Recepten.se – Recept> Efterrätter> Chokladpaj med tryffel

Chokladpaj med tryffel

Mycket god chokladpaj med tryffel som fyllning. Fantastiskt god och en lagom söt chokladdessert.
Chokladpaj med tryffel
Chokladpaj med tryffelfyllning. Man kan om man vill servera med vispad grädde och/eller hallon.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar, 15 min
Mängd: 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Ev: Serveringsförslag:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp ingredienserna till pajdegen: smör, vetemjöl, strösocker, kakao, vatten och salt.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen så att mjölet packas. Då tar du för mycket mjöl. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 1 chokladpaj med tryffel
    Ingredienserna till pajdegen.
  2. Arbeta ihop till en pajdeg. Jag använder elvisp med vispar.

    (Om du inte får ihop degen beror det på att du antingen tagit för mycket mjöl eller att smöret inte är rumsvarmt eller att du inte arbetat degen tillräckligt länge. Om du tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta 1 msk extra vatten.)

    instruktion steg 2 chokladpaj med tryffel
    Pajdegen klar.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel ca 20 ggr (för att undvika luftbubblor).

    Ställ in i kylen minst 30 minuter eller frysen minst 5 minuter.

    (Om du vill kan du börja förbereda fyllningen redan nu.)

    instruktion steg 3.1 chokladpaj med tryffel
    Pajdegen uttryckt.
    instruktion steg 3.2 chokladpaj med tryffel
    Nagga med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i ca 10 min.

    Låt pajskalet svalna.

    instruktion steg 4.1 chokladpaj med tryffel
    Grädda pajskalet i ugnen.
    instruktion steg 4.2 chokladpaj med tryffel
    Färdiggräddat och avsvalnat pajskal.
  5. Fyllning:

  6. Bryt chokladen i bitar.

    Koka upp grädden i en kastrull. Tag direkt bort från värmen när det börjar koka. Det är annars lätt att det kokar över så gå inte ifrån kastrullen.

    instruktion steg 5.1 chokladpaj med tryffel
    Grädde i kastrull.
    instruktion steg 5.2 chokladpaj med tryffel
    Uppkokad grädde.
  7. Lägg i chokladbitarna, smör och florsocker i den varma grädden.

    (Kastrullen är nu borttagen från värmen, chokladen får inte koka.)

    instruktion steg 6 chokladpaj med tryffel
    Lägg i chokladbitar, smör, florsocker.
  8. Rör till en jämn blank fin chokladsmet.

    (I början ser det geggigt ut men allt eftersom chokladen smälter blir det till slut en blank fin chokladsmet.)

    instruktion steg 7.1 chokladpaj med tryffel
    Rör med en sked.
    instruktion steg 7.2 chokladpaj med tryffel
    Fortsätt röra.
    instruktion steg 7.3 chokladpaj med tryffel
    Färdig chokladsmet.
  9. Låt chokladsmeten svalna i rumstemperatur tills den är ljummen. Känn med ett finger.

    instruktion steg 8 chokladpaj med tryffel
    Avsvalnad chokladtryffelsmet.
  10. Häll chokladsmeten i pajskalet.

    Låt stå i kylskåp minst 2 timmar eller frysen minst 30 minuter så att chokladsmeten stelnar.

    instruktion steg 9.1 chokladpaj med tryffel
    Chokladsmeten i pajskalet.
    instruktion steg 9.2 chokladpaj med tryffel
    Chokladsmeten har stelnat - färdig att servera!
  11. Servera gärna med vispad grädde och/eller hallon.

    instruktion steg 10 chokladpaj med tryffel
    Serverad med vispad grädde.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (95 g): 453 kcal, 32 g kolhydrater, 34 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Chokladpajen kan förvaras minst 1 vecka i kylskåp eller minst 2 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Claes
Det är väldigt vilseledande att kalla det för "chokladpaj med tryffel". Även om det inte är med tryffelsvamp så är det inte chokladtryffel om det inte är format som en tryffelsvamp.
Att använda ordet tryffel i namnet är bara för att folk ska klicka på receptet!
Svar till Agneta Brismar Skrivet av Susanne
Jag förstår att du frågar och du är inte den första! 😊 Det här är chokladtryffel och det innehåller ingen svamp. Läs gärna tidigare kommentar angående detta, tror det är kommentar nr 6 efter den här. 😊 Chokladtryffel är smält choklad blandad med grädde, ev. smör och smaksättning.
Skrivet av Agneta Brismar
Ursäkta men var kommer tryffeln in i"bilden" eftersom det heter Chokladpaj med tryffel
Svar till Diana Skrivet av Susanne
Ja det brukar jag oftast göra men missar det ibland så jag ska lägga till det i det här receptet! Tack för påpekandet! Vad roligt att du tycker om min blogg och måttomvandlingsverktyg! :)
Skrivet av Diana
Hej! Du skriver i nästan alla recept att man inte ska gräva med dl-måttet utan helst väga. Så min undran är om du inte kan ange vikten också i receptet så man slipper gå in i det förvisso väldigt användbara måttomvandlingsverktyget? Det blir lite enklare så.
Tack annars för en underbar blogg, den enda mat/bakhjälpen jag använder numera!
Svar till Stina Fister Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om det receptet! :)
Skrivet av Stina Fister
Bakade pajen idag. Utsökt ! Tack för ett genuint recept. Jag följde det strikt. Serverade med några hallon och vispad grädde.
Svar till Martin von Hansen Skrivet av Susanne
Hej Martin! Tack för en intressant fråga och God fortsättning! Detta är chokladtryffel och innehåller ingen svamp. Från Wikipedia: "Namnet härrör sig till bollarnas form, som påminner om tryffelsvampen."
Skrivet av Martin von Hansen
Hej Susanne
Jeg læste din recept på Chokladpaj med tryffel.
Lækkert kaffebrød.
Men der var noget jeg ikke forstod.
der står:"med tryffel", og det ville jo også være tokigt at skrive:"utan tryffel". Så kunne man jo også skrive uden potatis/ bacon/tomater/...Så jeg tror at du virkelig mener "med tryffel"
Men alligevel bliver jeg lidt forvirret når jeg læser recepten, fordi jeg troede at tryffel er en svamp (https://sv.wikipedia.org/wiki/Tryffel)
Så nu det store spørgsmål: Hvor er tryfflarna?
Ønsker dig en fin fortsättning.
Her i Norra Skåne är det inte vinter, -1C och 1cm sne.
Hälsning
Martin
Svar till Anonym Skrivet av Susanne
Ja du kan ta vilken choklad du vill.
Skrivet av Anonym
Kan man använda en annan sorts chocklad för mörk chocklad?
Skrivet av Gunnar
Aina m fl, obs att det inte går att koka gräddfil för då skär den sig. Om du vill ha syrlig grädde så använd fullfet crème fraiche eller ännu hellre smetana.
Svar till Khalid Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om mina recept med bilder! Tack för att du skrev!
Skrivet av Khalid
Hej. Jag är en runt 20 årig kille som älskar att laga mat och varierande ska det vara då. Era recept med BILDER är lätt å följa samtidigt som det smakar himmelskt. Tack för det.
Svar till Aina Skrivet av Susanne
Jag tror inte det. Jag har inte provat dock.
Skrivet av Aina
Kan man använda gräddfil istället för vispgrädde?
Svar till Tina Skrivet av Susanne
Ja man kan ta annan grädde, troligtvis även mjölk men det blir godast med vispgrädde. Den godaste och bästa vispgrädden är den med kort hållbarhet eftersom den inte innehåller några tillsatser och har godast smak (den med längre hållbarhet har en bismak av kokt grädde eftersom den hettas upp till en högre temperatur). Grädde med lägre fetthalt är skräp om du frågar mig - man betalar för grädde blandat med vatten + tillsatser. Då kan man lika gärna köpa vispgrädde och blanda med vatten själv, det blir mycket billigare och man slipper tillsatser. Nu fick du visst svar på mer än du frågade om! ;)
Skrivet av Tina
Hej, kan man tillsätta något annat än vispgrädde?
Skrivet av Susanne
Det här är ett nytt recept på chokladpaj med tryffel. Hoppas ni gillar den lika mycket som jag! :)
Skrivet av Sandra
Jag serverade pajen med uppvispad kesella smaksatt med flytande honung, limeskal samt limejuice. Det var riktigt smakens...
  1
Recept och foto: Susanne Jarl