Det är första gången jag kommenterar nåt här men nog vart här många gånger. Fina recept med super detaljerade bilder. Tusen tack 😊 mvh Stefan
Dillkött

Ingredienser:
- ca 1 kg kalvkött med ben
- eller ca 1 kg högrev
- 5 dl vatten
- 1,5 tsk salt
- 10 st kryddpepparkorn
- ca 5-10 stjälkar krondill
- eller ca 85 g (ca 10-15 stjälkar) dill
Dillsås (2-4 portioner):
- ca 2 msk smör
- 1,5 msk vetemjöl
- 2 dl köttspad från koket
- 0,5 dl grädde
- 1 tsk ättikssprit
- ev. 1 msk strösocker
- ev. 1 st äggula
-
Skär köttet i bitar. Lägg i en gryta.
- ca 1 kg kalvkött med ben
- eller ca 1 kg högrev
Högrev i bitar. Högrevsbitar i gryta. - ca 1 kg kalvkött med ben
-
Häll på vattnet. Tillsätt salt och kryddpepparkorn.
- 5 dl vatten
- 1,5 tsk salt
- 10 st kryddpepparkorn
Vatten, salt, kryddpepparkorn tillsatt. -
Skölj dillen. Om du använder krondill, skär eller klipp av toppdillen d.v.s. kronorna med fröna och spara till såsen. Om du använder vanlig dill, skär eller klipp bort kvistarna från stjälkarna och spara kvistarna till såsen.
Lägg dill-stjälkarna i köttgrytan.
Dillstjälkar och dillkvistar. Dill i köttgrytan. -
Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka på svag värme under lock tills köttet lätt ramlar sönder (och lossnar från benet om det är kalvkött med ben). Jag sätter en timer på 2 timmar, det brukar bli bra.
OBS! Var försiktig så det inte kokar över. Lägg locket på glänt och vakta i början när det skummar mycket.
Köttet kokar. Dillköttet klart efter 2 timmar. -
Såsen brukar ha en strykande åtgång hos oss så jag gör oftast dubbel sats av såsen. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats eller mer (så länge kokspadet räcker) så att man får så många portioner man önskar.
Smält smör i en såskastrull.
- ca 2 msk smör
Smör i en såskastrull. Smält smör. -
Tag bort från plattan och tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn sås utan klumpar.
- 1,5 msk vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. En jämn sås utan klumpar. -
Vispa ner köttspadet, lite i taget. Vispa ner grädden.
- 2 dl köttspad från koket
- 0,5 dl grädde
Köttspadet vispas ner. Grädden vispas ner. -
Låt koka upp under vispning. Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.
Såsen kokar. -
Tillsätt ättika. Tillsätt dillkvistarna som du gärna kan klippa fint. Smaka av. Tillsätt ev. strösocker och kanske mer salt. Tillsätt mera ättika om du vill ha mer syra.
(Om du vill använda äggula så rör du ut fin klippt dill med äggulan i en kopp. Vispa sedan ner i såsen under omrörning. Låt endast koka upp och tag genast bort från plattan annars är det risk att såsen skär sig.)
- 1 tsk ättikssprit
- ev. 1 msk strösocker
- ev. 1 st äggula
Ättika tillsätts. Finklippt dill. Dillen tillsätts till såsen. -
Låt koka någon minut (har du använt äggula, tag bort direkt från värmen när det börjar koka).
Servera med köttet och t.ex. kokt potatis och morötter.
Färdig dillsås.
Dillsås:
Matlåda
GI Tips
LCHF Tips
Hållbarhet och förvaring
Det är första gången jag kommenterar nåt här men nog vart här många gånger. Fina recept med super detaljerade bilder. Tusen tack 😊 mvh Stefan

webmaster
Tycker om dillkött men har inte lagat det själv. Just nu finns ju inte färska dillkvistar här i vår lilla stad i södra Norrland. Till såsen kan jag ju använda frusen dill men kan jag använda den till koket av köttet också? Eller ska jag strunta i att ha dill vid kokningen köttet?
Tack för en trevlig matblogg. Jag är ofta här letar recept.
Mvh/ Lena

webmaster

webmaster

webmaster
Annars tummen upp som vanligt. Världens bästa receptsajt.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Jag kan bara hålla med, vispgrädde är godast! Dessutom fritt från e-nummer/tillsatser. För den som tycker det blir för fett rekommenderar jag att blanda vispgrädde med vatten, då får man "matlagningsgrädde" utan e-nummer/tillsatser och dessutom mycket billigare.
Jag ska prova ta mera grädde nästa gång jag lagar detta!
Jag kör med kycklingfile så gör man lika dan på dillkött.Det är jätte god de också.Mums var gott det är eller hur va.