Bountykladdkaka

Ingredienser:
Till formen:
- ca 2 msk smör
- ca 3 msk kokosflingor
Kladdkaka:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 0,75 dl kakao
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Kokosfyllning:
- ca 400 g (1 burk) sötad kondenserad mjölk
- ca 200 g kokosflingor
Garnering:
- 200 g mörk choklad eller mjölkchoklad
- ev. 2 tsk olja med neutral smak
- eller ev. 0,5 dl vispgrädde
- ca 2 msk kokosflingor
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22-24 cm i diameter
- ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22-24 cm i diameter. Beströ den med kokosflingor.
- Till formen:
- ca 2 msk smör
- ca 3 msk kokosflingor
Smord rund form beströdd med kokosflingor. - Till formen:
-
Smält smöret på svag värme, när drygt hälften av smöret smält, ta bort kastrullen från värmen och rör om lite då och då så smälter resten av smöret av redan befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt.
- 150 g smör
Drygt hälften av smöret smält. Ta bort kastrullen från spisen. Smält smör. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och salt. Blanda till en jämn smet för hand eller använd elvisp och kör på lägsta hastighet.
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt. En jämn smet. -
Tillsätt kakao och vetemjöl. Blanda till en jämn smet för hand eller använd elvisp och kör på lägsta hastighet.
(Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket ger en torr kaka. Väg istället vetemjölet eller häll upp det.)
Tillsätt kakao och vetemjöl. En jämn kladdkakesmet. -
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
(Tiden i ugnen beror dels på hur kladdig du vill ha kladdkakan men också på hur stor din form är. Om din form är större blir tiden i ugnen kortare och har du en mindre form blir tiden i ugnen längre. Jag har en form som är 24 cm i diameter och jag gräddade min kaka 20 minuter och det är vad som syns på bilderna.)
Låt kladdkakan kallna i formen, ställ den svalt, gärna i kylskåp.
Häll smeten i formen. Grädda i ugnen. Färdiggräddad kladdkaka. -
Mät upp kokosflingor och sötad kondenserad mjölk i en liten bunke. Blanda.
- ca 400 g (1 burk) sötad kondenserad mjölk
- ca 200 g kokosflingor
Kokosflingor och kondenserad mjölk. Kokossmeten. -
Bred på kokossmeten på den avsvalnade kladdkakan.
Kokosfyllningen utbredd. -
Smält chokladen försiktigt, antingen i mikro, i vattenbad eller direkt i en kastrull. När ungefär hälften av chokladen smält så kan man röra om lite då och då så smälter resten av chokladen av befintlig värme.
Tillsätt eventuellt lite olja eller grädde och rör om, det påverkar inte smak eller utseende men det blir lättare att skära bitar och att äta tårtan. Chokladen blir annars ganska hård.
(Det är viktigt att man är försiktig när man smälter choklad. Smält på svag värme och rör om då och då. Det får inte koka för då kan chokladen bli kornig. Smälter man i mikro så kör bara en kort tid och rör om och upprepa.)
- 200 g mörk choklad eller mjölkchoklad
- ev. 2 tsk olja med neutral smak
- eller ev. 0,5 dl vispgrädde
Mörk choklad i bitar. Smält choklad. -
Bred chokladen över kokosfyllningen. Strö över lite kokosflingor som dekoration.
Låt sedan stå i kylskåp så att chokladen stelnar. Därefter är bountykladdkakan färdig att servera, förvara den i kylskåp fram till servering.
- ca 2 msk kokosflingor
Chokladen utbredd. Strö på lite kokosflingor. Chokladen har stelnat. Bountykladdkakan färdig att servera.
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Tips för att undvika tillsatser
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
Vill bara säga att jag gillar din blogg och alla fanastiska recept och bilder som du delar med dig av.

webmaster
Bra recept och beskrivning.

webmaster
Undrar om du använder den kondenserade mjölken naturell eller om du kokar den till kolasmet?

webmaster

webmaster
Vad tror du om att göra denna i långpanna? Dubbel sats?
(Tusen tack för alla dina recept! Är alltid lätt att hänga med och du förklarar grundligt och bra!)

webmaster
Nu har jag lärt mej nåt idag, tack!

webmaster