Chokladmousse

Ingredienser:
- 100 g mörk choklad
- 2 st äggulor
- ev. 0,5 dl starkt kaffe
- ev. 3 msk florsocker
- 2,5 dl vispgrädde
Utrustning:
- 4 st portionsglas som rymmer drygt 1 dl
- ev. digital termometer
-
Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera och det blir en tjock smet i nästa steg även om det går att rädda upp).
Tips: Värm på chokladen tills drygt hälften har smält, sedan kan resten av chokladen smälta av befintlig värme.
- 100 g mörk choklad
Choklad som ska smältas. Smält choklad. -
Rör ner äggulorna en i taget. Rör ordentligt mellan varje.
(Om chokladen är för varm så kan det hända att att smeten tjocknar när man rör i äggulorna. Det är som tur är enkelt att rädda upp genom att röra i kall ovispad vispgrädde. Rör i så mycket vispgrädde att det det blir en krämig och fin konsistens.)
- 2 st äggulor
Äggula i smält choklad. -
Frivillig smaksättning: Rör ev. ner kaffe och ev. florsocker eller ev. annan smaksättning.
(Om man använder en god choklad så blir det gott även utan smaksättning, men så klart kan det bli ännu godare med smaksättning beroende på vad man gillar.)
- ev. 0,5 dl starkt kaffe
- ev. 3 msk florsocker
-
Låt chokladsmeten svalna, den ska vara ljummen (om den inte redan är det).
Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner den i smeten till en jämn smet.
- 2,5 dl vispgrädde
Vispad grädde tillsatt. Chokladmousse-smeten klar. -
Fördela chokladmoussen i portionsglas och ställ in i kylen minst en timme.
Chokladmousse i portionsglas. -
Vid servering: Garnera med färska bär eller frukt eller varför inte hackad mandel, nötter eller chokladströssel.
Näringsvärden
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Så får du chokladtryffel istället? :o :D
www.recepten.se/recept/chokladtryffel.html
Blanda massan med lite ovispad grädde tills det blir mer som en kräm. När du rör ner chokladblandningen i grädden kommer det att bli som det ska. Använd dock elvisp så att det inte blir några klumpar.

webmaster
Tacksam för svar (:

webmaster

webmaster
Chokladen brukar jag smälta och låta stå en liten stund. Därefter vispar jag i äggulan lite snabbt och sedan grädden lite i taget. Du kommet lyckas, det är jag tvärsäker på :)
Om man vill servera dagen efter och man känner att den ändå blivit lite 'hård' är det bara att hälla i en skvätt ovispad eller lättvispad grädde och röra runt! Då är det en fördel att ha haft i lite extra choklad.
Ett tips är att byta ut 25g mörk choklad mot mjölkchoklad och ha lite hallon till, min brorsas barn älskade den så! Mycket enklare och godare än chokladpudding :)

webmaster

webmaster
Men borde kanske testa det här