Recepten.se – Recept> Efterrätter> Chokladpaj med mandel

Chokladpaj med mandel

En mycket god chokladpaj som är enkel att göra med ett pajskal som inte ska förgräddas. En god fyllning med choklad och mandelmassa toppad med smält choklad.
chokladpaj
Ljuvligt god chokladpaj serverad med en klick vispgrädde. Detta recept rekommenderas!
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme
Mängd: ca 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör en chokladpaj så här:

    Pajdeg:

  1. Blanda vetemjöl, bakpulver, socker.

    Skär smöret i mindre bitar och blanda i. Låt gärna stå framme en stund om smöret är kylskåpskallt. Använd gärna elvisp eller tryck ut smörklumparna med en gaffel eller sked.

    instruktion steg 1.1 chokladpaj med mandel
    instruktion steg 1.2 chokladpaj med mandel
  2. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en pajdeg. Använd gärna elvisp. Om degen blir för torr tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt lite mer vetemjöl.

    instruktion steg 2 chokladpaj med mandel
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm i diameter.

    Nu är det dags att göra fyllningen. Pajdegen ska alltså INTE förgräddas.

    instruktion steg 3.1 chokladpaj med mandel
    instruktion steg 3.2 chokladpaj med mandel
  4. Fyllning:

  5. Mät upp mandelmassa och smör. Låt gärna ligga framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    instruktion steg 4.1 chokladpaj med mandel
    instruktion steg 4.2 chokladpaj med mandel
  6. Tillsätt äggen, ett i taget och rör snabbt ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

    instruktion steg 5.1 chokladpaj med mandel
    instruktion steg 5.2 chokladpaj med mandel
  7. Tillsätt vetemjöl, kakao och bakpulver.

    Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    instruktion steg 6.1 chokladpaj med mandel
    instruktion steg 6.2 chokladpaj med mandel
  8. Häll fyllningen i pajskalet.

    instruktion steg 7 chokladpaj med mandel
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, i ca 30 minuter.

    Obs! Om du har en större form än 20 cm i diameter, minska då gräddningstiden, annars blir pajen torr.

    instruktion steg 8.1 chokladpaj med mandel
    Grädda chokladpajen i ugnen.
    instruktion steg 8.2 chokladpaj med mandel
    Den färdiggräddade chokladpajen.
  10. Låt pajen svalna under bakhandduk. Fyllningen sjunker ihop något.

    instruktion steg 9 chokladpaj med mandel
  11. Garnering:

  12. Smält chokladen, i micro eller i vattenbad.

    Tips: Särskilt om du gör det i mikron tänk på att inte bara köra på full effekt i flera minuter utan ta ut och röra om då och då och sedan när drygt hälften har smält (gäller även vattenbad) så behöver man inte värma på mera utan resten smälter av den omkringliggande varma smälta chokladen, går extra fort om man rör om lite.

    instruktion steg 10.1 chokladpaj med mandel
    Bryt gärna chokladen mindre bitar så går det fortare.
    Smält choklad - Chokladpaj med mandel steg 10.2
    Smält choklad.
  13. Bred den smälta chokladen ovanpå fyllningen. Låt chokladen stelna.

    Förvara gärna pajen i kylskåp fram till servering.

    instruktion steg 11 chokladpaj med mandel
  14. Servering:

  15. Servera med vispad grädde.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (122 g): 501 kcal, 31 g kolhydrater, 39 g fett, 8 g protein, 2 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara pajen i kylskåp där den håller sig minst en vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Eva
Mina och gästernas förväntningar på en så lovande chokladpaj infriades tyvärr inte. Saknade den sötma man kan förvänta av en desert s efter en utsökt middag. Förutom chokladen ovan lämpar den sig bäst med ost och skaldjur. En granne på landet kommer bli förtjust för han är diabetiker och i sådant fall rekommenderas den varmt!
Skrivet av Matilda
Jätte rolig att baka! Är inne i ugnen nu och kan inte vänta på det färdiga resultatet! :)
Skrivet av Fanny
Hej jag har aldrig gjort en paj som denna förut så det ska li spännande att se vad min familj tycker om den i kväll. Men jag har ett förslag som inte stod i receptet. Efter att man har brett ut smördegen i formen så ska man ställa den i kylskåpet under tiden som man gör fyllningen. Det gör så att bottnen stelnar och det är bra!
Svar till anonym Skrivet av Susanne
Varsågod, roligt att höra att du gillar det!
Skrivet av anonym
Riktigt god paj som jag bakat i något år nu! Tack för receptet!
Svar till elin Skrivet av Susanne
Chokladen ska stelna. Sedan smälter den inte om du inte går in i en bastu med den. Så du kan resa många timmar med den.
Skrivet av elin
Hej,

Är det möjligt att ta med denna tårta om restiden tar ca 1 timme? dvs så att chokladen inte hinner smälta innan.
Ska ta med tårtan till en fest.
Svar till Felicia Skrivet av Susanne

Roligt att höra! :)

Det är faktiskt dags för comeback för min del också. Var ett tag sedan jag gjorde den här chokladpajen nu och det är dags att fixa nya bilder! :)

Skrivet av Felicia
Åh, älskar denna! Bakade den för nått år sen, den blev inte alls torr som många andra påpekar. Tror det är dags för en comeback nu när jag återfunnit receptet!
Skrivet av Lina
Med tanke på att det var såpass goda ingredieser så hade jag stora förväntningar på att chokladpajen skulle vara god. Tycker den blev alldeles för torr pga pajbotten. Tycker också det var för lite chokladsmak i mandelmassedelen. Choklade ovanapå är vacker, men inte så skoj när man taget en bit av pajen.
Kommer inte göra pajen igen.
Svar till Katty Skrivet av Susanne

Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl. Gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen. Häll istället upp mjölet, gärna i litermått, eller om du använder decilitermått så ska det vara strukna mått (ej råge) och mjölet ska inte vara packat som det blir när man gräver. Man kan även använda hushållsvåg.

 

Svar till Zo Skrivet av Katty
Jag håller med tyckte också den var för torr.
Skrivet av Lina
ah SUPER GOTT...tack så mycket!
Svar till anonym Skrivet av Susanne
Nej man kan mixa sötmandel och socker istället för mandelmassa. Ta 50% av vikten av varje.
Skrivet av anonym
måste man ha mandelmassa?
Skrivet av Susanne
Svar till Magnus: Nej, följ bara det som står i receptet!
Skrivet av Magnus
Skall man förgrädda pajskalet ?
Skrivet av Emma
den här var jäääääte god!!!!!
Skrivet av Susanne
Svar till Emma: Jo man kan smälta choklad i mikron, det brukar jag göra ganska ofta. Det man får tänka på är att inte köra med hög effekt för länge för då kan chokladen bli "kokt" och då blir den grynig. Jag brukar köra 100-200 g choklad 1 minut på max effekt låta vila ett par minuter och sedan kör jag en minut till på maxeffekt därefter brukar chokladen ha smält lite grann men inte helt men skålen brukar vara riktigt varm så då smälter chokladen bara av att stå en stund i rumstemperatur, man kan röra om lite då och då så går det fortare. Är det mindre mängd choklad 25-50 g då räcker kanske 1 minut på max effekt. Så tänk på att inte värma för länge och låta det stå och smälta själv efter man värmt på en stund.
Skrivet av Susanne
Svar till rayan: Jo men det blir inte lika gott. Tänk på att ljus choklad är choklad som är utspädd med mjölk och socker typ. Alltså blir det då mycket mindre choklad i pajen och då smakar det mindre choklad. Därför är det viktigt att titta på procenthalten choklad på chokladpaketet.
Skrivet av Emma
Det här ser jag verkligen fram emot att testa. Mums! Jag är bara lite nyfiken på en sak. Är inte alls van vid att baka, särskilt inte med blockchoklad, men jag har alltid fått höra att man absolut inte ska smälta choklad i micron, utan i vattenbad på spisen. Blir det verkligen lika bra i micron?
Skrivet av rayan
kan man inte lägga bitar av ljuschoklad i fyllningen
Skrivet av Susanne
Svar till Resho: Mandelmassa innehåller mandel och socker, 50% av varje så du måste tillsätta socker också i så fall. Mandeln bör nog malas eller hackas fint i matberedare. Kanske går det att göra någon annan variant med mandelspån och socker men det blir i så fall inte samma sak. Du får experimentera på egen risk! :-) Skriv gärna om du provar något hur det blev!
Skrivet av Resho
Tyckte verkligen att den här recepten är ganska lätt. Men tänkte bara fråga om jag kan byta ut mandelmassa till mandelspån?
Skrivet av Susanne
Svar till vickan: Läs på sidan om äggallergi. I degen kan du kanske byta ut mot bakpulver men i chokladsmeten så fungerar inte bakpulver utan då kanske "no egg" är bättre.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl