Grädde
Recept med Grädde
Näringsvärden
Vikt-Volym
Det finns många olika sorters grädde och du kan välja den sort du föredrar.
Grädde i mat och bakverk förhöjer smaken.
Själv väljer jag alltid äkta vispgrädde utan tillsatser eftersom det är den äkta varan och den smakar också bäst.
Tycker man att det blir för mycket fett med vispgrädde så går det bra (om grädden ej ska vispas) att ersätta en del av vispgrädden med mjölk eller vatten så får man matlagningsgrädde
. Detta blir dessutom mycket billigare än att köpa dessa gräddsorter med låg fetthalt.
Matlagningsgrädde
När man inte behöver kunna vispa grädden så kan man använda matlagningsgrädde istället och dessa finns från 5% - 15% fett.
Observera dock att även matlagningsgrädde innehåller en massa olika tillsatser. Undvik detta genom att köpa vispgrädde och blanda den med vatten eller mjölk.
Köp inte grädde med lång hållbarhet
Om du vill ha den godaste grädden utan tillsatser så undvik då de sorter som har längre hållbarhet.
Dessa sorter upphettas till en högre temperatur och får därför en bismak av kokt grädde.
Dessutom innehåller de oftast tillsatsen karragenan.
Normal hållbarhet som äkta vispgrädde har är ungefär en vecka precis som den vanliga mjölken.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: kan innehålla tillsatser
Köp äkta vispgrädde (ej de med lång hållbarhet för de innehåller karragenan) läs innehållsförteckningen.Laktosfritt: Kan innehålla laktos
Vanlig grädde innehåller laktos men det finns även laktosfri grädde att köpa.Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av grädde.
Energi: | 374 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 3 g |
Protein: | 2 g |
Fett: | 40 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
creamFinns i affären:
Mejeriavdelningen.GI tips:
Grädde har lågt GI.Hållbarhet och förvaring:
Förvaras i kylskåp och håller sig ca 4-5 dagar efter att förpackningen öppnats. Innan förpackningen öppnats gäller bäst-före-datum.Pris:
ca 10 kr för 3 dlErsätt med:
Grädde kan ibland bytas ut mot crème fraiche eller annat fett som t.ex. smör eller olja. Det är olika från recept till recept.Vad väger grädde?
Måttomvandla grädde mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!
Kyparen påstod att de bara brynt grädden på samma sätt som man bryner smör. Har du provat bryna grädde? Ska jag va riktigt ärlig tror jag att kyparen bara drog till med nåt. Det smakade som om de blandat brynts mör i en gräddsås.
webmaster
webmaster
Ja det är verkligen inget jag skulle köpa när det finns äkta vispgrädde utan varken tillsatser eller ESL - värmebehandling.
Jag har många gånger undrat vad den otrevliga bismaken vissa gräddsorter har beror på och jag fick svaret från en representant från Arla att det just är denna värmebandling. När de höjer värmen så högt blir grädden kokt och det är den bismaken man känner. Inte gott.
Så äkta vanlig vispgrädde är både fri från tillsatser och mycket godare!