Apelsinpannacotta

Apelsinpannacotta är en mycket god och enkel dessert på pannacotta med apelsin och choklad. En väldigt fin smakkombination som jag rekommenderar att prova! Köp gärna ekologisk apelsin eftersom man använder både skalet och saften från apelsinen.
apelsinpannacotta
Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
6 portioner

Ingredienser:

Garnering:

Glutenfritt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Tvätta apelsinen och torka den. Riv av skalet med hjälp av ett rivjärn. Tänk på att bara riva bort det yttersta orangea, ej det vita som ger en besk smak.

    instruktion steg 1 apelsinpannacotta
    Rivet apelsinskal.
  2. Pressa ur apelsinsaften. Häll den i en kastrull och tillsätt det rivna apelsinskalet.

    Snitta och gröp ur vaniljkornen ur vaniljstången och lägg alltihop i kastrullen tillsammans med apelsinen. Använder du istället vaniljsocker så lägger du i det istället.

    instruktion steg 2.1 apelsinpannacotta
    Pressa ut apelsinsaften.
    instruktion steg 2.2 apelsinpannacotta
    Pressad apelsinsaft.
    instruktion steg 2.3 apelsinpannacotta
    Apelsinsaft, rivet apelsinskal och vanilj.
  3. Häll på grädden och tillsätt sockret.

    instruktion steg 3 apelsinpannacotta
    Tillsätt grädde och socker.
  4. Lägg gelatinbladen i blöt i en djup tallrik.

    instruktion steg 4 apelsinpannacotta
    Gelatinbladen i blöt.
  5. Låt blandningen i kastrullen koka upp, sänk värmen så det inte kokar över och småkoka ett par minuter.

    instruktion steg 5 apelsinpannacotta
    Låt koka upp.
  6. Tag bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen (för att slippa onödig vätska i pannacottan) och vispa ner de urkramade gelatinbladen så att de smälter och blandas med den varma gräddblandningen. 

    (Obs! Viktigt att du tagit bort kastrullen från värmen när gelatinbladen vispas ner, det kan annars skära sig om det kokar med gelatinet i.)

    instruktion steg 6.1 apelsinpannacotta
    Vispa ner gelatinet.
    instruktion steg 6.2 apelsinpannacotta
    Pannacotta-blandningen klar.
  7. Häll upp i portionsglas. Låt svalna. Ställ sedan i kylen minst 2 timmar tills pannacottan har stelnat.

    (Tips: Använd gärna en s.k. doseringstratt när du häller upp pannacottan för att slippa kladd på kanten av portionsglasen.)

    (Andra kalla utrymmen går också bra t.ex. utomhus på vintern, täck då över eller ställ portionsglasen i en burk med lock.)

    instruktion steg 7 apelsinpannacotta
    Häll upp i portionsglas.
  8. När pannacottan stelnat, hacka chokladen grovt och fördela ovanpå.

    Servera direkt eller förvara i kylskåp fram till servering.

    instruktion steg 8.1 apelsinpannacotta
    Pannacottan har stelnat.
    instruktion steg 8.2 apelsinpannacotta
    2 rutor à 10 g mörk choklad.
    instruktion steg 8.3 apelsinpannacotta
    Hackad mörk choklad.
    instruktion steg 8.4 apelsinpannacotta
    Chokladen utströdd.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (112 g): 321 kalorier, 15 g kolhydrater, 28 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

LCHF Tips

Ersätt sockret med sötningsmedel t.ex. sötströ eller uteslut.

Planeringstips

Gör gärna pannacottan 1-3 dagar före servering. Sätt plastfolie ovanpå och förvara i kylen.

Hållbarhet och förvaring

Pannacottan håller sig minst 5 dygn i kylen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Gunnel
Jättegott, men apelsinskalet hamnade på botten av glasen. Brukar du sila när du häller upp? Men då blir väl inte apelsinsmaken så framträdande.
Skrivet av Birgitta
Tänkte göra apelsinpannacotta dubbel sats ,skall även gelantinet dubblas ?
Svar till Paki Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! Det låter fint, tack för tips!
Skrivet av Paki
Det var super super gott! Jag kanderade apelsinskal till dekoration!
Svar till Samuel Carlsson Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest