Pepparkakscheesecake

Den här ljuvligt goda pepparkakscheesecaken passar perfekt som dessert till jul eller nyår eller lyxigt adventsfika.

Denna cheesecake är frusen vilket innebär att den är som en glasstårta - jättegod och perfekt att förbereda lång tid i förväg!

Cheesecaken består av en pepparkaksbotten som du kan göra med dina favoritpepparkakor, t.ex. skurna pepparkakor. Ovanpå den läggs en len och fin färskost- och gräddkräm smaksatt med lingon som blir till en god och krämig glass i frysen. Toppa med färska frysta lingon (finns att köpa i frysdisken). En riktigt läcker och god tårta!

pepparkakscheesecake
Tid: ca 1 timme + 4 timmar i frysen
8-10 portioner

Ingredienser:

Pepparkaksbotten:

Lingonglass:

Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

    Spänn gärna fast en bit bakplåtspapper i botten på formen så lossnar den hur lätt som helst vid servering så att man kan flytta den till ett serveringsfat.

    form med bakplåtspapper
    Form med bakplåtspapper.
  2. Krossa pepparkakorna till smulor.

    (Jag brukar använda en mortel. Man kan även använda matberedare/mixer eller mosa för hand i en påse.)

    pepparkakor krossas
    Pepparkakor krossas.
  3. Smält smöret på svag värme.

    När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör tills allt smör smält.

    smält smör
    Smält smör.
  4. Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt smör sugits upp av kaksmulorna.

    smält smör och pepparkakssmulor
    Smält smör och pepparkakssmulor.
    smöret har sugits upp
    Smöret har sugits upp.
  5. Tryck ut kaksmulorna i ett jämnt lager på botten i formen.

    Ställ in formen i kylskåp. Gör lingonglassen.

    pepparkaksbotten klar
    Pepparkaksbotten klar.
  6. Dela äggen. Häll äggvitorna i en mindre torr fettfri bunke och lägg äggulorna i en större bunke.

    äggvitorna
    Äggvitorna.
    äggulorna
    Äggulorna.
  7. Tillsätt strösocker och vaniljsocker till äggulorna.

    Vispa till en ljusgul fluffig smet. Använd gärna elvisp.

    strösocker och vaniljsocker tillsatt
    Strösocker och vaniljsocker tillsatt.
    en ljus fluffig smet
    En ljus fluffig smet.
  8. Tillsätt färskosten och vispa ihop till en jämn smet.

    färskost tillsatt
    Färskost tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  9. Vispa grädden medelhårt.

    (Du behöver ej göra ren visparna, du kan använda samma som till glass-smeten.)

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  10. Tillsätt grädden, rårörda lingon eller lingonsylt samt pressad limesaft och blanda till en jämn smet.

    Smaka av och tillsätt ev. mer limesaft för mer syra och vill man kan man även tillsätta mera lingon om man vill ha det.

    vispad grädde, rårörda lingon och limesaft tillsatt
    Vispad grädde, rårörda lingon och limesaft tillsatt.
    en blandad glass-smet
    En blandad glass-smet.
  11. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Använd rena vispar.

    äggvitorna vispade
    Äggvitorna vispade.
  12. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i glass-smeten och rör till en jämn smet.

    äggviteskummet tillsätts
    Äggviteskummet tillsätts.
    lingonglass-smeten klar
    Lingonglass-smeten klar.
  13. Häll glass-smeten på pepparkaksbottnen. Strö över frysta lingon.

    Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

    glass-smeten i formen
    Glass-smeten i formen.
    med lingon på
    Med lingon på.
  14. Vid servering: Låt stå i rumstemperatur 30 minuter eller i kylskåp en timme. Lossa kanten och lyft om du vill över cheesecaken på ett serveringsfat.

    pepparkakscheesecake serverad
    Pepparkakscheesecake serverad.

Hållbarhet och förvaring

Förvara cheesecaken i frysen där den håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest