webmaster
Svar till
Olivia
️ Skrivet av
För att använda varmluftsfunktionen så väljer du den på inställningarna. Läs gärna manualen till din ugn. Manualer brukar gå att hitta på nätet om du tappat bort den.
Min ugns olika inställningar.
Om övervärmen blir för stark kan man sätta in en plåt ovanför eller lägga över aluminiumfolie.
Om undervärmen blir för stark kan man sätta in en plåt under. Lägg inte aluminiumfolie på botten av ugnen, då kan emaljen bli överhettad.
När ska man använda varmluft?
Jag har skrivit en egen sida om varmluftsugn.
Om du läser ett recept där fals anges så räknas falsar nerifrån och upp. Fals 1 / Första falsen är alltså nederst i ugnen, fals 3 i mitten av ugnen och fals 5 överst i ugnen.
Namn | Över- och undervärme | Varmluft | Tillagningstid |
---|---|---|---|
Sockerkaka | 175°C i nedre delen av ugnen | 160-170°C i nedre delen av ugnen | 40-45 min |
Långpannekakor | 180-190°C i nedre delen av ugnen | 160-170°C i mitten av ugnen | 20-35 min |
Muffins, stora | 170-180°C i mitten av ugnen | 160-170°C i mitten av ugnen | 15-25 min |
Muffins, små | 180-210°C i mitten av ugnen | 170-180°C i mitten av ugnen | 10-20 min |
Rulltårta | 215-230°C i mitten av ugnen | 200°C i mitten av ugnen | 6-10 min |
Sockerkaksbottnar | 175°C i nedre delen av ugnen | 160-170°C i nedre delen av ugnen | 35-45 min |
Mördegsbotten | 170-180°C i mitten av ugnen | 150-160°C i mitten av ugnen | 20-30 min |
Mandel/nötbotten | 180-200°C i mitten av ugnen | 160-170°C i mitten av ugnen | 15-20 min |
Mördegskakor | 170-180°C i mitten av ugnen | 150-160°C med falsplacering: 4+1 5+3+1 | 10-15 min |
Pepparkakor | 170-190°C i mitten av ugnen | 160-170°C i mitten av ugnen | 8-12 min |
Smördegskakor | 180-200°C i mitten av ugnen | 160-180°C i mitten av ugnen | 20-30 min |
Makroner, biskvier | 120-140°C i mitten av ugnen | 100-120°C i mitten av ugnen | 20-60 min |
Maränger | 90-100°C i mitten av ugnen | 80-100°C i mitten av ugnen | 90-120 min |
Petit-chouer | 190-210°C i mitten av ugnen | 160-180°C med falsplacering: 4+2 | 25-40 min |
Formbröd | 180-200°C i nedre delen av ugnen | 170-190°C i nedre delen av ugnen | 40-50 min |
Ljusa, lätta limpor | 190-210°C i nedre delen av ugnen | 180-190°C i nedre delen av ugnen | 35-45 min |
Grövre, tyngre limpor | 170-210°C i nedre delen av ugnen | 160-180°C i nedre delen av ugnen | 45-70 min |
Hålkakor & tekakor | 190-210°C i mitten av ugnen | 180-190°C i mitten av ugnen | 12-18 min |
Ljusa, lätta portionsbröd | 210-220°C i mitten av ugnen | 190-200°C i mitten av ugnen | 8-15 min |
Grövre portionsbröd | 190-210°C i mitten av ugnen | 180-190°C i mitten av ugnen | 14-20 min |
Vetebullar | 225°C i mitten av ugnen | 180-190°C i mitten av ugnen | 8-12 min |
Vetelängder & vetekransar | 180-200°C i nedre delen av ugnen | 170-180°C i mitten av ugnen | 25-35 min |
Potatisgratäng | 225°C i mitten av ugnen | 180-200°C i nedre delen av ugnen | 45-60 min |
Makaronipudding | 200°C i mitten av ugnen | 180-200°C i nedre delen av ugnen | 30-40 min |
Sufflé | 180-200°C i nedre delen av ugnen | 30-50 min | |
Ugnspannkaka | 200-210°C i nedre delen av ugnen | 180-190°C i mitten av ugnen | 30-45 min |
Skinkpaj & Ostpaj | 200°C i nedre delen av ugnen | 180°C i mitten av ugnen | 30-40 min |
Pizza | 225-250°C i mitten av ugnen | 225°C i mitten av ugnen | 10-15 min |