Chocolate Chip Cookies

Ingredienser:
- 125 g smör
- 1 dl farinsocker
- 100 g mörk choklad (helst minst 55% kakao)
- 50 g salta jordnötter
- 1 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
Utrustning:
- knivar - en stor vass kniv, köttkniv eller grönsakskniv.
- ev. elvisp
- plastfolie
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och farinsocker. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blir mjukt.
- 125 g smör
- 1 dl farinsocker
Smör och farinsocker. -
Hacka under tiden chokladen och jordnötterna. Använd en stor vass kniv så går det snabbt och enkelt på en skärbräda.
- 100 g mörk choklad (helst minst 55% kakao)
- 50 g salta jordnötter
Hackade jordnötter och choklad. -
Vispa eller rör ihop smöret med farinsockret. Använd gärna elvisp med vispar.
Rör ihop smör och farinsocker. -
Tillsätt ägget och rör ihop eller vispa några sekunder med elvispen till en jämn smet.
- 1 st ägg
Tillsätt ägg. Rör ihop smeten. -
Tillsätt bakpulver och rör eller vispa med elvisp några sekunder till en jämn smet.
- 1 tsk bakpulver
Tillsätt bakpulver. -
Tillsätt havregrynen och vetemjölet. Rör eller vispa med elvispen på lägsta hastighet till en jämn smet.
Tillsätt havregryn och vetemjöl. Rör ihop degen. -
Tillsätt den hackade chokladen och jordnötterna och rör ihop till en jämn smet eller använd elvisp på lägsta hastighet.
Tillsätt hackade chokladen och jordnötterna. Rör ihop kakdegen. -
Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diameter och svep in den i plastfolie. Kakdegen är väldigt kladdig, så lägg den gärna direkt på en bit plastfolie och forma den för att minska på kladdandet. För en sats kakdeg så ska rullen bli ungefär 25 centimeter lång.
Lägg kakdegsrullen i frysen i 30 minuter (eller längre tid, upp till 3 veckor).
Forma den kladdiga kakdegen till en rulle. Kakdegen i plastfolie. -
Ta bort plastfolien och lägg den frysta hårda kakdegen på en skärbräda.
Skär ca 1 cm tjocka skivor med en vass kniv. En stor kött- eller grönsakskniv är att rekommendera.
Ta bort plastfolien. Skär kakdegsrullen i skivor. -
Lägg kakorna på plåtar. Tänk på att ha ganska stort avstånd eftersom kakorna flyter ut en del. Avståndet jag hade på bilden är i minsta laget.
Lägg kakorna på plåtar. -
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter.
Grädda i ugnen. -
Låt kakorna svalna på plant underlag utan bakhandduk.
Färdiga chocolate chip cookies direkt från ugnen.
Näringsvärden
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Bakade dessa kakor idag och allt verkade gå som smort. Men när jag utfört sista momentet -ugnen- så får jag se att kakorna blivit helt platta! Jag vet inte vad jag gjort för fel? Jag glömde inte bakpulvret.
Funderade först på om det kunde vara att jag skippade nötterna, men nu ser jag att andra också gjort det.
Istället för nötter hade jag krokant, kan det kanske vara det?
Har du någon aning om vad det kan vara? Har det hänt dig?
Kan kanske vara ugnen?
Tusen frågor .. :)
Mvh Linnéa

webmaster
Kan man skippa havregryn? Jag brukar inte gilla att ha det i bakverk.

webmaster
Kan man byta choklad mot block? Och farinsocker mot vanligt socker?

webmaster
Jag hade inga nötter så jag hade i lite mjölkchoklad I stället. :)

webmaster

webmaster

webmaster