Festlig gryta

Festlig gryta med fläskkött, svamp och bacon. Enkelt recept på en mycket god maträtt som passar både till varmrätt på fest eller vardagslyx till lunch och till matlådor. Den här grytan blir så otroligt god, en av mina absoluta favoriter!
Festlig gryta
Tid: 40 min
4 portioner

Ingredienser:

Servering:

  • ev. 4 portioner kokt ris
Laktosfritt - Ta laktosfri grädde och laktosfritt smör.
Glutenfritt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Sätt igång med att koka riset så det hinner bli klart tills grytan är klar.

    Skär fläskfilé i ca 1,5 cm tjocka skivor. Skär annat kött i mindre bitar om det behövs (beroende på hur stora bitar man vill ha i sin gryta).

    Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

    fläskgrytbitar skurna i lagom bitar
    Fläskgrytbitar skurna i lagom bitar.
  2. Stek köttet i omgångar på medelhög effekt. Stek ett par minuter på en sida och vänd på bitarna och stek ytterligare ett par minuter så det får färg på två sidor (det behöver inte bli genomstekt). Salta och peppra under tiden du steker.

    Lägg sedan över köttet i en gryta.

    köttet steks
    Köttet steks.
    köttet har vänts runt
    Köttet har vänts runt.
    stekt kött i gryta
    Stekt kött i gryta.
  3. Under tiden köttet steks: Torka av champinjonerna. Skär dem i skivor. Hacka löken.

    hackad lök och champinjoner i skivor
    Hackad lök och champinjoner i skivor.
  4. Stek löken och champinjonerna tillsammans i smör tills löken blivit blank och lite genomskinlig och champinjonerna krympt.

    Lägg ovanpå köttet i grytan.

    lök och champinjoner steks
    Lök och champinjoner steks.
    lök och champinjoner färdigstekta
    Lök och champinjoner färdigstekta.
    lök och champinjoner i grytan
    Lök och champinjoner i grytan.
  5. Smula buljongtärningen i grytan. Tillsätt salt och peppar.

    Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och häll på grädden.

    Klipp bacon eller rökt skinka i strimlor direkt i grytan.

    tillsätt övriga ingredienser
    Tillsätt övriga ingredienser.
  6. Låt koka upp. Rör om. Låt sedan koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 min, annat kött gärna ca 15-20 min.

    Rör om och smaka av.

    Servera med kokt ris och ev. sallad eller andra grönsaker.

    färdig festlig gryta
    Färdig festlig gryta.
    festlig gryta serverad med kokt ris och sallad
    Festlig gryta serverad med kokt ris och sallad.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (324 g): 615 kalorier, 8 g kolhydrater, 51 g fett, 31 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med kokt ris, kokta grönsaker t.ex. broccoli och blomkål eller en sallad.

Tips & tricks

Vill man servera grytan som varmrätt till en finare middag så välj gärna fläskfilé. Till vardags går det utmärkt med grytbitar eller strimlad benfri karré eller fläskstek.

GI Tips

Servera med fullkornsris.

LCHF Tips

Servera med blomkål eller broccoli.

Planeringstips

Gör gärna dubbel sats. Använd då en stor gryta.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp, håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lena Olsson
Gjort denna många gånger, så god.
Skrivet av Ylva
Supergod gryta och mycket enkel att göra, jag använde gula kantareller. Familjen åt med god aptit. Lär bli fler gånger.
Skrivet av Berit
Enkelt och snabbt. Supergött!!
Skrivet av Janna
Passar det med picnicbog i grytan som kött?
Skrivet av Birgitta Sjöstedt
Jättegod gryta, jag tog lite chili för hettan och massor av finklippt persilja.
Tack för dina recept!
MVH/ Birgitta

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest