Pepparkakskladdkaka

Baka en ljuvligt god pepparkakskladdkaka och servera med vispad grädde och lingon. Kladdkaka med pepparkakskryddor är en oväntat trevlig smakkombination!

Pepparkakskladdkakan passar perfekt till adventsfikat och till juldessert!

pepparkakskladdkaka
Tid: ca 30 minuter
8-12 bitar

Ingredienser:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka pepparkakskladdkaka så här:

  1. Smält smöret i en kastrull som är tillräckligt stor att rymma all smet.

    När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och låt resten av smöret smälta av befintlig värme.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter med smör och beströ den med ströbröd.

    (Ett tips är att använda en liten slickepott att smörja med så går det snabbt och kladdfritt.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, kakao, salt och pepparkakskrydda (eller kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor).

    Vispa till en jämn smet. (Jag använder elvisp och kör ca 20 sekunder med den på högsta effekt.)

    alla ingredienser utom mjöl tillsatt
    Alla ingredienser utom mjöl tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Tillsätt vetemjöl och vispa eller rör ihop till en jämn smet.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    smeten klar
    Smeten klar.
  5. Häll smeten i formen.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  6. Grädda pepparkakskladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

    Observera att gräddningstiden är helt avgörande för hur kladdig kladdkakan blir. Mitt bästa tips är att öppna ugnsluckan och skaka lite lätt. Då kan man se hur den dallrar. När den börjar bli lite fast i kanterna och drygt mittersta hälften dallrar så är den klar och blir lagom kladdig tycker jag.

    pepparkakskladdkakan färdiggräddad
    Pepparkakskladdkakan färdiggräddad.
  7. Låt kladdkakan svalna och ställ sedan kallt i kylskåp och låt stelna minst en timme.

    Vid servering: Pudra över florsocker och servera med vispad grädde och färska (frysta och tinade) lingon.

    pepparkakskladdkakan har svalnat och stelnat
    Pepparkakskladdkakan har svalnat och stelnat.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 12 bitar (65 g): 253 kalorier, 32 g kolhydrater, 12 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor. Den går även att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Saga
Den var riktigt god, härlig julkladdkaka!
Skrivet av erikandersen
det kan va gott med pepparkakskladdigkaka
Skrivet av Ulla Ohlsson
Fantastiskt gott.Ska baka den igen

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest