Chokladpaj med tryffel

Mycket god chokladpaj med tryffel som fyllning. Fantastiskt god och en lagom söt chokladdessert.
Chokladpaj med tryffel
Chokladpaj med tryffelfyllning. Man kan om man vill servera med vispad grädde och/eller hallon.
Tid: 2 timmar, 15 min
10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Ev: Serveringsförslag:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp ingredienserna till pajdegen: smör, vetemjöl, strösocker, kakao, vatten och salt.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen så att mjölet packas. Då tar du för mycket mjöl. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 1 chokladpaj med tryffel
    Ingredienserna till pajdegen.
  2. Arbeta ihop till en pajdeg. Jag använder elvisp med vispar.

    (Om du inte får ihop degen beror det på att du antingen tagit för mycket mjöl eller att smöret inte är rumsvarmt eller att du inte arbetat degen tillräckligt länge. Om du tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta 1 msk extra vatten.)

    instruktion steg 2 chokladpaj med tryffel
    Pajdegen klar.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel ca 20 ggr (för att undvika luftbubblor).

    Ställ in i kylen minst 30 minuter eller frysen minst 5 minuter.

    (Om du vill kan du börja förbereda fyllningen redan nu.)

    instruktion steg 3.1 chokladpaj med tryffel
    Pajdegen uttryckt.
    instruktion steg 3.2 chokladpaj med tryffel
    Nagga med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i ca 10 min.

    Låt pajskalet svalna.

    instruktion steg 4.1 chokladpaj med tryffel
    Grädda pajskalet i ugnen.
    instruktion steg 4.2 chokladpaj med tryffel
    Färdiggräddat och avsvalnat pajskal.
  5. Fyllning:

  6. Bryt chokladen i bitar.

    Koka upp grädden i en kastrull. Tag direkt bort från värmen när det börjar koka. Det är annars lätt att det kokar över så gå inte ifrån kastrullen.

    instruktion steg 5.1 chokladpaj med tryffel
    Grädde i kastrull.
    instruktion steg 5.2 chokladpaj med tryffel
    Uppkokad grädde.
  7. Lägg i chokladbitarna, smör och florsocker i den varma grädden.

    (Kastrullen är nu borttagen från värmen, chokladen får inte koka.)

    instruktion steg 6 chokladpaj med tryffel
    Lägg i chokladbitar, smör, florsocker.
  8. Rör till en jämn blank fin chokladsmet.

    (I början ser det geggigt ut men allt eftersom chokladen smälter blir det till slut en blank fin chokladsmet.)

    instruktion steg 7.1 chokladpaj med tryffel
    Rör med en sked.
    instruktion steg 7.2 chokladpaj med tryffel
    Fortsätt röra.
    instruktion steg 7.3 chokladpaj med tryffel
    Färdig chokladsmet.
  9. Låt chokladsmeten svalna i rumstemperatur tills den är ljummen. Känn med ett finger.

    instruktion steg 8 chokladpaj med tryffel
    Avsvalnad chokladtryffelsmet.
  10. Häll chokladsmeten i pajskalet.

    Låt stå i kylskåp minst 2 timmar eller frysen minst 30 minuter så att chokladsmeten stelnar.

    instruktion steg 9.1 chokladpaj med tryffel
    Chokladsmeten i pajskalet.
    instruktion steg 9.2 chokladpaj med tryffel
    Chokladsmeten har stelnat - färdig att servera!
  11. Servera gärna med vispad grädde och/eller hallon.

    instruktion steg 10 chokladpaj med tryffel
    Serverad med vispad grädde.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (95 g): 453 kalorier, 32 g kolhydrater, 34 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Chokladpajen kan förvaras minst 1 vecka i kylskåp eller minst 2 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Claes
Det är väldigt vilseledande att kalla det för "chokladpaj med tryffel". Även om det inte är med tryffelsvamp så är det inte chokladtryffel om det inte är format som en tryffelsvamp.
Att använda ordet tryffel i namnet är bara för att folk ska klicka på receptet!
Svar till Agneta Brismar Skrivet av Susanne
Jag förstår att du frågar och du är inte den första! 😊 Det här är chokladtryffel och det innehåller ingen svamp. Läs gärna tidigare kommentar angående detta, tror det är kommentar nr 6 efter den här. 😊 Chokladtryffel är smält choklad blandad med grädde, ev. smör och smaksättning.
Skrivet av Agneta Brismar
Ursäkta men var kommer tryffeln in i"bilden" eftersom det heter Chokladpaj med tryffel
Svar till Diana Skrivet av Susanne
Ja det brukar jag oftast göra men missar det ibland så jag ska lägga till det i det här receptet! Tack för påpekandet! Vad roligt att du tycker om min blogg och måttomvandlingsverktyg! :)
Skrivet av Diana
Hej! Du skriver i nästan alla recept att man inte ska gräva med dl-måttet utan helst väga. Så min undran är om du inte kan ange vikten också i receptet så man slipper gå in i det förvisso väldigt användbara måttomvandlingsverktyget? Det blir lite enklare så.
Tack annars för en underbar blogg, den enda mat/bakhjälpen jag använder numera!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest