Pepparkakssnittar

Goda kakor med pepparkakssmak som är superenkla att göra och går fort. De blir precis som kolakakor fast med pepparkakssmak istället. Det är enkelt att rulla ut degen och sedan gräddar man i ugnen och skär därefter i sneda bitar.
pepparkakssnittar
Tid: ca 45 min varav 17 min i ugnen
ca 60 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Häll på strösockret.

    instruktion steg 1 pepparkakssnittar
    Smör och strösocker.
  2. Vispa smör och strösocker till en jämn smet, använd elvisp.

    instruktion steg 2 pepparkakssnittar
    Smör och strösocker blandat.
  3. Tillsätt sirap, kanel, ingefära och kryddnejlikor.

    Knäck ägget och häll i det.

    instruktion steg 3 pepparkakssnittar
    Tillsätt sirap, kryddor och ägg.
  4. Blanda ut bikarbonaten med vatten och häll på det också.

    instruktion steg 4 pepparkakssnittar
    Bikarbonat och vatten.
  5. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Använd elvisp och vispa inte mer än att det är blandat.

    instruktion steg 5 pepparkakssnittar
    Blandat.
  6. Tillsätt sist vetemjölet. Var noga med att inte ta för mycket vetemjöl. Mät upp i litermått eller väg mjölet. (Använd inte decilitermått och gräv i mjölpåsen för då kommer det bli alldeles för mycket mjöl.)

    Arbeta ihop till en jämn deg. Använd gärna elvisp och vispa inte mer än att det är blandat och degen ser ut som stora smulor som sedan är enkelt att trycka ihop till en deg för hand.

    instruktion steg 6.1 pepparkakssnittar
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 6.2 pepparkakssnittar
    Blanda till en deg.
  7. Forma degen till degklumpar och rulla ut den i längder som är ca 2-3 cm i diameter och lika långa som dina plåtar.

    instruktion steg 7 pepparkakssnittar
    Rulla ut degen i längder.
  8. Platta till längderna.

    instruktion steg 8 pepparkakssnittar
    Platta till.
  9. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 17 minuter tills de fått fin färg.

    instruktion steg 9 pepparkakssnittar
    Grädda i ugnen.
  10. Skär dem direkt i sneda bitar, ca 3 cm breda. Låt svalna.

    Lägg kakorna i en burk med lock eller plastpåsar eller frys in dem.

    instruktion steg 10 pepparkakssnittar
    Skär i sneda bitar.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (16 g): 66 kalorier, 9 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara i plåtburkar, plastburkar eller plastpåsar i rumstemperatur, håller sig minst några veckor. Går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Agneta
Kan man använda pepparkakskryddor och hur mycket isåfall ?
Skrivet av Agneta
Kan man ta pepparkakskryddor ?
Skrivet av Eva
Jättegoda pepparkaksgrottor och mycket lätta att göra.
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Tack för din uppmärksamhet! Det ska vara 7 dl mjöl precis som du tog. Jag har ändrat nu så det står rätt! Tack igen!
Skrivet av Lena
Kakorna blev väldigt goda! Jag bakade dem med 7 dl mjöl. I ditt recept står det att man ska använda 7 dl eller 490 gr mjöl.

490 gr vetemjöl blir drygt 8 dl enligt din tabell där vetemjöl väger 60 gr per deciliter..

Ska det vara 7 eller 8 deciliter mjöl??

Tack för ett gott recept!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest