrivet av Jörgen
Fruktansvärt bra recept! Mycket gott,, gned även in några droppar tabasco för att få chilismaken,, det blev riktigt bra! Tack!
Svar till Giovana Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om lammsteken!
Skrivet av Giovana
Jättegoda! Tack!
Svar till bella Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :) Jag har skrivit till det!
Skrivet av bella
Liten varning bara :) idealmjöl är inte glutenfritt!
Skrivet av Milad Ghaeny
testa gör en buljong med gurkmeja salt svartpeppar vitlök lök tomatpure koka lugnt tills buljongen är fyllig i smaken hacka lammsteks skivorna gärna rosa stekta och lägg in i buljongen
servera med ångkokt basmati ris som du lagar med bondbönor dillkrydda lite färskvitlök butterghee och saffran vill man gå overkill så fixar man skivade potatis klyftor eller en tunnbrödsskiva i olja som botten på riset , servera allt sammans med färska örter och rädisor salladslök myntbasilika och en fet skiva feta ost eller persisk tabriz vitost (den kittlar gommen mer än grekiskan men den grekiska osten fungerar).
Svar till Pernille Skrivet av Susanne
Låter jättegott! Tack för recepttipset! :)
Skrivet av Pernille
Kanongott är också vitkålspuré! Hacka vitkål grovt och koka 10-15 min i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och koka 20 min till i gräddmjölk tillsammans med rejält med vitlök. Kör det i mixern och koka ihop till mos-konsistens. Servera! Yummy...
Svar till solveig johansson Skrivet av Susanne
Sallad går bra annars kan jag rekommendera kokta sockerärtor eller haricot vertes. Koka 1-2 minuter i lättsaltat vatten.
Skrivet av solveig johansson
Tänker servera rökt lammfiol juldagen.Undrar vad servera till förutom potatisgratäng? någon sallad
eller annat förslag.
Skrivet av mona
glömde att säga att jag även har i frysta provensalska örter i också:) Glad påsk
Skrivet av mona
när jag gör lammstek lägger jag steken i marinad med olivolja, vitlök,salt,peppar o timjan inte heller att förakta. Allting ligger i en plastpåse och drar med fickor i steken. Detta är "gör gött"
Skrivet av Maria
Detta verkar lovande! Jag är nybörjare så detta är kul, tack!
Skrivet av Flamur
Måste säga att det var det bästa lammsteket jag har gjort ngn gång..
Tack tack
Gott Nytt År
Skrivet av Karin Pettersson
Kanonrecept fungerar perfekt för min smak
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl