Recepten.se – Recept> GI> Kyckling med persiljesås

Kyckling med persiljesås

Ett mycket enkelt och riktigt gott recept på kycklingfilé som kokas i en god buljong som sedan används till att göra en god persiljesås. Servera med kokta grönsaker och ev. kokt potatis.
Kyckling med persiljesås
Kyckling med persiljesås serverad med kokt blomkål, morötter och potatis, jättegott!
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 minuter varav 25 minuters jobb
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Persiljesås:

Ev: Serveringsförslag:

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skär löken i klyftor.

    lök i klyftor
    Lök i klyftor.
  2. Lägg lökklyftorna, vatten, buljongtärning och salt i en stekpanna med lock och låt koka upp.

    buljong i stekpannan
    Buljong i stekpannan.
  3. Lägg i kycklingfiléerna, sänk värmen och låt koka under lock ca 20 minuter på svag värme.

    lägg i kycklingen
    Lägg i kycklingen.
    koka under lock
    Koka under lock.
  4. Förbered under tiden kycklingen kokar de tillbehör du vill ha. Skär morötter och blomkål i bitar, vänta med att koka dem.

    Om du vill ha kokt potatis så skalar du och börjar koka den direkt.

    morötter, blomkål
    Morötter, blomkål.
  5. När kycklingen kokat klart är det dags att börja med persiljesåsen och du kan också koka upp vatten med lite salt i till morötterna och blomkålen. Koka sedan ca 3-4 minuter och häll av vattnet.

    Om du även kokar potatis så kan du låta morötterna och blomkålen koka med de sista minuterna om de får plats i kastrullen.

    färdigkokt kyckling
    Färdigkokt kyckling.
    färdigkokta morötter och blomkål
    Färdigkokta morötter och blomkål.
  6. Persiljesås:

  7. Smält smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet, tillsätt så mycket av grädden som behövs för att det ska bli som en tjock välling utan klumpar.

    Vispa sedan i resten av grädden, lite i taget till en jämn sås.

    smält smör och vetemjöl
    Smält smör och vetemjöl.
    en tjock smet av smör, vetemjöl och grädde
    En tjock smet av smör, vetemjöl och grädde.
    all grädde nervispad
    All grädde nervispad.
  8. Vispa ner buljongen från kycklingen och låt koka upp under omrörning så att det inte bränner fast i botten. Sänk värmen och låt puttra några minuter.

    • 6 dl buljong från kycklingen
    vispa ner buljongen
    Vispa ner buljongen.
    såsen kokar upp
    Såsen kokar upp.
  9. Klipp över persiljan och rör om. 

    Servera kycklingen med persiljesåsen och tillbehören. Lökklyftorna är också goda.

    • 0,5 dl hackad persilja (fryst eller färsk)
    klippt persilja tillsatt
    Klippt persilja tillsatt.
    persiljesåsen klar
    Persiljesåsen klar.

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

LCHF Tips

Servera med kokt blomkål och broccoli. Det är vetemjöl i såsen men inga stora mängder, man får annars göra såsen utan vetemjöl.

Tips för att undvika tillsatser

Välj en kycklingbuljong utan tillsatser. Köp färsk kycklingfilé utan tillsatser.

Hållbarhet och förvaring

Kycklingen, persiljesåsen och tillbehören håller sig i kylskåp minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Helge
Enligt https://www.aftonbladet.se/ så kan man krydda det extra för mer smak.
Svar till Jag Skrivet av Susanne
Kycklinglårfilé kan du byta rakt av mot kycklingfilé, tillagningstiden är lite kortare eftersom de bitarna är mindre. Kycklinglår (med ben) går också att byta mot men då blir tillagningstiden lite längre. Dock blir det nog klart på 20 minuter ändå så det fungerar nog utan några ändringar just i detta recept. Du kan ju gärna ta lite mer än 4 st så att det blir 4 portioner.
Skrivet av Jag
hittade kycklinglår i frysen. Kan man ta det istället för kycklingfile?
Svar till Catti Skrivet av Susanne
Trevligt! :)
Skrivet av Catti
Detta är en 10-poängare i vår familj. Kommer sättas in i pärmen med recept man inte får glömma bort.
Skrivet av Therese
Detta är verkligen hur gott som helst. Jag har lagat denna rätt många gånger, och bjudit på den några gånger och den har verkligen varit uppskattad. Detta är ett av de bästa recepten jag någonsin testat. Rekommenderar detta till alla. (Jag brukar ha i lite mer vatten än vad receptet säger, 4 dl är för lite för att få ut 6 dl buljong. Men annars är allt perfekt).
Skrivet av Frida
Det här var verkligen kanongott! Jag älskar husmanskost så det här va en fullträff. Jag tänkte först att det kanske var en tråkig rätt men gav den sen ett försök. Gör det du med, du blir nog inte besviken! Rekomenderas varmt!!!
Skrivet av Marre
Mycket god och lätt att laga utan konstiga ingredienser.
Skrivet av Susanne
Svar till Sanna: Bra fråga, det blir lite mer vätska än 4 dl eftersom kycklingen innehåller en del vätska som frigörs när den tillagas. Så ta den buljongen som blir och späd på med mera vatten om det behövs.
Skrivet av Sanna
Om man ska koka kycklingen i 4 dl vatten/buljong, hur kan man då sedan använda 6 dl av buljong från kycklingen till såsen?
Skrivet av Susanne
Svar till Linda: Ja det går bra med frysta kycklingfiléer.
Skrivet av Linda
Kan man använda frysa kycklingfiléer?
Skrivet av Marica
Det var en god och relativt lätt mat att laga! :)
Skrivet av Sofie
Mycket mycket gott. En favorit i kyckling kategorin =)
Skrivet av Susanne
Jenny: Jo den blir genomkokt och du kan vända den om du vill. Nej, vattnet täcker inte hela filéerna, men de blir kokta ändå. Använd helst en stekpanna med lock. (När man steker kycklingfiléer blir de ju klara inuti trots att bara den yttersta delen av kycklingen ligger emot pannan. Samma sak när man kokar.)
Skrivet av Jenny
Undrar. Blir kyckligen genomkokt genom att bara ligga i en stekpanna med 4 dl vatten? Ska den vändas? Det känns inte som att vattnet täcker hela filén.
Skrivet av Madde
Låter gott! :)
Skrivet av Christina
underbart gott...
  1
Recept och foto: Susanne Jarl