Chokladmousse

God, len och fin chokladmousse, ett lyxig efterrätt för den som gillar choklad. Tänk på att använda en god choklad för bästa resultat.
chokladmousse
Tid: 1 timme, 15 min varav 1 timme i kylskåp
4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfri grädde och mörk choklad som är laktosfri
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera och det blir en tjock smet i nästa steg även om det går att rädda upp).

    Tips: Värm på chokladen tills drygt hälften har smält, sedan kan resten av chokladen smälta av befintlig värme.

    choklad som ska smältas
    Choklad som ska smältas.
    smält choklad
    Smält choklad.
  2. Rör ner äggulorna en i taget. Rör ordentligt mellan varje.

    (Om chokladen är för varm så kan det hända att att smeten tjocknar när man rör i äggulorna. Det är som tur är enkelt att rädda upp genom att röra i kall ovispad vispgrädde. Rör i så mycket vispgrädde att det det blir en krämig och fin konsistens.)

    äggula i smält choklad
    Äggula i smält choklad.
  3. Frivillig smaksättning: Rör ev. ner kaffe och ev. florsocker eller ev. annan smaksättning.

    (Om man använder en god choklad så blir det gott även utan smaksättning, men så klart kan det bli ännu godare med smaksättning beroende på vad man gillar.)

  4. Låt chokladsmeten svalna, den ska vara ljummen (om den inte redan är det).

    Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner den i smeten till en jämn smet.

    vispad grädde tillsatt
    Vispad grädde tillsatt.
    chokladmousse-smeten klar
    Chokladmousse-smeten klar.
  5. Fördela chokladmoussen i portionsglas och ställ in i kylen minst en timme.

    chokladmousse i portionsglas
    Chokladmousse i portionsglas.
  6. Vid servering: Garnera med färska bär eller frukt eller varför inte hackad mandel, nötter eller chokladströssel.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (97 g): 406 kalorier, 15 g kolhydrater, 37 g fett, 5 g protein, 0 g fibrer

Variationstips

Variera med olika smaksättningar t.ex. rostade hackade nötter, hackad choklad, hackat godis. Man kan också smaksätta med en god likör.

Planeringstips

Gör gärna chokladmoussen 1-3 dagar före servering och förvara i kylskåp. Tänk på att använda en sorts choklad med god smak.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Ingrid
Otroligt gott recept, blir alltid en hit varje gång jag gör den. Enkel och smidigt!
Skrivet av alex
jätte kulinarisk maträtt.
Skrivet av Sion
Så om du tar bort ägget & inte vispar grädden...
Så får du chokladtryffel istället? :o :D
www.recepten.se/recept/chokladtryffel.html
Skrivet av S E R A F I N A
Man kan också ha i lite mjölk om man bara har 2,5dl grädde
Skrivet av Margaretha Pedersen
Hej! Undrar om du prövat att göra moussen i en stor bunke dagen innan den ska ätas och sedan spritsat ut i små skålar precis innan de ska ätas?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest