Festlig gryta

Ingredienser:
- ca 400-500 g benfritt fläskkött t.ex. fläskfilé, grytbitar av fläskkött, benfri karré, fläskbog
- ca 25-50 g smör att steka i
- 200 g färska eller frysta champinjoner eller annan svamp
- 1 st gul lök
- 1 st tärning av grönsaksbuljong eller annan buljong
- 0,5 tsk salt
- 1 krm peppar svart- eller vitpeppar
- 1-2 msk tomatpuré
- 1 tsk paprikapulver
- 3 dl grädde
- ca 120 g bacon
- eller ca 120 g rökt skinka
Servering:
- ev. 4 portioner kokt ris
Utrustning:
-
Sätt igång med att koka riset så det hinner bli klart tills grytan är klar.
Skär fläskfilé i ca 1,5 cm tjocka skivor. Skär annat kött i mindre bitar om det behövs (beroende på hur stora bitar man vill ha i sin gryta).
Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.
- ca 400-500 g benfritt fläskkött t.ex. fläskfilé, grytbitar av fläskkött, benfri karré, fläskbog
- ca 25-50 g smör att steka i
- ev. 4 portioner kokt ris
Fläskgrytbitar skurna i lagom bitar. -
Stek köttet i omgångar på medelhög effekt. Stek ett par minuter på en sida och vänd på bitarna och stek ytterligare ett par minuter så det får färg på två sidor (det behöver inte bli genomstekt). Salta och peppra under tiden du steker.
Lägg sedan över köttet i en gryta.
Köttet steks. Köttet har vänts runt. Stekt kött i gryta. -
Under tiden köttet steks: Torka av champinjonerna. Skär dem i skivor. Hacka löken.
- 1 st gul lök
- 200 g färska eller frysta champinjoner eller annan svamp
Hackad lök och champinjoner i skivor. -
Stek löken och champinjonerna tillsammans i smör tills löken blivit blank och lite genomskinlig och champinjonerna krympt.
Lägg ovanpå köttet i grytan.
Lök och champinjoner steks. Lök och champinjoner färdigstekta. Lök och champinjoner i grytan. -
Smula buljongtärningen i grytan. Tillsätt salt och peppar.
Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och häll på grädden.
Klipp bacon eller rökt skinka i strimlor direkt i grytan.
- 0,5 tsk salt
- 1 krm peppar svart- eller vitpeppar
- 1 st tärning av grönsaksbuljong eller annan buljong
- ca 120 g bacon
- eller ca 120 g rökt skinka
- 1-2 msk tomatpuré
- 1 tsk paprikapulver
- 3 dl grädde
Tillsätt övriga ingredienser. -
Låt koka upp. Rör om. Låt sedan koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 min, annat kött gärna ca 15-20 min.
Rör om och smaka av.
Servera med kokt ris och ev. sallad eller andra grönsaker.
Färdig festlig gryta. Festlig gryta serverad med kokt ris och sallad.
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Tips & tricks
GI Tips
LCHF Tips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Tack för dina recept!
MVH/ Birgitta
Så gången efter blev det strimlad kyckling med chili o paprika smak, tog bort bacon o paprika/champinjoner o tog en lite påse thai wok grönsaker lite starkare men gott.
Nu tog jag pulled pork bbq ( så jag hoppade över buljong tärningen), blev riktigt bra, den mest lyckade varianten hittills. Stekte även baconbitarna denna gång så jag kunde hälla bort lite fett efter stekningen.
Kan man steka till baconet lite grann innan man stoppar den i grytan? Har lite svårt för konsistensen annars nämligen
Gjorde m picknickbog istället ;')
Sist men inte minst, Birgitta, din kommentar visar att du är en bitter människa :-)
Fantasiskt GOTT. Den kan säkert användas som "fredspipa".
Tack Susanne för en mycket trevlig sida och många bra recept!

webmaster
Mvh Annelie

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster