Recepten.se – Recept> Småkakor> Pepparkakor

Pepparkakor

Baka dessa goda pepparkakor, ett av våra mest klassiska julrecept. Det här receptet är väl beprövat och ger mycket goda kakor med pepparkakskryddorna ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor till lucia och jul eller andra tillfällen.

Hembakade kakor är så mycket godare än köpta och man slipper tillsatser och råvaror av sämre kvalité. Det är inte svårt att baka själv, men lite tid och tålamod krävs.

Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid eftersom den behöver minst ett dygn i kylskåp.

Pepparkakor
Mycket goda och fina pepparkakor: stjärnor, hjärtan, damer och grisar.
Skriv ut   Mejla
Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan
Mängd: ca 300 st

Ingredienser:

Pepparkaksdeg:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200-225 °C i mitten av ugnen i 4-5 minuter med över- och undervärme

Så här bakar du pepparkakor:

  1. Mät upp smör, strösocker och ljus sirap och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fortare.

    pepparkakor steg 1: smör, strösocker, ljus sirap
    Smör, strösocker, ljus sirap.
  2. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd en köksmaskin med mördegsvispar eller elvisp med degkrokar som du kan använda genom alla steg i receptet tills pepparkaksdegen är klar.

    (Köksmaskin med mördegsvispar är att föredra eftersom detta blir en ganska tung deg med mycket vetemjöl.)

    smör, strösocker och sirap blandat
    Smör, strösocker och sirap blandat.
  3. Tillsätt sedan ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Rör ihop till en jämn smet.

    kryddor och bikarbonat tillsätts
    Tillsätt kryddor och bikarbonat.
    smör, socker, sirap, kryddor och bikarbonat blandat
    Rör ihop allt.
  4. Häll på vattnet.

    vatten tillsätts till smeten
    Häll på vatten.
  5. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått för då är risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl.)

    Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Om du inte använder någon maskin till detta så knåda in mjölet för hand på ett bakbord.

    vetemjöl uppmätt i litermått
    Mät upp vetemjöl.
    vetemjöl arbetas in med köksmaskin
    Arbeta in vetemjöl.
    pepparkakor steg 5: pepparkaksdegen klar
    Pepparkaksdegen klar.
  6. Svep in pepparkaksdegen i plastfolie och lägg in i kylen minst 1 dygn.

    pepparkaksdegen insvept i plastfolie
    Pepparkaksdegen insvept i plastfolie.
  7. Utbakning:

  8. Tag fram en bit i taget av pepparkaksdegen och kavla ut den tunn på ett bakbord.

    pepparkaksdegen utkavlad
    Kavla ut degen.
  9. Tag ut pepparkakor med mått, ta loss från bakbordet med hjälp av en tunn stekspade och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper.

    (Pepparkakorna blir jämnare och finare om man inte använder bakplåtspapper.)

    pepparkaksmått används för att trycka ut pepparkakor
    Använd pepparkaksmått.
    ogräddade pepparkakor på en plåt
    Lägg på plåtar.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 200-225°C i 4-5 minuter.

    Tag loss pepparkakorna direkt från plåten och lägg på plant underlag för att svalna, detta gäller framförallt om du inte använder bakplåtspapper eftersom pepparkakorna då kan fastna i plåten och lätt gå sönder.

    pepparkakor gräddas i ugnen
    Grädda pepparkakorna.
    färdiggräddade pepparkakor på en plåt
    Gräddade pepparkakor.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per pepparkaka (7 g): 26 kcal, 4 g kolhydrater, 1 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Planeringstips

Gör pepparkaksdegen i god tid, minst ett dygn innan utbakning och gräddning. Pepparkaksdegen håller sig minst 3 veckor i kylskåp eller minst 3 månader i frysen. Tänk på att plasta in den så den inte torkar.

Hållbarhet och förvaring

Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Astrid Jansson
Bästa receptet med bilder steg för steg. Jag bakar dem varje år.
Svar till viviann vallgren Skrivet av Susanne
Ja visst! Det går bra att halvera receptet! 👍 Det är ju en stor deg så det kan verkligen räcka med hälften om man inte har familjemedlemmar som smygäter av degen för då behövs en stor om det ska bli något kvar att baka av. 🙈😉 Vad roligt att du tycker om mina recept! 😊 God Jul!
Skrivet av viviann vallgren
Du har så många fina - goda recept

En sak jag inte bakat någonsin - det är pepparkakor

Visst kan jag halvera receptet ditt ? så i stället för 300
blir det ca 150

Hoppas på svar !

Mvh Viviann
Svar till Fabiola Skrivet av Susanne
Du får inte den rätta pepparkakssmaken om du byter ut sirap mot honung så det skulle jag avråda ifrån.
Skrivet av Fabiola
Kan jag användå flyttande honung istället av sirap och om ja ska det vara samma mängd?
Svar till Emil Skrivet av Susanne
Tack, jag har uppdaterat receptet me det nu!
Skrivet av Emil
Om det är fler som undrar så är 15 dl vetemjöl = 900 g (enligt måttomvandlingstabellen om man klickar på "vetemjöl").
Svar till Yvonne Jakobsson Skrivet av Susanne
Pepparkaksdegen håller sig minst 3 veckor i kylskåp, troligtvis längre än så. Jag har inte själv testat längre tid än så, det var någon som åt upp den. 🙈😉
Skrivet av Yvonne Jakobsson
Hej!
Jag undrar hur länge jag kan förvara den hemmagjorda pepparkaksdegen i kylen?
Yvonne
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Receptet ska uppdateras med vikt på de flesta ingredienser. Tack för påpekandet. Man kan blanda degen även med degkrokar men det är enklast och går snabbast att använda vispar tycker jag. Varför är denna metod sämre? Det finns ju olika recept som alla är väl beprövade. Hoppas dina pepparkakor blev bra! God Jul!
Skrivet av Lena
Vore praktiskt om du angav vetemjölsmängden i gram. Förstar inte heller varför degen ska blandas med en elvisp. Det är nytt men sämre metod än den gamla beprövade att man kokar upp sirap socker och vatten först och sedan tillsätter smöret.
Har inte bakat ut kakorna ännu men resultatet aterstar att se.
Svar till Christer Svensson Skrivet av Susanne
Man får använda mjöl. Annars finns andra tricks om du läser alla kommentarer. Men du får göra egen pepparkaksdeg nästa år. Det jobbiga är inte att göra degen det är ju att kavla ut den så tidsmässigt sparar man inte mer än kanske 20-30 min på att köpa deg. När det brukar ta timmar att kavla ut den. Egen pepparkaksdeg är mycket godare när det är smör i degen vilket det inte brukar var i köpt. Lycka till! :)
Skrivet av Christer Svensson
Jag har köpt färdig pepparkaksdeg. Hur får jag bort pepparkakorna på bästa sätt? Dom fastnar och går sönder.
Svar till Gina Gustafson Skrivet av Susanne
Jag skriver det oftast men i det här receptet har jag missat det så tack för att du påminner mig om det! Kul att du tyckte om pepparkakorna! God Jul! ❤️
Skrivet av Gina Gustafson
Tack for recept. En liten forslag. Att pa recepten det stor vikt pa mjolen. Jatte fina pepparkakor. Tack igen. God Jul!
Svar till Catrina Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips!
Skrivet av Catrina
Hej, jag brukar kavla ut degen på plastfolie och bakplåtspapper överst. Då fastnar den inte på kaveln och man behöver inget extra mjöl till utbakning.
Mvh Catrina
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Vad kul att du tycker om mitt recept på pepparkakor! Nej tyvärr inte.
Skrivet av Linda
Detta recept är helt underbart har bakat efter det i många år.
Du har inte möjligtvis recept på Cederpepparkakor oxså.
Svar till Leila Skrivet av Susanne
Jag tror att det går bra!
Skrivet av Leila
Hej, kan man frysa in pepparkaksdegen efter den har varit i kylskåpet ett dygn och sedan ta fram och baka?
Skrivet av Elin
Tack så mycket!
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Pepparkaksdegen bör hålla sig minst 2 veckor i kylen, säkert ännu längre. Den bör också gå att frysa och då bör den hålla sig minst 3 månader. (Jag har inte provat detta just med denna deg men jag vet att ovan tider gäller för receptet på skurna pepparkakor och det är ju ungefär samma deg.)
Skrivet av Elin
Hej!
Hur länge kan man ha degen i kylskåpet, och kan man frysa den? Tack!
Svar till Josefin Skrivet av Susanne
Så roligt att du tycker det och tack för bra tips!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl