Kryddkaka

God mjuk kaka med många olika smaker som kaffe, kola, kanel, nejlikor och russin i en fin kombination.
kryddkaka
Tid: 90 minuter varav 60 minuter i ugnen
1 sockerkaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Kakan:

Ev: Garnering:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet, ta bort kastrullen från värmen och häll i kaffepulvret, rör om och lägg i smöret.

    Låt stå och smälta under tiden du gör resten och rör om lite då och då så att allt smör smälter. (Om inte smöret skulle smälta av redan befintlig värme kan man värma på lite igen. Men värm inte i onödan.)

    vattnet kokar
    Vattnet kokar.
    vatten blandat med snabbkaffepulver
    Vatten blandat med snabbkaffepulver.
    smör tillsatt till kaffeblandningen
    Smör tillsatt till kaffeblandningen.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform, d.v.s. en rund form med hål i mitten som rymmer 1,5 liter.

    (Tips: Skär upp en bit smör och låt bli rumsvarmt, använd sedan en liten slickepott för att smeta ut det så går det snabbt och kladdfritt.)

    smord och bröad sockerkaksform
    Smord och bröad sockerkaksform.
  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa med elvisp med vispar till en ljus pösig smet.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt sirap, bikarbonat, kanel och nejlikor och vispa till en jämn smet.

    sirap, bikarbonat, kanel, nejlikor tillsatt
    Sirap, bikarbonat, kanel, nejlikor tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Tillsätt mjölet (tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det, gräv inte med decilitermått i mjölpaketet för då packas mjölet och det blir för mycket vilket leder till en torr kaka).

    Rör om i vatten, kaffe och smörblandningen (smöret ska nu vara helt smält och blandningen ska inte vara varmare än ljummen) och häll på detta.

    Vispa med elvisp eller rör snabbt ihop till en jämn smet.

    kaffe- och smörblandningen
    Kaffe- och smörblandningen.
    mjöl, smör- och kaffeblandning tillsatt
    Mjöl, smör- och kaffeblandning tillsatt.
    en jämn sockerkakssmet
    En jämn sockerkakssmet.
  6. Blanda russinen med lite mjöl, ca 1 msk är lagom så att russinen suger upp mjölet. (Detta gör vi för att inte russinen ska sjunka till botten.)

    Tillsätt russinen till smeten och blanda.

    russin blandade med mjöl
    Russin blandade med mjöl.
    russin tillsatta till smeten
    Russin tillsatta till smeten.
    smeten till kryddkakan klar
    Smeten till kryddkakan klar.
  7. Häll smeten i sockerkaksformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.

    ogräddad kryddkaka
    Ogräddad kryddkaka.
    kryddkakan i ugnen
    Kryddkakan i ugnen.
  8. Låt kakan stå 5-10 minuter innan du stjälper upp den. Låt den sedan svalna med formen över sig.

    Låt kakan helst stå minst 1 dygn innan du serverar den så blir den saftigare och smular inte så mycket. Du kan förvara den i rumstemperatur eller svalare i matkällare eller kylskåp om du vill.

    färdiggräddad kryddkaka
    Färdiggräddad kryddkaka.
    färdig kryddkaka att servera
    Färdig kryddkaka att servera.
  9. Om du vill glasera kryddkakan: Mät upp florsocker och några droppar röd hushållsfärg. Tillsätt sedan vatten lite i taget och rör tills det blir lagom konsistens, rinnande men ändå lite tröghet kvar.

    florsocker, hushållsfärg, vatten
    Florsocker, hushållsfärg, vatten.
    glasyren blandad
    Glasyren blandad.
  10. Häll glasyren ovanpå kryddkakan. Strö över frysta lingon. Servera efter att glasyren stelnat.

    glaserad kryddkaka med lingon
    Glaserad kryddkaka med lingon.
    en skiva kryddkaka
    En skiva kryddkaka.

Serveringstips

Om man skär upp kakan innan den svalnat ordentligt så är den väldigt smulig så vänta helst tills den svalnat helt. Den kan gärna stå en dag innan man skär upp den. Sikta gärna över florsocker vid servering.

Hållbarhet och förvaring

Kryddkakan håller sig minst 5 dagar i rumstemperatur. Den går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av peter
jag undrar angående gräddning i ugn, ska man ha både över o undervärme på? Har misslyckats med två kakor senaste veckan, pga värmen och de har stått i mitten av ugnen (har ett eget recept på mjuk pepparkaka).
Svar till Metoka Skrivet av Susanne
Nej det spelar ingen roll. Det gäller alla recept med mjuka kakor - avlång form eller sockerkaksform med hål i mitten spelar ingen roll!
Skrivet av Metoka
Påverkar det gräddningen om man tar en annan form än en sockerkaksform med hål i mitten - till exempel en avlång form som dem man bakar formbröd i?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest