Pepparkakor
Baka dessa goda pepparkakor, ett av våra mest klassiska julrecept. Det här receptet är väl beprövat och ger mycket goda kakor med pepparkakskryddorna ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor till lucia och jul eller andra tillfällen.
Hembakade kakor är så mycket godare än köpta och man slipper tillsatser och råvaror av sämre kvalité. Det är inte svårt att baka själv, men lite tid och tålamod krävs.
Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid eftersom den behöver minst ett dygn i kylskåp.

Ingredienser:
Pepparkaksdeg:
- 300 g smör
- 5 dl (425 g) strösocker
- 1 dl (140 g) ljus sirap
- 1 msk malen ingefära
- 2 msk malen kanel
- 1 msk malda nejlikor
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 msk bikarbonat
- 2 dl (200 g) vatten
- 15 dl (900 g) vetemjöl
Utrustning:
- pepparkaksmått
- kavel
- ev.
köksmaskin med vispskål och mördegsvispar
eller elvisp med degkrokar
Ugn:
- 200-225 °C i mitten av ugnen i 4-5 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör, strösocker och ljus sirap och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fortare.
- 300 g smör
- 5 dl (425 g) strösocker
- 1 dl (140 g) ljus sirap
Smör, strösocker, ljus sirap. -
Arbeta ihop till en jämn smet. Använd en köksmaskin med mördegsvispar eller elvisp med degkrokar som du kan använda genom alla steg i receptet tills pepparkaksdegen är klar.
(Köksmaskin med mördegsvispar är att föredra eftersom detta blir en ganska tung deg med mycket vetemjöl.)
Smör, strösocker och sirap blandat. -
Tillsätt sedan ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Rör ihop till en jämn smet.
- 1 msk malen ingefära
- 2 msk malen kanel
- 1 msk malda nejlikor
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 msk bikarbonat
Tillsätt kryddor och bikarbonat. Rör ihop allt. -
Häll på vattnet.
- 2 dl (200 g) vatten
Häll på vatten. -
Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått för då är risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl.)
Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Om du inte använder någon maskin till detta så knåda in mjölet för hand på ett bakbord.
- 15 dl (900 g) vetemjöl
Mät upp vetemjöl. Arbeta in vetemjöl. Pepparkaksdegen klar. -
Svep in pepparkaksdegen i plastfolie och lägg in i kylen minst 1 dygn.
Pepparkaksdegen insvept i plastfolie. -
Tag fram en bit i taget av pepparkaksdegen och kavla ut den tunn på ett bakbord.
Kavla ut degen. -
Tag ut pepparkakor med mått, ta loss från bakbordet med hjälp av en tunn stekspade och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper.
(Pepparkakorna blir jämnare och finare om man inte använder bakplåtspapper.)
Använd pepparkaksmått. Lägg på plåtar. -
Grädda i mitten av ugnen i 200-225°C i 4-5 minuter.
Tag loss pepparkakorna direkt från plåten och lägg på plant underlag för att svalna, detta gäller framförallt om du inte använder bakplåtspapper eftersom pepparkakorna då kan fastna i plåten och lätt gå sönder.
Grädda pepparkakorna. Gräddade pepparkakor.
Utbakning:
Näringsvärden
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster
En sak jag inte bakat någonsin - det är pepparkakor
Visst kan jag halvera receptet ditt ? så i stället för 300
blir det ca 150
Hoppas på svar !
Mvh Viviann

webmaster

webmaster

webmaster
Jag undrar hur länge jag kan förvara den hemmagjorda pepparkaksdegen i kylen?
Yvonne

webmaster
Har inte bakat ut kakorna ännu men resultatet aterstar att se.

webmaster

webmaster

webmaster
Mvh Catrina

webmaster
Du har inte möjligtvis recept på Cederpepparkakor oxså.

webmaster

webmaster
Hur länge kan man ha degen i kylskåpet, och kan man frysa den? Tack!

webmaster