Tack för dina recept🙂
Chokladmuffins LCHF

Ingredienser:
- 125 g smör
- 100 g mörk choklad minst 70%
- 4 st ägg
- 0,75 dl sötströ eller annat lämpligt sötningsmedel som motsvarar 1 dl (90 g) strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk fiberhusk
- 1 dl vispgrädde
- 3 dl mandelmjöl
- 125 g kvarg 10%
Utrustning:
- 16 st
bullformar
eller 12 st stora muffinsformar - ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 20-30 minuter med över- och undervärme
-
Lägg bullformar (16 st för en sats smet) i fördjupningarna på muffinsplåten. Man kan också använda stora muffinsformar (12 st för en sats smet), de klarar även att stå för sig själva på en plåt. Det bör man inte göra med bullformar för de formarna klarar inte av den tunga smeten. På alla bilder har jag använt vanliga bullformar och jag har då ställt dem i 2 muffinsplåtar. En anledning till att använda vanliga bullformar är att de är mycket billigare än de stora muffinsformarna.
Bullformar i muffinsplåt. -
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Tillsätt chokladen när en del av smöret smält. När nästan allt smör smält, ta bort kastrullen från värmen (vi vill inte koka chokladen) och rör då och då tills chokladen smält och det blivit en jämn blank fin smet.
- 125 g smör
- 100 g mörk choklad minst 70%
Smält smör. Smält chokladen i smöret. Smält smör och choklad blandat. -
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt sötningsmedel. Vispa med elvisp ca 30 sekunder till ljus smet.
Ägg och sötströ. Ägg och sötströ vispat. -
Vispa ner bakpulver och fiberhusk.
Bakpulver och fiberhusk tillsatt. -
Tillsätt vispgrädde, mandelmjöl, kvarg och det smälta smöret blandat med chokladen.
Vispa snabbt ihop allt till en jämn smet, ca 15 sekunder med elvisp.
- 3 dl mandelmjöl
- 125 g kvarg 10%
- 1 dl vispgrädde
Vispgrädde, mandelmjöl, kvarg tillsatt. Smeten blandad. -
Fördela smeten i muffinsformarna.
Smeten fördelad i formarna. -
Grädda chokladmuffinsarna mitt i ugnen i 175°C.
- Grädda muffinsarna i bullformsstorlek i ca 20 minuter.
- Grädda muffinsarna i stora muffinsformar i ca 25-30 minuter.
Muffinsarna växer fint i ugnen och det doftar gott, precis som när man bakar vanliga muffins! -
Ta ut muffinsarna från ugnen och låt svalna i formarna under bakhandduk. De sjunker ihop lite när de kommer ut från ugnen. Det är som det ska.
Muffinsarna kan sedan lyftas ur plåten när den svalnat så pass mycket att det går att ta i den.
Muffinsarna sjunker ihop lite när de kommer ut från ugnen. Chokladmuffins LCHF - färdiga att ätas. Mums!
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Tack för dina recept🙂

webmaster

webmaster
Hur länge tror du man behöver grädda om man använder minimuffinsformar i en minimuffinsplåt?

webmaster

webmaster
Personligen tycker jag näringsdeklarationer är aningen överskattade så därför har jag valt att inte lägga massor av tid på det. Det är som med allt annat en prioriteringsfråga, det är ju ganska mycket jobb med min receptsajt så jag måste hela tiden välja. Så jag säger inte att jag aldrig någonsin kommer lägga till näringsdeklaration men inte just nu.
En anledning till att jag tycker det är överskattat är att många recept innehåller ingredienser där det finns olika märken som har olika näringsvärden. Ett exempel är recept där mörk choklad ingår och då finns ju oftast de flesta kolhydraterna i chokladen (när det är LCHF-recept) och det finns ju många olika sorter att köpa med varierande mängd kolhydrater även om jag i receptet skriver minst 70% kakao. Så det skulle ändå bli ett väldigt uppskattat värde på kolhydrater om jag skulle skriva ut det.
Sedan så ska man ju generellt vara lite försiktig med godsakerna även om det är LCHF och framförallt behöver man tänka på hur mycket man äter men jag vill inte uppmana folk att väga allt vilket ju annars skulle behövas. Jag förstår dock att det finns en del som gillar att väga och räkna också, åsikter liksom smaken är som baken - delad! :)
lite knöligt med tanke på att det kan vara bra att hålla kol på hur mycket kolhydraterna ligger :)

webmaster
Stort tack i alla fall för att du delar med dig! Bra att veta både för mig och alla andra! :)
Jag använde mig av sötningsmedlet Sötin plus (blandning av eritrythol och stevia, osäker på hur stor mängd det är av varje så det är svårt att dosera bra). Jag tog en dryg matsked och när jag smakade på ägg + sötningsblandningen smakade det väldigt sött och min erfarenhet är att bakverken smakar ännu sötare efter gräddning, så jag tillsatte en matsked kakaopulver för att få det lite mindre sött. Det blev supergott! Smakade verkligen som "riktiga" muffins. Dock inte direkt efter gräddning utan först när de hade svalnat helt (jag kunde förstås inte vänta med att provsmaka) och även frysta är det goda :-)

webmaster