Kantarellsoppa

En mycket god och enkel kantarellsoppa! Gör den till vardag eller fest som lunch eller som en lyxig förrätt. Om du vill ha den riktigt god och lyxig så tillsätt vin och de valfria ingredienser enligt receptet.
kantarellsoppa
Tid: 30 minuter
4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Rensa bort skräp och skölj svampen om du använder färsk svamp. Skär i mindre bitar. Tina ev. fryst förvälld svamp.

    färska kantareller i mindre bitar
    Färska kantareller i mindre bitar.
  2. Skär purjolök i tunna skivor.

    purjolök i skivor
    Purjolök i skivor.
  3. Mät upp vatten, ev. vitt vin, salt, soja och purjolöksskivorna i en kastrull.

    Tillsätt ev. enbär (krossa om du vill) och ev. hackad persilja.

    Om du använder färsk svamp lägg i den också. Om du använder förvällda kantareller så tillsätt svampspadet nu (svampen läggs då i senare).

    vatten, soja, salt, purjolök
    Vatten, soja, salt, purjolök.
    persilja tillsatt
    Persilja tillsatt.
    färska kantareller tillsatta
    Färska kantareller tillsatta.
  4. Låt koka upp, sänk värmen och låt ca 15 minuter på svag värme.

    koka på svag värme
    Låt koka på svag värme.
  5. Häll på grädde och mjölk.

    Om du använder förvällda kantareller tillsätt nu kantarellerna.

    mjölk och grädde tillsatt
    Mjölk och grädde tillsatt.
  6. Låt koka upp och småkoka några minuter. Smaka av med salt.

    Servera!

    kantarellsoppan småkokar
    Kantarellsoppan småkokar.
    servera kantarellsoppan
    Servera kantarellsoppan.

Serveringstips

Servera med färsk persilja som man klipper över. Servera gärna med rostat bröd med smör och ost.

Tips & tricks

Vill man ha mörkare färg på kantarellsoppan kan man tillsätta mer soja.

GI Tips

Välj vatten istället för vin så blir GI lågt.

LCHF Tips

Ersätt vin med vatten. Ersätt gärna en del mjölk med vatten och ta mera grädde.

Tips för att undvika tillsatser

Kantarellsoppan är fri från tillsatser om man använder färsk vispgrädde utan tillsatser.

Variationstips

Om du vill att soppan ska bli lite tjockare så gör en redning. Blanda vetemjöl 1,5 msk och 1,5 msk vatten till en slät smet. Vispa ner redningen strax efter du tillsatt mjölken och grädden. Tänk på att röra i botten av redningen precis innan du vispar ner den för mjölet sjunker till botten snabbt! Rör sedan i kantarellsoppan under tiden den kokar upp igen.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven kantarellsoppa i kylskåp. Hållbarhet ca 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Gunilla Kaye
Hej.
Jag är jättesugen på att göra din kantarell soppa. Har bara en fråga. Det står i punkt 3 att man ska tillsätta spadet från förvällda kantareller. I ditt recept för förvällda kantareller ska ju vätskan koka bort, så jag undrar vilket spad det i s f gäller. Förmodligen en jättedum fråga men jag vore tacksam för svar.
Gunilla
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Det finns ett annat recept på champinjonsoppa också men det borde gå att byta ut. Dock har ju inte champinjoner alls samma smak som kantareller. Det brukar oftast finnas kantareller i konservburkar annars. Skriv gärna om du provar! :)
Skrivet av Johanna
Kan man byta ut kantarellerna mot färska champinjoner istället? Tänker på ifall matbutiken inte skulle ha kantareller.
Svar till Fujim Skrivet av Susanne
Ta mjölk istället för grädde. Dock blir det inte lika gott förstås.
Svar till Alva Skrivet av Fujim
Kan man skippa grädden på något sätt?
Har vänner som pga sjukdom bör äta så lite fett som möjligt.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest