Pepparkakskladdkaka
Baka en ljuvligt god pepparkakskladdkaka och servera med vispad grädde och lingon. Kladdkaka med pepparkakskryddor är en oväntat trevlig smakkombination!
Pepparkakskladdkakan passar perfekt till adventsfikat och till juldessert!

Ingredienser:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 4,5 msk kakao
- 0,5 tsk salt
- 1 msk pepparkakskrydda
- eller 1 tsk kanel och 1 tsk ingefära och 0,5 tsk kardemumma och 0,5 tsk nejlikor
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
Servering:
- ca 1 msk florsocker
- ev. 4 dl vispgrädde
- ev. ca 1 dl frysta lingon
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret i en kastrull som är tillräckligt stor att rymma all smet.
När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och låt resten av smöret smälta av befintlig värme.
- 150 g smör
Smält smör. -
Smörj en rund form ca 20 cm i diameter med smör och beströ den med ströbröd.
(Ett tips är att använda en liten slickepott att smörja med så går det snabbt och kladdfritt.)
Smord och bröad form. -
Tillsätt ägg, strösocker, kakao, salt och pepparkakskrydda (eller kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor).
Vispa till en jämn smet. (Jag använder elvisp och kör ca 20 sekunder med den på högsta effekt.)
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 4,5 msk kakao
- 0,5 tsk salt
- 1 msk pepparkakskrydda
- eller 1 tsk kanel och 1 tsk ingefära och 0,5 tsk kardemumma och 0,5 tsk nejlikor
Alla ingredienser utom mjöl tillsatt. En jämn smet. -
Tillsätt vetemjöl och vispa eller rör ihop till en jämn smet.
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Smeten klar. -
Häll smeten i formen.
Smeten i formen. -
Grädda pepparkakskladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
Observera att gräddningstiden är helt avgörande för hur kladdig kladdkakan blir. Mitt bästa tips är att öppna ugnsluckan och skaka lite lätt. Då kan man se hur den dallrar. När den börjar bli lite fast i kanterna och drygt mittersta hälften dallrar så är den klar och blir lagom kladdig tycker jag.
Pepparkakskladdkakan färdiggräddad. -
Låt kladdkakan svalna och ställ sedan kallt i kylskåp och låt stelna minst en timme.
Vid servering: Pudra över florsocker och servera med vispad grädde och färska (frysta och tinade) lingon.
- ev. 4 dl vispgrädde
- ca 1 msk florsocker
- ev. ca 1 dl frysta lingon
Pepparkakskladdkakan har svalnat och stelnat.