Schwarzwaldtårta

Ingredienser:
Nötmarängbottnar:
- 150 g hasselnötkärnor
- 4 st äggvitor
- 2,5 dl florsocker
Fyllning:
- 6-8 dl vispgrädde
- 2,5 tsk vaniljsocker
Garnering:
- 150 g mörk choklad
- 2 tsk matolja
- 1 tsk kakao
Utrustning:
- elvisp med vispar
- mandelkvarn
Ugn:
- 150 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
-
Rita 3 runda ringar på bakplåtspapper ca 23 cm i diameter. Vänd pappret och smörj med smör. Smöret ska vara rumsvarmt så det är lätt att smörja med. Jag brukar använda slickepott för att stryka ut smöret snabbt och kladdfritt.
(Jag använder passare och ritar med blyerts ordentligt så det syns genom pappret, sedan vänder jag på bakplåtspappret och lägger sidan jag ritat på nedåt mot plåten så att det inte blir blyerts i tårtan.)
Rund ring på bakplåtspapper. Smord cirkel på bakplåtspapper. -
Rosta nötterna i en stekpanna genom att "steka" dem på medelhög värme tills det börjar lukta gott och skalen lossnar när du rullar nötterna med stekspade.
Låt nötterna svalna något och ta sedan loss skalet. Om inte allt skal lossnar så gör det inget, man behöver inte vara så noga.
- 150 g hasselnötkärnor
Rostar nötterna. Rostade nötter utan skal. -
Mal nötterna i en mandelkvarn.
Malda nötter. -
Dela äggen och häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål.
Vispa med elvisp med vispar till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på vispskålen utan att äggviteskummet åker ut.
(Överblivna äggulor används ej i detta recept. Här finns recepttips för äggulor.)
- 4 st äggvitor
Äggvitorna. Vispade äggvitor. -
Tillsätt florsockret. Fortsätt att vispa tills det åter igen går att vända upp och ned på bunken utan att smeten åker ut. Det tar några minuter.
- 2,5 dl florsocker
Florsocker tillsatt. Florsocker och äggvitor vispat. -
Vänd försiktigt ned de malda nötterna och rör försiktigt om till en jämn smet. Jag använder en slickepott. Använd INTE elvisp.
Malda nötter tillsatt. Nötmarängsmeten blandad och klar. -
Bred ut smeten innanför de markerade cirklarna på bakplåtspappret.
Nötmarängsmeten utbredd på cirkeln. -
Grädda nötmarängbottnarna en i taget, mitt i ugnen i 150°C med över- och undervärme i ca 15 minuter.
Lossa dem från bakplåtspappret när de svalnat lite. Jag använder en tunn stekspade.
Förbered gärna chokladen till garneringen under tiden du gräddar bottnarna eftersom det tar lite tid för chokladen att stelna.
Färdiggräddad nötmarängbotten. Lossar marängbotten med stekspade. -
Bryt chokladen i bitar och tillsätt oljan i en kastrull. Smält chokladen på svag värme. När drygt hälften smält, tag bort från värmen och blanda till en jämn smet.
(Använd helst en olja med neutral smak, t.ex. matolja eller varmpressad raps- eller olivolja, det brukar stå på flaskan. Har oljan för mycket besk smak så kommer chokladen få smak av den.)
- 150 g mörk choklad
- 2 tsk matolja
Choklad och olja. Drygt hälften har smält. Smält choklad och olja blandat. -
Bred ut den smälta chokladen på ett bakplåtspapper, ca 35x40 cm i ett tunt jämnt lager. Jag använder slickepott.
Låt chokladen stelna nästan helt. Ställ svalt i kylskåp så tar det ca 30 minuter. I rumstemperatur tar det längre tid.
Utbredd smält choklad. Chokladen har stelnat. -
Skär chokladen innan den stelnat helt så är risken mindre att rutorna spricker.
Skär chokladen i rutor, använd en vass kniv. Sedan får de fortsätta stelna helt innan man garnerar tårtan med dem.
Stelnad choklad skuren i rutor. -
Häll upp grädden till fyllningen i en vispskål. Vispa grädden medelhårt.
Tillsätt vaniljsockret och vispa så det blandas bara.
Ställ in i kylskåpet tills det är dags att montera ihop tårtan.
(Välj mängd vispgrädde efter hur mycket fyllning du vill ha. Tänk på att grädden blir tjockare när vaniljsockret blandas i så vispa den inte för hårt innan du blandar i vaniljsockret.)
- 6-8 dl vispgrädde
- 2,5 tsk vaniljsocker
Vispad grädde. Vaniljsocker tillsatt. -
Dags att montera ihop tårtan. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat. Bred ut ett lager vaniljgrädde jämnt ovanpå.
Första botten på tårtfat. Första botten med vaniljgrädde. -
Lägg på nästa nötmarängbotten och bred ut ytterligare ett lager av vaniljgrädde jämnt fördelat.
Andra botten pålagd. Andra botten med vaniljgrädde. -
Lägg på den tredje och sista nötmarängbotten och fördela resten av vaniljgrädden runtom och ovanpå tårtan.
Man kan även spritsa grädden om man vill göra den ännu snyggare men jag tycker det blir tillräckligt snygg ändå så jag skippar det.
Tredje marängbotten pålagd. Vaniljgrädden utbredd ovanpå och runtom. -
Garnera med chokladbitarna och sikta över kakao. Tårtan är klar!
Förvara i kylskåp fram till servering. Ät och njut!
- 1 tsk kakao
Garnerad med choklad. Kakao har siktats över.