Recepten.se – Recept> GI> Dillkött

Dillkött

Klassiskt recept på dillkött. Att koka dillkött är enkelt och passar särskilt bra på hösten när högrev och dill är billigt. Köttet blir mört och fint när det får koka länge. Enkelt recept som kräver liten arbetsinsats men lite planering då köttet ska koka länge. Gör gärna dubbel sats.
dillkött med dillsås
Servera gärna dillköttet med kokt potatis, morötter och så klart den goda dillsåsen.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Dillsås (2-4 portioner):

Gör så här:

  1. Skär köttet i bitar. Lägg i en gryta.

    • ca 1 kg kalvkött med ben
    högrev i bitar
    Högrev i bitar.
    högrevsbitar i gryta
    Högrevsbitar i gryta.
  2. Häll på vattnet. Tillsätt salt och kryddpepparkorn.

    vatten, salt, kryddpepparkorn tillsatt
    Vatten, salt, kryddpepparkorn tillsatt.
  3. Skölj dillen. Om du använder krondill, skär eller klipp av toppdillen d.v.s. kronorna med fröna och spara till såsen. Om du använder vanlig dill, skär eller klipp bort kvistarna från stjälkarna och spara kvistarna till såsen.

    Lägg dill-stjälkarna i köttgrytan.

    • ca 5-10 stjälkar krondill
      • eller  ca 85 g (ca 10-15 stjälkar) dill
    dillstjälkar och dillkvistar
    Dillstjälkar och dillkvistar.
    dill i köttgrytan
    Dill i köttgrytan.
  4. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka på svag värme under lock tills köttet lätt ramlar sönder (och lossnar från benet om det är kalvkött med ben). Jag sätter en timer på 2 timmar, det brukar bli bra.

    OBS! Var försiktig så det inte kokar över. Lägg locket på glänt och vakta i början när det skummar mycket.

    köttet kokar
    Köttet kokar.
    dillköttet klart efter 2 timmar
    Dillköttet klart efter 2 timmar.
  5. Dillsås:

  6. Såsen brukar ha en strykande åtgång hos oss så jag gör oftast dubbel sats av såsen. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats eller mer (så länge kokspadet räcker) så att man får så många portioner man önskar.

    Smält smör i en såskastrull.

    smör i en såskastrull
    Smör i en såskastrull.
    smält smör
    Smält smör.
  7. Tag bort från plattan och tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn sås utan klumpar.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    en jämn sås utan klumpar
    En jämn sås utan klumpar.
  8. Vispa ner köttspadet, lite i taget. Vispa ner grädden.

    • 2 dl köttspad från koket
    • 0,5 dl grädde
    köttspadet vispas ner
    Köttspadet vispas ner.
    grädden vispas ner
    Grädden vispas ner.
  9. Låt koka upp under vispning. Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.

    såsen kokar
    Såsen kokar.
  10. Tillsätt ättika. Tillsätt dillkvistarna som du gärna kan klippa fint. Smaka av. Tillsätt ev. strösocker och kanske mer salt. Tillsätt mera ättika om du vill ha mer syra.

    (Om du vill använda äggula så rör du ut fin klippt dill med äggulan i en kopp. Vispa sedan ner i såsen under omrörning. Låt endast koka upp och tag genast bort från plattan annars är det risk att såsen skär sig.)

    ättika tillsätts
    Ättika tillsätts.
    finklippt dill
    Finklippt dill.
    dillen tillsätts till såsen
    Dillen tillsätts till såsen.
  11. Låt koka någon minut (har du använt äggula, tag bort direkt från värmen när det börjar koka).

    Servera med köttet och t.ex. kokt potatis och morötter.

    färdig dillsås
    Färdig dillsås.

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

GI Tips

Ät dillkött och sås (utan socker) och servera med grönsaker, uteslut potatis helt eller ät bara lite potatis.

LCHF Tips

Gör såsen utan socker. Servera med t.ex. kokt blomkål istället för potatis. (Det är vetemjöl i såsen men det blir väldigt lite vetemjöl per portion men om man kör strikt LCHF får man ta bort vetemjölet.)

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven mat i kylskåp där det håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Stefan
Hejsan. Prövade ditt recept idag. Mycket gott. Det är nog ganska lika som min mor o mormor gjort. Jag fick ärva en kokbok som Martha förbundet i Finland utgivit med recept då från gamla tider. Idag finns dom på nätet naturligtvis där alla kan gå in och kolla. Märkväl på svenska. Men mycket trevligt att följa dig här på din sida.
Det är första gången jag kommenterar nåt här men nog vart här många gånger. Fina recept med super detaljerade bilder. Tusen tack 😊 mvh Stefan
Svar till Lena Lif Skrivet av Susanne
Ja du kan använda fryst dill till köttet. Om du ska koka dillkött behöver du dill till köttet eftersom den ger dillsmak till köttet. Men du måste ju inte göra dillkött utan du kan ju bara göra ett långkok genom att utesluta dillen och servera med dillsås. Det går också bra och blir säkert gott men jag skulle då inte kalla det för dillkött. 😊Kul att du tycker om min matblogg! Välkommen åter! 😊
Skrivet av Lena Lif
Hej,
Tycker om dillkött men har inte lagat det själv. Just nu finns ju inte färska dillkvistar här i vår lilla stad i södra Norrland. Till såsen kan jag ju använda frusen dill men kan jag använda den till koket av köttet också? Eller ska jag strunta i att ha dill vid kokningen köttet?
Tack för en trevlig matblogg. Jag är ofta här letar recept.
Mvh/ Lena
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Det ska vara 12% ättika. Gäller alla recept på recepten.se om jag inte angivit något annat. (Det står om du klickar på ättika i ingredienslistan.)
Skrivet av Elin
Ska det vara 12- eller 24% ättika? Eller spelar det ingen större roll?
Svar till Jenny Skrivet av Susanne
Nej det är klart och jag ska förtydliga det! Tack för din synpunkt! Jag tänker att det blir väldigt lite vetemjöl per portion, men det beror förstås på hur strikt LCHF man kör.
Skrivet av Jenny
LCHF tipset.. inte bara socker man ska hoppa över. Man kan inte reda med vetemjöl heller.
Svar till Anki Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter! Jag håller med om att det är bra att smaka sig fram! Kul att du tycker om min receptsajt! :)
Skrivet av Anki
En hel matsked är på tooook för mycket socker per sats sås! Fick göra ytterligare sås med köttspad som blev över för att späda. Det är ju en smaksak, men jag skulle rekommendera att ni provar er fram försiktigt med sockret. Och ha koll på styrkan på ättikan, förstås.

Annars tummen upp som vanligt. Världens bästa receptsajt.
Skrivet av Björn
Never mind, såg nu att stjälkarna används till köttet medan kvistarna används till såsen :)
Skrivet av Björn
Ska det vara lika mycket dill i såsen som i köttkoket? Det står nämligen inte hur mycket dill det ska vara.
Svar till Carina Skrivet av Susanne
Härligt! Tack för att du berättar!
Skrivet av Carina
Mycket gott och hela familjen uppskattade maten.
Svar till Tony Grehn Skrivet av Susanne
Varsågod! Kul att du tycker om mina recept och tack för att du skrev!
Skrivet av Tony Grehn
Tack snälla för enkla och supergoda recept
Svar till elgie Skrivet av Susanne
Man kan om man vill ha en äggula i såsen. Det står i receptbeskrivningen. Om något är oklart, fråga gärna!
Skrivet av elgie
vad ska man göra med ägg gula då?
Svar till Emma Skrivet av Susanne

Jag kan bara hålla med, vispgrädde är godast! Dessutom fritt från e-nummer/tillsatser. För den som tycker det blir för fett rekommenderar jag att blanda vispgrädde med vatten, då får man "matlagningsgrädde" utan e-nummer/tillsatser och dessutom mycket billigare.

Jag ska prova ta mera grädde nästa gång jag lagar detta!

Skrivet av Emma
visserligen gjorde jag på vanlig dill, men det blev supersuper gott... smakade bättre än jag minns... bytte ut till 40% grädde och hade nog i 1,5 dl... det smakade som sakt gött!
Skrivet av Åsa Löfgren
Man kan ta kyckling i stället griskött eller nötköttet.
Jag kör med kycklingfile så gör man lika dan på dillkött.Det är jätte god de också.Mums var gott det är eller hur va.
  1
Recept och foto: Susanne Jarl