Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Apelsinchokladkaka

Apelsinchokladkaka

En mycket god och fin apelsin- och chokladkaka som kan serveras som en kaka till fikat, som en efterrätt eller tårta med vispad grädde till.
Apelsinchokladkaka
Enkelt recept på mycket god apelsinchokladkaka. Den är som en sockerkaka med apelsin och chokladsmak, med choklad- och apelsinglasyr. Kan serveras som tårta med vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 1 timma och 10 minuter, varav 45 minuter i ugnen
Mängd: ca 12 bitar

Ingredienser:

Kaka:

Glasyr:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Värm tills drygt hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av smöret av befintlig värme, rör om lite så går det fortare. På så vis slipper smöret bli onödigt varmt.)

    instruktion steg 1 apelsinchokladkaka
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Sätt på ugnen på 175°C.

    instruktion steg 2 apelsinchokladkaka
    Smord och bröad form.
  3. Tvätta apelsinen noga och torka av. Riv sedan av det yttersta orangea skalet med ett rivjärn (var noga med att inte riva för djupt så att du får med något vitt för det ger sämre smak).

    instruktion steg 3 apelsinchokladkaka
    Rivet apelsinskal.
  4. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

    instruktion steg 4.1 apelsinchokladkaka
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 4.2 apelsinchokladkaka
    Ägg och socker vispat.
  5. Tillsätt bakpulvret och det rivna apelsinskalet och blanda till en jämn smet.

    instruktion steg 5 apelsinchokladkaka
    Tillsätt bakpulver och rivet apelsinskal.
  6. Hacka chokladen.

    instruktion steg 6.1 apelsinchokladkaka
    Mörk choklad.
    instruktion steg 6.2 apelsinchokladkaka
    Hackad mörk choklad.
  7. Tillsätt den hackade chokladen och vetemjölet. Blanda snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 7.1 apelsinchokladkaka
    Tillsätt choklad och vetemjöl.
    instruktion steg 7.2 apelsinchokladkaka
    Blanda.
  8. Tillsätt det smälta smöret. Blanda snabbt ihop allt till en jämn smet.

    instruktion steg 8.1 apelsinchokladkaka
    Tillsätt smält smör.
    instruktion steg 8.2 apelsinchokladkaka
    Smeten klar.
  9. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 40-45 minuter tills den släpper kanten, prova gärna med en sticka.

    instruktion steg 9.1 apelsinchokladkaka
    Smeten i formen.
    instruktion steg 9.2 apelsinchokladkaka
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 9.3 apelsinchokladkaka
    Färdiggräddad.
  10. Låt kakan svalna en stund, minst 10 minuter. Tag av den löstagbara kanten och lossa kakan från bottnen och flytta kakan till ett serveringsfat. (Det spelar ingen roll om du lägger botten uppåt eller neråt, jag har provat både och, och det har blivit bra.)

    Låt helst kakan stå tills den är ljummen eller rumstempererad innan du gör glasyren. (Den kan även stå längre tid t.ex. över natten.)

    instruktion steg 10 apelsinchokladkaka
    På serveringsfat.
  11. Smält chokladen till glasyren.

    (Smält försiktigt på svag värme i kastrull eller i vattenbad, när ungefär hälften smält behöver man inte värma på mer utan kan röra om tills allt smält av befintlig värme. Det är viktigt att chokladen inte kokar för då blir den kornig.)

    instruktion steg 11.1 apelsinchokladkaka
    Smält chokladen.
    instruktion steg 11.2 apelsinchokladkaka
    Smält choklad.
  12. Bred på chokladen ovanpå och runtom kakan. Fördela syltade apelsinskal ovanpå. Låt stå och kallna och stelna i rumstemperatur.

    instruktion steg 12.1 apelsinchokladkaka
    Bred på chokladen.
    instruktion steg 12.2 apelsinchokladkaka
    Chokladen utbredd.
    instruktion steg 12.3 apelsinchokladkaka
    Fördela syltade apelsinskal.
    instruktion steg 12.4 apelsinchokladkaka
    En bit apelsinchokladkaka.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (104 g): 375 kcal, 48 g kolhydrater, 18 g fett, 5 g protein

Serveringstips

Servera med vispad grädde så blir det till en fin dessert.

Tips & tricks

Om det blir kaka över så lägg den i en plastpåse eller plastburk med lock så torkar inte kanten så mycket.

Variationstips

Smöret kan bytas ut mot 1,5 dl grädde som du först vispar upp.

Hållbarhet och förvaring

Kakan kan förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp. Hållbarheten blir lite längre i kylskåp. Kakan kan också frysas (med glasyr). Tina i rumstemperatur. Att tina i mikro rekommenderas ej eftersom chokladen är temperaturkänslig.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Hossein
Hej
Skrivet av Sandy
Bakade denna kaka idag och den blev jättegod!
Fick dock ha på lite aluminiumfolie efter en stund för att inte bränna kakan.
Svar till BG Skrivet av Susanne
Du kan ta vilket som men ju bättre kvalité på chokladen desto godare blir det. Jag har använt mörk choklad 70%, bakchoklad från Odense när jag gjort den här kakan. Jag ska ändra i texten så att man inte blir förvirrad. :) Tack så mycket! :)
Skrivet av BG
Hej!
Står blockchoklad i receptet till glasyr längre ned, men i början står det mörk choklad. Vilkendera är det som gäller?
I övrigt en mycket uppskattad hemsida!
Skrivet av Emma :)
GRYM kaka! Alla tog en bit till på fikat ;)
Skrivet av Susanne
Svar till sandra: Kanske fungerar glutenfri mjölmix.
Skrivet av sandra
kan man inte ersätta vetemjölet med något annat ?
Skrivet av Susanne
Svar till Johanna: Det blir godast med något som smakar apelsin. Jag tror man kan riva apelsinskal och koka i någon lag (googla på det). Annars kan man ju ta kokosflingor, strössel, mandelspån men då får man ju inte apelsinsmaken men det det blir säkert gott ändå.
Skrivet av Johanna
Hej!
Jag undrar vad man kan ha istället för syltade apelsinbitar? Jag hittade inga i affären så jag undrade vad man kan ersätta dem med.
Skrivet av Kristin
Tack för svaret! Jag har precis gjort klart den och den ser precis ut som på bilden, men om den blev lyckad eller ej får jag veta imorgon :-)
Skrivet av Susanne
Svar till Kristin: Ja jag skulle vilja säga att den blir ännu godare om du gör den dagen innan eftersom smakerna sätter sig bättre då. Du kan förvara den i kylskåp och den klarar även att stå framme i många timmar. Det är mest chokladen som påverkas av temperaturen så om den stått framme ett tag så är chokladen lite mjukare än om den är kylskåpskall. Men chokladen är helt ok oavsett rumstemperatur eller kylskåp.
Skrivet av Kristin
Jag undrar om den blir lika god om man gör den dagen innan den ska ätas? Kan den stå i kylskåp ett dygn och sedan stå framme ett tag innan gästerna kommer....? Kommer de att gilla den ändå...? :-)
Skrivet av jossefine
jag har bakat den tårtan o den e väldigt god ett tips ifrån mig på er födelsedag så passa på och baka den mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm va gottttttt den var väldigt änkel att baka inga problemer o det räckte till många personer min pojkvänn gilla den jättte mycket så passa på
Skrivet av Susanne

Svar till Safa: Poängen med en form med löstagbar kant är att det är mycket lättare att få upp kakan ur den. Om du har en form med fast kant så måste du ju vända upp och ner på den för att få ut kakan. Alternativt kan du ju ha kvar kakan i formen och bara breda på glasyren ovanpå och inte på kanterna men det blir mycket svårare att skära bitar för gästerna, det är lätt att det blir smuliga trasiga bitar. Det bästa är om du köper en sådan form, det brukar finnas i de flesta större mataffärer och på IKEA, Duka och liknande butiker. En form med löstagbar kant brukar även kallas för springform.

Ta en linjal och mät tvärs över din runda form så ser du vad den har för diameter. Det är bra om den är ungefär 22 centimeter i diameter.

Du ska inte använda bakplåtspapper, du måste hälla smeten i formen.

Vispad grädde serverar du till kakan efter att den är färdiggräddad, så svaret är nej ingen vispad grädde på kakan när du sätter in den i ugnen.

Skrivet av Safa
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant..
Jag förstår inte riktigt det där med löstagbar kant. Jag har en form som är rund, den är inte så djup, men rund är den. Vet inte om diametern är 22 på den, men kan jag använda den ändå? Ska jag lägga den formen på ett bakplåtspapper och gör en rund form lika stor som formen?

Sen det där med grädde, ska kakan ha grädde på och sen in ungnen?

Förlååt för mina jobbiga frågor..
Skrivet av Susanne
Svar till Safa: Jag skär/hackar med en vass kniv, min stora köttkniv som är på bilden. Det är bara att man trycker lite på kniven. Det enklaste att hacka är när man har en tunn platt chokladkaka. Har man tjocka chokladbitar är det lite svårare, men det går det med. Då får man först skära som skivor och sedan skära dessa i mindre bitar.
Skrivet av Safa
Hej
Hur hackar du chokladen? Det ser ut som att du använt rivjärn till det.
Sen, vad använder du för att bre chokladen över tårtan?
Skrivet av Aurix
Fin kaka.. får provas på här hemma.
Skrivet av Susanne
Svar till saba: Vaniljessens eller vaniljextrakt kan bytas ut mot samma mängd vaniljsocker.
Skrivet av saba
hej!är det ngn som vet vad vaniljessens är och var man kan få tag på det?har nämligen hittat en receptbok där alla recept innehåller vaniljessens men på ica hade man inte hört talats om det.kan man ersätta det med vaniljsocker?tacksam för svar.
  1
Recept och foto: Susanne Jarl