Kyckling i ugn med sambal oelek

Superenkelt recept som bara kräver 10 minuters arbete. Sedan sköter det sig självt i ugnen. Perfekt bjudmat.
kycklingen serverad med grönsaker
Tid: 1 timme och 40 minuter
8-10 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt - Byt ut kycklingfilé mot quorn och minska tiden i ugnen till ca 30 minuter.

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 1 timmar och 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

Lägg de frysta eller färska/tinade kycklingfiléerna i en ugnsform där alla filéer får plats att ligga bredvid varandra - för att de ska täckas jämnt av såsen.

Blanda crème fraiche, soja, sambal oelek och grädde i en bunke och rör om. (Om du använder äkta crème fraiche och vispgrädde så ta den större mängden sambal oelek och soja, använder du light-produkter så ta den mindre mängden. Smaka gärna av.)

Häll detta över kycklingfiléerna. Det är viktigt att filéerna täcks så mycket som möjligt av såsen.

Ställ in i mitten av ugnen i 175°C i 1,5 timmar. Om kycklingfiléerna är färska eller tinade så räcker det med 70 minuter.

Servera med ris, potatis, grönsaker.

kyckling i sambal oelek steg 1-3
1. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. 2. Häll crème fraiche, soja, grädde och sambal oelek i en bunke. 3. Rör ihop till en jämn smet.
kyckling i sambal oelek steg 4-6
4. Häll såsen över kycklingfiléerna och ställ in i ugnen. 5. Såsen ska nästan täcka kycklingfiléerna. Ös över sås på den yta som inte är täckt. 6. Efter 1,5 timmar är de klara.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (286 g): 549 kalorier, 4 g kolhydrater, 34 g fett, 57 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Tips & tricks

Såsen kan separera sig om du använder kycklingfiléer som innehåller mycket vätska. Ta då en visp eller sked och rör runt lite så brukar det blanda sig. OBS! Var noga med att använda kokbar crème fraiche så se upp med light-produkter!

GI Tips

Servera med grönsaker och t.ex. fullkornsbulgur eller fullkornsris.

LCHF Tips

Servera tillsammans med grönsaker.

Tips för att undvika tillsatser

Undvik light-produkter. Ta äkta crème fraiche och äkta vispgrädde.

Variationstips

Crème fraiche kan bytas ut mot grädde helt eller delvis och tvärtom. T.ex. kan man ta 6 dl vispgrädde och 2 dl crème fraiche, så man kan ta det man har hemma. Om man smakar av såsen kan man anpassa mängden sambal oelek och soja efter egen smak. Om du tycker det är för starkt, ta mera grädde eller crème fraiche som neutraliserar smaken.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Fredrik Häll
Enkelt och väldigt gott. Tackar!
Skrivet av Jan
Helfestlig rätt med t.ex stekta champinjoner,
en fräsch sallad och lite Cumberland därtill.
Skrivet av Maria
Jättegott och enkelt. Ett recept jag återkommit till i flera år.
Skrivet av Lilian
Lätt och enkelt. Jag är ofta rädd att mat ska bli för stark. Tog en tesk, sambal oelek. Blev kanon.
Skrivet av Camilla
Jättegott, snabbt och enkelt! Kortare tid om man använder kycklinglårfilé. Tog temperaturen och de var klara efter 30 minuter i ugnen.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest