Apelsinpannacotta

Ingredienser:
- 1 st apelsin
- 1 st vaniljstång
- eller 1 tsk vaniljsocker
- 4 dl vispgrädde
- 0,5 dl strösocker
- 2 st gelatinblad
Garnering:
- ca 25 g mörk choklad
Utrustning:
- 6 st portionsglas
- ev. doseringstratt
-
Tvätta apelsinen och torka den. Riv av skalet med hjälp av ett rivjärn. Tänk på att bara riva bort det yttersta orangea, ej det vita som ger en besk smak.
- 1 st apelsin
Rivet apelsinskal. -
Pressa ur apelsinsaften. Häll den i en kastrull och tillsätt det rivna apelsinskalet.
Snitta och gröp ur vaniljkornen ur vaniljstången och lägg alltihop i kastrullen tillsammans med apelsinen. Använder du istället vaniljsocker så lägger du i det istället.
- 1 st vaniljstång
- eller 1 tsk vaniljsocker
Pressa ut apelsinsaften. Pressad apelsinsaft. Apelsinsaft, rivet apelsinskal och vanilj. - 1 st vaniljstång
-
Häll på grädden och tillsätt sockret.
- 4 dl vispgrädde
- 0,5 dl strösocker
Tillsätt grädde och socker. -
Lägg gelatinbladen i blöt i en djup tallrik.
- 2 st gelatinblad
Gelatinbladen i blöt. -
Låt blandningen i kastrullen koka upp, sänk värmen så det inte kokar över och småkoka ett par minuter.
Låt koka upp. -
Tag bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen (för att slippa onödig vätska i pannacottan) och vispa ner de urkramade gelatinbladen så att de smälter och blandas med den varma gräddblandningen.
(Obs! Viktigt att du tagit bort kastrullen från värmen när gelatinbladen vispas ner, det kan annars skära sig om det kokar med gelatinet i.)
Vispa ner gelatinet. Pannacotta-blandningen klar. -
Häll upp i portionsglas. Låt svalna. Ställ sedan i kylen minst 2 timmar tills pannacottan har stelnat.
(Tips: Använd gärna en s.k. doseringstratt när du häller upp pannacottan för att slippa kladd på kanten av portionsglasen.)
(Andra kalla utrymmen går också bra t.ex. utomhus på vintern, täck då över eller ställ portionsglasen i en burk med lock.)
Häll upp i portionsglas. -
När pannacottan stelnat, hacka chokladen grovt och fördela ovanpå.
Servera direkt eller förvara i kylskåp fram till servering.
- ca 25 g mörk choklad
Pannacottan har stelnat. 2 rutor à 10 g mörk choklad. Hackad mörk choklad. Chokladen utströdd.
Näringsvärden
LCHF Tips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster