Pepparkakscheesecake
Den här ljuvligt goda pepparkakscheesecaken passar perfekt som dessert till jul eller nyår eller lyxigt adventsfika. Den är frusen vilket innebär att den är som en glasstårta - jättegod och perfekt att förbereda lång tid i förväg!
Pepparkakscheesecaken består av en pepparkaksbotten som du kan göra med dina pepparkakor, t.ex. skurna pepparkakor. Ovanpå den läggs en len och fin färskost- och gräddkräm smaksatt med lingon som blir till en god och krämig glass i frysen. Toppa med färska frysta lingon (finns att köpa i frysdisken). En riktigt läcker och god tårta!

Ingredienser:
Pepparkaksbotten:
- 200 g pepparkakor
- 75 g smör
Lingonglass:
- 3 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 300 g färskost
- 4 dl vispgrädde
- 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
- ca 2 msk pressad lime eller citron
- ca 1 dl frysta lingon
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
- elvisp
- ev.
mortel
eller matberedare
-
Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Spänn gärna fast en bit bakplåtspapper i botten på formen så lossnar den hur lätt som helst vid servering så att man kan flytta den till ett serveringsfat.
Form med bakplåtspapper. -
Krossa pepparkakorna till smulor.
(Jag brukar använda en mortel. Man kan även använda matberedare/mixer eller mosa för hand i en påse.)
- 200 g pepparkakor
Pepparkakor krossas. -
Smält smöret på svag värme.
När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör tills allt smör smält.
- 75 g smör
Smält smör. -
Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt smör sugits upp av kaksmulorna.
Smält smör och pepparkakssmulor. Smöret har sugits upp. -
Tryck ut kaksmulorna i ett jämnt lager på botten i formen.
Ställ in formen i kylskåp. Gör lingonglassen.
Pepparkaksbotten klar. -
Dela äggen. Häll äggvitorna i en mindre torr fettfri bunke och lägg äggulorna i en större bunke.
- 3 st ägg
Äggvitorna. Äggulorna. -
Tillsätt strösocker och vaniljsocker till äggulorna.
Vispa till en ljusgul fluffig smet. Använd gärna elvisp.
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Strösocker och vaniljsocker tillsatt. En ljus fluffig smet. -
Tillsätt färskosten och vispa ihop till en jämn smet.
- 300 g färskost
Färskost tillsatt. En jämn smet. -
Vispa grädden medelhårt.
(Du behöver ej göra ren visparna, du kan använda samma som till glass-smeten.)
- 4 dl vispgrädde
Vispad grädde. -
Tillsätt grädden, rårörda lingon eller lingonsylt samt pressad limesaft och blanda till en jämn smet.
Smaka av och tillsätt ev. mer limesaft för mer syra och vill man kan man även tillsätta mera lingon om man vill ha det.
- 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
- ca 2 msk pressad lime eller citron
Vispad grädde, rårörda lingon och limesaft tillsatt. En blandad glass-smet. -
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Använd rena vispar.
Äggvitorna vispade. -
Vänd försiktigt ner äggviteskummet i glass-smeten och rör till en jämn smet.
Äggviteskummet tillsätts. Lingonglass-smeten klar. -
Häll glass-smeten på pepparkaksbottnen. Strö över frysta lingon.
Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
- ca 1 dl frysta lingon
Glass-smeten i formen. Med lingon på. -
Vid servering: Låt stå i rumstemperatur 30 minuter eller i kylskåp en timme. Lossa kanten och lyft om du vill över pepparkakscheesecaken på ett serveringsfat.
Pepparkakscheesecake serverad.