Mörk choklad
Recept med Mörk choklad
Näringsvärden
Du kan antingen använda mörk bakchoklad eller mörk blockchoklad i recepten. Ibland går det även bra med vanlig mörk choklad du köper i godishyllan, det är dock inte säkert att denna choklad tål upphettning.
Blockchoklad och bakchoklad är choklad som framställs för att användas i bakverk.
Choklad hittar du nog i alla affärer. Det finns dyrare och lite billigare sorter av mörk choklad.
Det som heter Block
i affären (utan choklad i namnet) gör det eftersom den inte innehåller tillräckligt mycket choklad för att få heta choklad. Där har man ersatt kakaosmöret med annat fett.
Jag rekommenderar att man använder en mörk choklad av god kvalitet. Resultatet på det man gör blir därefter.
Skillnad på blockchoklad och bakchoklad
Blockchoklad innehåller inte kakaosmör och håller sig därför bättre i rumstemperatur utan att smälta. Bakchoklad är mer likt vanlig choklad men lämpar sig bättre till bakning eftersom den tål upphettning. Bakchoklad har godare och "chokladigare" smak än blockchoklad.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: kan innehålla tillsatser
Läs på förpackningen.Laktosfritt: Kan innehålla laktos
Generellt gäller ju mörkare choklad desto mindre laktos. Vissa mörka sorter innehåller ändå spår av laktos. Kolla innehållsförteckningen.Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av mörk choklad.
Energi: | 573 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 51 g |
Protein: | 10 g |
Fett: | 37 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
ChocolateFinns i affären:
Bland bakgrejer.GI tips:
Ju högre kakaohalt det är desto mindre söt är chokladen och desto bättre ur GI-synpunkt.Hållbarhet och förvaring:
Förvaras i rumstemperatur, gärna något svalare men inte i kylskåp. Choklad brukar hålla sig ca 1 år.Pris:
ca 20 kr för 200 gErsätt med:
Annan choklad.