Recepten.se – Recept> Småkakor> Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies är mycket goda kakor med hackad choklad som är enkla att göra med detta recept. Kakorna blir snarare hårda än mjuka och sega, men ändå ganska mjuka för att vara hårda... :)
chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies är mycket goda små kakor med hackad choklad och jordnötter.
Skriv ut   Mejla
Tid: 70 minuter varav 30 min i frysen och 2x10 min i ugnen
Mängd: ca 25 st kakor

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Baka chocolate chip cookies så här:

  1. Mät upp smör och farinsocker. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blir mjukt.

    smör och farinsocker
    Smör och farinsocker.
  2. Hacka under tiden chokladen och jordnötterna. Använd en stor vass kniv så går det snabbt och enkelt på en skärbräda.

    hackade jordnötter och choklad
    Hackade jordnötter och choklad.
  3. Vispa eller rör ihop smöret med farinsockret. Använd gärna elvisp med vispar.

    rör ihop smör och farinsocker
    Rör ihop smör och farinsocker.
  4. Tillsätt ägget och rör ihop eller vispa några sekunder med elvispen till en jämn smet.

    tillsätt ägg
    Tillsätt ägg.
    rör ihop smeten
    Rör ihop smeten.
  5. Tillsätt bakpulver och rör eller vispa med elvisp några sekunder till en jämn smet.

    tillsätt bakpulver
    Tillsätt bakpulver.
  6. Tillsätt havregrynen och vetemjölet. Rör eller vispa med elvispen på lägsta hastighet till en jämn smet.

    tillsätt havregryn och vetemjöl
    Tillsätt havregryn och vetemjöl.
    rör ihop degen
    Rör ihop degen.
  7. Tillsätt den hackade chokladen och jordnötterna och rör ihop till en jämn smet eller använd elvisp på lägsta hastighet.

    tillsätt hackade chokladen och jordnötterna
    Tillsätt hackade chokladen och jordnötterna.
    rör ihop kakdegen
    Rör ihop kakdegen.
  8. Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diameter och svep in den i plastfolie. Kakdegen är väldigt kladdig, så lägg den gärna direkt på en bit plastfolie och forma den för att minska på kladdandet. För en sats kakdeg så ska rullen bli ungefär 25 centimeter lång.

    Lägg kakdegsrullen i frysen i 30 minuter (eller längre tid, upp till 3 veckor).

    forma den kladdiga kakdegen till en rulle
    Forma den kladdiga kakdegen till en rulle.
    kakdegen i plastfolie
    Kakdegen i plastfolie.
  9. Ta bort plastfolien och lägg den frysta hårda kakdegen på en skärbräda.

    Skär ca 1 cm tjocka skivor med en vass kniv. En stor kött- eller grönsakskniv är att rekommendera.

    ta bort plastfolien
    Ta bort plastfolien.
    skär kakdegsrullen i skivor
    Skär kakdegsrullen i skivor.
  10. Lägg kakorna på plåtar. Tänk på att ha ganska stort avstånd eftersom kakorna flyter ut en del. Avståndet jag hade på bilden är i minsta laget.

    lägg kakorna på plåtar
    Lägg kakorna på plåtar.
  11. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  12. Låt kakorna svalna på plant underlag utan bakhandduk.

    färdiga chocolate chip cookies direkt från ugnen
    Färdiga chocolate chip cookies direkt från ugnen.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (21 g): 101 kcal, 8 g kolhydrater, 7 g fett, 2 g protein

Planeringstips

Kakdegen går att förbereda och förvara (upp till 3 veckor) i frysen fram till gräddning. Perfekt alltså att ha på lut i frysen när man vill bjuda på nygräddade kakor.

Hållbarhet och förvaring

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Siw
Nej tack! Det här receptet var inget vidare! Kakorna flöt ut och blev väldigt, väldigt tunna och lösa. Gick sönder när jag skulle ta dom från plåten. Smakade inget bra heller.
Svar till Matte Skrivet av Susanne
Vad bra att det blev gott även med mintchoklad!
Skrivet av Matte
Jodå funkar fint med mint chokladen blir tom godare i mitt tycke.
Skrivet av Lisa
Om man endast har mintchoklad hemma (mörk), går det att laga med den eller blir det inte så gott?
Skrivet av Fanny
Hej jag ska ge ett förslag, jag tycker att du ska skriva på utrustning du behöver att plastfolie behövs. Jag hade inget sånt hemma så jag använde plåtfolie med en lite plastkasse i stället vilket också fungerar. Jag har ingen elvisp utan använder en mixerstav vilket fungerar bra. När man häller i nötter och choklad så är mixerstaven jätte bra för då blir både chokladen och nötterna mindre och smälter in vilket blir väldigt gott.
Skrivet av Linnéa
Hej!
Bakade dessa kakor idag och allt verkade gå som smort. Men när jag utfört sista momentet -ugnen- så får jag se att kakorna blivit helt platta! Jag vet inte vad jag gjort för fel? Jag glömde inte bakpulvret.

Funderade först på om det kunde vara att jag skippade nötterna, men nu ser jag att andra också gjort det.
Istället för nötter hade jag krokant, kan det kanske vara det?

Har du någon aning om vad det kan vara? Har det hänt dig?
Kan kanske vara ugnen?
Tusen frågor .. :)

Mvh Linnéa
Svar till Sanna Skrivet av Susanne
Jag har inte provat. Dock har inte havregrynen någon direkt framträdande smak, det är ju ganska liten mängd. Du kan ju prova att ta lite mer vetemjöl istället kanske en fjärdedels deciliter istället för havregryn. Men du provar på egen risk :) Annars som sagt så blir det gott med havregryn, det passar bra ihop med det andra och det är framförallt jordnötterna, chokladen och farinsockret som ger smaken tycker jag. Lycka till och skriv gärna hur det blev om du testar!
Skrivet av Sanna
Hej!
Kan man skippa havregryn? Jag brukar inte gilla att ha det i bakverk.
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Ja det kan man men det blir inte riktigt lika gott eftersom block inte innehåller så mycket kakao och därför har en sämre smak än riktig choklad. (Det är därför "block" inte får heta choklad eftersom den inte innehåller tillräckligt mycket kakao. Däremot "blockchoklad" är godare eftersom den innehåller mer kakao.) Farinsocker har också en lite annan smakbrytning än strösocker - lite åt kolahållet. Men det går som sagt att byta. Skriv gärna hur det blev om du provar! Lycka till! :)
Skrivet av Sara
Hej
Kan man byta choklad mot block? Och farinsocker mot vanligt socker?
Svar till M.S Skrivet av Susanne
Roligt att höra att det blev lyckat! Låter gott med mjölkchoklad också!
Skrivet av M.S
Provade att baka detta idag, det blev jättegott!!
Jag hade inga nötter så jag hade i lite mjölkchoklad I stället. :)
Svar till :) Skrivet av Susanne
Fast. Men de är lite mjuka först och sedan blir de hårda när de svalnar.
Skrivet av :)
När den gräddas och ska ut från ungnen, ska den vara fast? eller lite kletig?
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Nej man måste inte ha i nötter men det blir gott med det.
Skrivet av Elin
Måste man ha i nötter?
Svar till Emma Skrivet av Susanne
De blir hårda.
Skrivet av Emma
Blir de hårda, sega eller mjuka?
  1
Recept och foto: Susanne Jarl