Recepten.se – Recept> Huvudrätter> Festlig gryta

Festlig gryta

Festlig gryta med fläskkött, svamp och bacon. Enkelt recept på en mycket god maträtt som passar både till varmrätt på fest eller vardagslyx till lunch och till matlådor. Den här grytan blir så otroligt god, en av mina absoluta favoriter!
Festlig gryta
Festlig gryta med fläskkött, svamp och bacon smaksatt med tomatpuré och paprikapulver blir så otroligt gott. Enkelt recept som rekommenderas.
Skriv ut   Mejla
Tid: 40 min
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Servering:

  • ev. 4 portioner kokt ris
Laktosfritt - Ta laktosfri grädde och laktosfritt smör.
Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Sätt igång med att koka riset så det hinner bli klart tills grytan är klar.

    Skär fläskfilé i ca 1,5 cm tjocka skivor. Skär annat kött i mindre bitar om det behövs (beroende på hur stora bitar man vill ha i sin gryta).

    Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

    fläskgrytbitar skurna i lagom bitar
    Fläskgrytbitar skurna i lagom bitar.
  2. Stek köttet i omgångar på medelhög effekt. Stek ett par minuter på en sida och vänd på bitarna och stek ytterligare ett par minuter så det får färg på två sidor (det behöver inte bli genomstekt). Salta och peppra under tiden du steker.

    Lägg sedan över köttet i en gryta.

    köttet steks
    Köttet steks.
    köttet har vänts runt
    Köttet har vänts runt.
    stekt kött i gryta
    Stekt kött i gryta.
  3. Under tiden köttet steks: Torka av champinjonerna. Skär dem i skivor. Hacka löken.

    hackad lök och champinjoner i skivor
    Hackad lök och champinjoner i skivor.
  4. Stek löken och champinjonerna tillsammans i smör tills löken blivit blank och lite genomskinlig och champinjonerna krympt.

    Lägg ovanpå köttet i grytan.

    lök och champinjoner steks
    Lök och champinjoner steks.
    lök och champinjoner färdigstekta
    Lök och champinjoner färdigstekta.
    lök och champinjoner i grytan
    Lök och champinjoner i grytan.
  5. Smula buljongtärningen i grytan. Tillsätt salt och peppar.

    Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och häll på grädden.

    Klipp bacon eller rökt skinka i strimlor direkt i grytan.

    tillsätt övriga ingredienser
    Tillsätt övriga ingredienser.
  6. Låt koka upp. Rör om. Låt sedan koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 min, annat kött gärna ca 15-20 min.

    Rör om och smaka av.

    Servera med kokt ris och ev. sallad eller andra grönsaker.

    färdig festlig gryta
    Färdig festlig gryta.
    festlig gryta serverad med kokt ris och sallad
    Festlig gryta serverad med kokt ris och sallad.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (324 g): 615 kcal, 8 g kolhydrater, 51 g fett, 31 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med kokt ris, kokta grönsaker t.ex. broccoli och blomkål eller en sallad.

Tips & tricks

Vill man servera grytan som varmrätt till en finare middag så välj gärna fläskfilé. Till vardags går det utmärkt med grytbitar eller strimlad benfri karré eller fläskstek.

GI Tips

Servera med fullkornsris.

LCHF Tips

Servera med blomkål eller broccoli.

Planeringstips

Gör gärna dubbel sats. Använd då en stor gryta.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp, håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lena Olsson
Gjort denna många gånger, så god.
Skrivet av Ylva
Supergod gryta och mycket enkel att göra, jag använde gula kantareller. Familjen åt med god aptit. Lär bli fler gånger.
Skrivet av Berit
Enkelt och snabbt. Supergött!!
Skrivet av Janna
Passar det med picnicbog i grytan som kött?
Skrivet av Birgitta Sjöstedt
Jättegod gryta, jag tog lite chili för hettan och massor av finklippt persilja.
Tack för dina recept!
MVH/ Birgitta
Skrivet av Natali
Wow vilken success!! Jag skippade baconen men gud så gott. Nerskrivet och sparat. Tack
Skrivet av Krister
Eftersom jag inte gillar champinjoner tog jag paprika istället, funkade bra, men fläskgrytbitarna blev sega att tugga.
Så gången efter blev det strimlad kyckling med chili o paprika smak, tog bort bacon o paprika/champinjoner o tog en lite påse thai wok grönsaker lite starkare men gott.
Nu tog jag pulled pork bbq ( så jag hoppade över buljong tärningen), blev riktigt bra, den mest lyckade varianten hittills. Stekte även baconbitarna denna gång så jag kunde hälla bort lite fett efter stekningen.
Skrivet av Petan
Hej!
Kan man steka till baconet lite grann innan man stoppar den i grytan? Har lite svårt för konsistensen annars nämligen
Skrivet av Skevis
Jätte GOTT.!
Gjorde m picknickbog istället ;')
Skrivet av Henrik Kellgren
Kanon recept som kan trixas lite med precis hur man vill. Bilderna och de utförliga beskrivningarna är jättebra tycker jag. Gott i gottgott blir det varje gång.
Sist men inte minst, Birgitta, din kommentar visar att du är en bitter människa :-)
Skrivet av Emma
Fantastiskt gott recept, kommer absolut göras igen! :) älskar att du har bilder och visar utförligt hur man ska göra och hur det ska se ut! Jätte tråkig kommentar längre ner.. Jag uppskattar det iaf!
Skrivet av Anna
Jag älskar bilderna och beskrivningarna!! Tack. Skall provas i eftermiddag
Skrivet av Anders Beckman
Hej Susanne,
Fantasiskt GOTT. Den kan säkert användas som "fredspipa".
Skrivet av Dacke
Supergott och jag uppskattar bilder och förklaringar väldigt mycket. Nästan omöjligt att misslyckas:)
Skrivet av Sophia
Birgitta, vilken tråkig kommentar! Det är många som kan ha stor hjälp av bilder och ingående förklaringar, inte bara ungdomar.
Tack Susanne för en mycket trevlig sida och många bra recept!
Skrivet av Birgitta Cavallini
Letade recept på köttgryta, men vilken massa text, tips, bilder....Onödigt omständligt att visa bilder på olika steg, ostekt, stekt...inte lätt att snabbt hitta ingredienserna, dessutom mitt i allt en massa tips på tillbehör och bilder. Kanske en receptsida för ungdomar som ska lära sig laga mat. Återkommer aldrig mer hit. Något recept härifrån blev det alltså inte🙈🙄
Svar till Annelie Skrivet av Susanne
Hej receptet blir bra så tycker jag men självklart är det fritt fram att ändra som man vill. 😊 Hoppas du tycker om grytan! 😊
Skrivet av Annelie
Hej! Tänker laga "Feslig gryta" men undrar om det inte ska vara något vatten i, bara tre deciliter grädde är ju inte mycket vätska.
Mvh Annelie
Svar till Lisa Skrivet av Susanne
Roligt att du tycker om den!
Skrivet av Lisa
Gillar grytan och är så bra till matlådan!
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Jag skulle nog hellre utesluta tomatpurén då. Kanske smaksätta med chili om du tycker om det.
Skrivet av Maria
Hej tänkte höra om man inte har tomatpure hemma kan man ta lite ketchup
Svar till Göran Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Låter gott!
Skrivet av Göran
2 köttbuljongtärningar och cayennepeppar la jag till, det gjorde susen! Använde 800 g grytbitar och anrättningen kokade i ca 1,5 h för att möra upp köttet duktigt.
Svar till Cecilia Skrivet av Susanne
Chilipulver är gott.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl