Kryddkaka

Ingredienser:
Till formen:
Kakan:
- 1,5 dl vatten
- 2 msk snabbkaffepulver
- 125 g smör
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl mörk sirap
- eller ljus sirap
- 1 tsk bikarbonat
- 1 msk kanel
- 0,5 tsk malda nejlikor
- 4,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl russin
- eller 1 dl korinter
Ev: Garnering:
- ca 2 dl florsocker
- några droppar röd hushållsfärg
- ca 0,5-1 msk vatten
- ca 0,5 dl frysta lingon
Utrustning:
- 1 st sockerkaksform
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
-
Koka upp vattnet, ta bort kastrullen från värmen och häll i kaffepulvret, rör om och lägg i smöret.
Låt stå och smälta under tiden du gör resten och rör om lite då och då så att allt smör smälter. (Om inte smöret skulle smälta av redan befintlig värme kan man värma på lite igen. Men värm inte i onödan.)
- 1,5 dl vatten
- 2 msk snabbkaffepulver
- 125 g smör
Vattnet kokar. Vatten blandat med snabbkaffepulver. Smör tillsatt till kaffeblandningen. -
Smörj och bröa en sockerkaksform, d.v.s. en rund form med hål i mitten som rymmer 1,5 liter.
(Tips: Skär upp en bit smör och låt bli rumsvarmt, använd sedan en liten slickepott för att smeta ut det så går det snabbt och kladdfritt.)
Smord och bröad sockerkaksform. -
Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa med elvisp med vispar till en ljus pösig smet.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt sirap, bikarbonat, kanel och nejlikor och vispa till en jämn smet.
- 1,5 dl mörk sirap
- eller ljus sirap
- 1 tsk bikarbonat
- 1 msk kanel
- 0,5 tsk malda nejlikor
Sirap, bikarbonat, kanel, nejlikor tillsatt. Smeten blandad. - 1,5 dl mörk sirap
-
Tillsätt mjölet (tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det, gräv inte med decilitermått i mjölpaketet för då packas mjölet och det blir för mycket vilket leder till en torr kaka).
Rör om i vatten, kaffe och smörblandningen (smöret ska nu vara helt smält och blandningen ska inte vara varmare än ljummen) och häll på detta.
Vispa med elvisp eller rör snabbt ihop till en jämn smet.
- 4,5 dl vetemjöl
Kaffe- och smörblandningen. Mjöl, smör- och kaffeblandning tillsatt. En jämn sockerkakssmet. -
Blanda russinen med lite mjöl, ca 1 msk är lagom så att russinen suger upp mjölet. (Detta gör vi för att inte russinen ska sjunka till botten.)
Tillsätt russinen till smeten och blanda.
Russin blandade med mjöl. Russin tillsatta till smeten. Smeten till kryddkakan klar. -
Häll smeten i sockerkaksformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.
Ogräddad kryddkaka. Kryddkakan i ugnen. -
Låt kakan stå 5-10 minuter innan du stjälper upp den. Låt den sedan svalna med formen över sig.
Låt kakan helst stå minst 1 dygn innan du serverar den så blir den saftigare och smular inte så mycket. Du kan förvara den i rumstemperatur eller svalare i matkällare eller kylskåp om du vill.
Färdiggräddad kryddkaka. Färdig kryddkaka att servera. -
Om du vill glasera kryddkakan: Mät upp florsocker och några droppar röd hushållsfärg. Tillsätt sedan vatten lite i taget och rör tills det blir lagom konsistens, rinnande men ändå lite tröghet kvar.
- ca 2 dl florsocker
- några droppar röd hushållsfärg
- ca 0,5-1 msk vatten
Florsocker, hushållsfärg, vatten. Glasyren blandad. -
Häll glasyren ovanpå kryddkakan. Strö över frysta lingon. Servera efter att glasyren stelnat.
- ca 0,5 dl frysta lingon
Glaserad kryddkaka med lingon. En skiva kryddkaka.
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster