Vänligen Arne Årman Ellös Orust.
Plommonspäckad karré

Ingredienser:
- 1-1,5 kg benfri karré
- ca 200 g torkade plommon
- 1 tsk salt
- 2 krm malen svartpeppar
Gräddsås:
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
- ca 3 dl spad från köttet
- 2 msk kalvfond
- 1 msk soja
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60-90 minuter med över- och undervärme (till innertemperatur 80°C)
-
Lägg köttbiten i en ugnsform. Skär snitt med en vass kniv, ca 2-3 cm långa och 2 cm djupa. Tryck in katirnplommonen.
Lägg resten av katrinplommonen vid sidan av.
- 1-1,5 kg benfri karré
- ca 200 g torkade plommon
Skär snitt. Tryck in katrinplommon. -
Stick in en termometer med spetsen i mitten av köttbiten. Salta och peppra runt om.
- 1 tsk salt
- 2 krm malen svartpeppar
Dags för ugnen. -
Ställ in steken i nedre delen av ugnen i 175°C och låt stå tills termometern visar 80°C.
(Det brukar ta ca 1-1,5 timmar.)
Färdigstekt. -
Gör gräddsåsen. Mät upp vetemjöl i en kastrull och vispa ut med ungefär hälften av vispgrädden till en klumpfri smet. Vispa ner resten av grädden till en jämn och klumpfri blandning.
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
Mjöl och grädde. En klumpfri smet. Resten av grädden nervispad. -
Vispa ner spadet (ca 3 dl), sila gärna. Tillsätt kalvfond och soja. Vispa.
(Har man lite mer spad än 3 dl kan man ta det också och har man mindre mängd spad så kan man fylla ut med vatten.)
Spadet, kalvfond och soja tillsatt. Ihopvispat. -
Låt koka upp under vispning. Sänk värmen och låt koka på svag värme några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Låt koka upp under vispning. Såsen kokar. -
Skär upp köttet i skivor och servera med gräddsåsen och katrinplommonen som låg vid sidan av i ugnsformen.
Servera gärna även med t.ex. kokt potatis och grönsaker.
Plommonspäckad karré i skivor.
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring
Vänligen Arne Årman Ellös Orust.

webmaster
Jag brukar göra köttet först och sedan låta det stå framme i rumstemperatur och vila när jag gör det andra i ugnen, sedan skär jag upp köttet strax före servering. Köttet blir saftigare av att vila och går bra att servera ljummet.