Chokladpaj med mandel

Ingredienser:
Pajdeg:
Fyllning:
Garnering:
- 100 g mörk choklad
Servering:
- 3-5 dl vispgrädde
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
-
Blanda vetemjöl, bakpulver, socker.
Skär smöret i mindre bitar och blanda i. Låt gärna stå framme en stund om smöret är kylskåpskallt. Använd gärna elvisp eller tryck ut smörklumparna med en gaffel eller sked.
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 msk strösocker
- 100 g smör
- eller margarin
-
Tillsätt ägget och arbeta ihop till en pajdeg. Använd gärna elvisp. Om degen blir för torr tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt lite mer vetemjöl.
- 1 st ägg
-
Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm i diameter.
Nu är det dags att göra fyllningen. Pajdegen ska alltså INTE förgräddas.
-
Mät upp mandelmassa och smör. Låt gärna ligga framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.
Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp.
- 200 g mandelmassa
- 50 g smör
- eller margarin
-
Tillsätt äggen, ett i taget och rör snabbt ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp.
- 2 st ägg
-
Tillsätt vetemjöl, kakao och bakpulver.
Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp.
-
Häll fyllningen i pajskalet.
-
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, i ca 30 minuter.
Obs! Om du har en större form än 20 cm i diameter, minska då gräddningstiden, annars blir pajen torr.
Grädda chokladpajen i ugnen. Den färdiggräddade chokladpajen. -
Låt pajen svalna under bakhandduk. Fyllningen sjunker ihop något.
-
Smält chokladen, i micro eller i vattenbad.
Tips: Särskilt om du gör det i mikron tänk på att inte bara köra på full effekt i flera minuter utan ta ut och röra om då och då och sedan när drygt hälften har smält (gäller även vattenbad) så behöver man inte värma på mera utan resten smälter av den omkringliggande varma smälta chokladen, går extra fort om man rör om lite.
- 100 g mörk choklad
Bryt gärna chokladen mindre bitar så går det fortare. Smält choklad. -
Bred den smälta chokladen ovanpå fyllningen. Låt chokladen stelna.
Förvara gärna pajen i kylskåp fram till servering.
- 3-5 dl vispgrädde
-
Servera med vispad grädde.
- 3-5 dl vispgrädde
Pajdeg:
Fyllning:
Garnering:
Servering:
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
Är det möjligt att ta med denna tårta om restiden tar ca 1 timme? dvs så att chokladen inte hinner smälta innan.
Ska ta med tårtan till en fest.

webmaster
Roligt att höra! :)
Det är faktiskt dags för comeback för min del också. Var ett tag sedan jag gjorde den här chokladpajen nu och det är dags att fixa nya bilder! :)
Kommer inte göra pajen igen.

webmaster
Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl. Gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen. Häll istället upp mjölet, gärna i litermått, eller om du använder decilitermått så ska det vara strukna mått (ej råge) och mjölet ska inte vara packat som det blir när man gräver. Man kan även använda hushållsvåg.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster