Recepten.se – Recept> Efterrätter> Minisemlor

Minisemlor

Mycket goda minisemlor! Perfekt för dig som tycker en vanlig semla är för stor eller vill äta mindre onyttigt. En minisemla är något mindre än hälften av en vanlig semla och innehåller därmed mindre än hälften av kalorier jämfört med en vanlig semla - men minst lika god!
minisemlor
Mycket goda små söta minisemlor.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2,5 timmar
Mängd: 32 st

Ingredienser:

Semledeg:

Pensling:

Mandelmassa:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

  • mixer till att göra mandelmassan
  • elvisp med vispar till grädden och ev. med degkrokar till degen
  • ev. köksmaskin till degen

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i 5-7 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

Semlebullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank, helst med en köksmaskin eller annars elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 32 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 250°C i ca 5-7 minuter. Låt bullarna kallna under bakhandduk.

Mandelmassa:

Lägg sötmandel och socker i en mixerskål. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet med en tesked och lägg inkråmet i mixerskålen. Värm mjölken, t.ex. i en kopp i mikron och häll över det andra i mixerskålen. Mixa sötmandel, mjölk, inkråm och socker till en slät mandelmassa. Lägg mandelmassan i hålen i bullarna.

Garnering:

Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

minisemlor steg 1 - 3
1. Lös upp jästen i lite av degvätskan. 2. Häll på resten och tillsätt kryddor, socker och ägg. 3. Tillsätt mjölet, lite i taget och kör till en fin deg. Använd gärna elvisp med degkrokar som på bilden.
minisemlor steg 4 - 6
4. Allt mjöl har arbetats in och degen är blank och smidig. 5. Strö lite mjöl över degen och lägg över en bakduk och låt jäsa. 6. Efter jäsning har degen blivit dubbel så stor.
minisemlor steg 7 - 9
7. Den färdigjästa degen. 8. Ta upp degen på bakbordet. Dela i 2 delar. 9. Knåda degen så gasbubblor som bildas under jäsningen trycks ut.
minisemlor steg 10 - 12
10. Dela degen i 32 delar. Detta är enklast om du först delar den stora degen i 2 delar och sedan delar den i två delar o.s.v. eller också kan du använda en hushållsvåg för att väga degklumparna så de blir ungefär lika stora. 11. Rulla varje degklump till en bulle och lägg på en plåt. Låt jäsa ca 30 min under bakhandduk. 12. De färdigjästa bullarna.
minisemlor steg 13 - 15
13. Pensla bullarna med uppvispat ägg. 14. Sätt in dem i ugnen. 15. Efter ett par minuter har de jäst upp till runda bollar.
minisemlor steg 16 - 18
16. Efter ytterligare ett par minuter börjar semlebullarna få färg. 17. De färdiggräddade semlebullarna. Låt dem svalna under bakhandduk. 18. Skär av locken på de avsvalnade bullarna.
minisemlor steg 19 - 21
19. Gröp ur inkråmet med en tesked. 20. Alla bullarna. 21. Lägg mandel, socker, mjölk och inkråmet i en mixer.
minisemlor steg 22 - 24
22. Mixa till en slät smet. 23. Fördela i de urgröpta semlebullarna. 24. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle.
minisemlor steg 25 - 27
25. Lägg på locken. 26. Sikta över florsocker. Nu är bullarna färdiga att serveras. Förvara i kylskåp om du inte serverar direkt.

Information och tips

Tips & tricks

Det är samma deg till semlor, semletårta och semlelängd. Degen räcker till 14 normalstora bullar eller 32 minisemlor eller 2 semletårtor eller 3 semlelängder. Så om man vill kan man t.ex. baka 1 semletårta och 16 minisemlor eller 7 normalstora semlor och 16 minisemlor. Se respektive recept för utbakning, tider i ugnen och andra tips. Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha fler minisemlor.

GI Tips

Ta dinkelmjöl.

Hållbarhet och förvaring

Minisemlorna går bra att frysa (utan fyllning).

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lidija
Hej Susanne, och tack för det fina receptet, Ambassaden Zagreb, kommer bli glada på fredag när jag kommer med dessa godsaker!
Tack ännu en gång för bilderna, det underlättar också …
Önskar dig en fin dag,

Lidija från Zagreb :-)
Skrivet av Namo
Hej!

Jag undrar om glutentestet kan göras på degen innan första jäsningen, eller innebär ett godkänt glutentest att degen kommer överarbetas vid utbakningen?
Sedan undrar jag även hur länge degen ska bearbetas vid utbakningen? Ska den bearbetas kraftigt innan första jäsningen och lätt vid utbakningen? Jag blir så osäker på om jag överarbetar degen.

Tack på förhand!
Skrivet av elin
Hur mycket dl är 1 liter mjöl?
Svar till Christina Skrivet av Susanne
Trevligt! :) Låter gott med semmelrutor också! :)
Skrivet av Christina
Ännu ett jättegott recept jag testat. Fast jag gjorde semmelrutor istället och det gick bra. Dom blev supergoda. Kram Christina
Svar till Charlotte Skrivet av Susanne
Your welcome! Thanks for writing! :)
Skrivet av Charlotte
Thank you for the beautiful recipe they were perfect!
Svar till Anna Wallin Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar receptet på minisemlorna! :) Jag håller helt med dig! :)
Svar till Christin Skrivet av Susanne
Minst 3 månader. De går att äta efter det också men blir torrare och tråkigare ju längre tiden går.
Skrivet av Christin
Hur länge kan man frysa bullarna?
Skrivet av Anna Wallin
Fantastiskt goda minisemlor. Precis lagom i storlekar och precis sådär saftiga som man önskar.
Mums
Svar till Matilda Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar recepten på min sajt! :)
Svar till heddis Skrivet av Susanne
Jag förstår inte riktigt hur du menar att det är dåligt formulerat? Förklara gärna hur du menar, vad som är otydligt. Om receptet är otydligt så vill jag gärna förbättra det men då måste jag förstå hur du menar.
Skrivet av heddis
Mycket dåligt hur det var fomulerat i början. Råkade börja med att värma mjölken. Då tog det säkert en halvtimme extra innan vi kunde börja baka på riktigt!
Skrivet av Matilda
det finns jätte bra, goda och enkla recept på den här sajten. håller på och bakar semlorna fast det bara är januari
Svar till Pokoja Skrivet av Susanne
Oh, I didn't know Chrome makes such a failure when it translates. I'm happy to hear that you succeeded despite that fact! Thanks for sharing! Good luck! :)
Svar till Susanne Skrivet av Pokoja
Thank you for your quick answer! Sure it helps for the next time! When I read your reply, I realised that the automatic translation from Chrome changed dl into cup :S Anyway, thanks to your pictures, I kept on adding flour till the dough got the same look. Luckily, the semlor turned out beautiful and delicious! I am sharing now my pictures in facebook recepten.se. I am curious how they will be next time, using the correct amounts! Best wishes
Svar till Pokoja Skrivet av Susanne
Thank you! This is how to transform the measurement units.
1 dl sugar = 90 g sugar
3 dl milk = 300 ml = 300 g milk

1 (american) cup = 2,4 dl
1 (english) cup = 2,8 dl
1 dl = 10 cl = 100 ml

I hope that helps in the future! :)
Skrivet av Pokoja
First of all, sorry for writing in English, I do not speak Swedish. Congratulations on your awesome blog and many thanks for sharing your recipes, the pictures are very helpful!
I am trying this wonderful semlor recipe today, it is rising now, but I am not sure if I correctly measured sugar and, specially, the milk, because the dough was too liquid and I had to add much more flour. This is what I used:
1 cup of sugar = 200 g? and 3 cups of milk = 720 ml?
I will let you know the final results soon! :)
Best wishes
Svar till Camilla Skrivet av Susanne
Ja receptet stämmer men självklart kan man ta mindre mängd socker om man vill, det är en smaksak. :)
Tack, verkligen roligt att höra! :)
Skrivet av Camilla
Tack för ett lätt och bra recept! Men stämmer det verkligen med en hel deciliter socker i degen? Bakade dessa bullar idag och de blev goda men de var på vippen för söta i smaken...
Tack för en fin sajt.
Glad att jag hittat hit då jag är lite osäker i köket.
Nu kan jag t o m göra egna köttbullar tack vare dig :-)
Svar till monica Skrivet av Susanne
Nej, det tror jag inte blir bra. Semlan blir torr och svårt att tina den så den blir bra med den frysta grädden. Jag har dock inte provat. Om du provar skriv gärna hur det blev. :)
Skrivet av monica
Kan man frysa hela den färdiga semlan om inte vsrför? Monica
Svar till Savannah Skrivet av Susanne
Ja det kan man. Följ då instruktionerna på jästpaketet. Degvätskan ska oftast värmas till lite högre temperatur.
Skrivet av Savannah
Kan man använda torkad jäst för söta degar istället?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl