Recepten.se – Recept> Varmluftsugn

Ugnstemperaturer för varmluft och vanlig ugn

Många har idag en så kallad varmluftsugn vilket är ett namn som förvirrar eftersom ordet varmluftsugn även används synonymt med varmluftsfunktion.

Varmluftsugn innebär att ugnen har en varmluftsfunktion. Denna varmluftsfunktion är frivillig att använda.

En varmluftsugn går även att använda som "vanlig ugn". Vanlig ugn betyder att man ställer in ugnen på över- och undervärme.

Över- och undervärme är standardinställning på en ugn. Använd alltid detta om inget annat anges i ett recept och om du vill vara på den säkra sidan.

Vad innebär vanlig ugn?

Vanlig ugn innebär över- och undervärme. Denna ugnsinställning är standard. Om inget annat anges i ett recept så är det detta som gäller. Symbolen för över- och undervärme samt varmluft ses på bilden nedan.

symboler för varmluft och vanlig ugn
Symboler på ugnen för vanlig ugn (över- och undervärme) och varmluft.

När ska man använda varmluft?

Ja man behöver aldrig göra det om man inte vill, jag använder min väldigt sällan. Jag tycker jag får väldigt bra resultat med vanlig ugn d.v.s. ugnsinställningen över- och undervärme.

Men det finns fördelar med varmluft:

  • Man kan grädda flera plåtar samtidigt (dock blir gräddningsresultatet oftast inte helt jämnt).
  • Man kan varmluften för att tina upp t.ex. bröd.
  • Ugnen blir varm snabbt.
  • Många ugnar med varmluft har även gratineringsfunktion (grill och varmluft samtidigt), använd den för att t.ex. grilla kyckling, gratinera skinka, paj, pizza, varma mackor m.m. Varmluften gör att maten får yta runt om och inte bara överst.

Bra att veta när man använder varmluft

  • Färgsättningen när man bakar med varmluft kan bli lite annorlunda. Ofta får sidorna mera färg än toppen, det beror på att den varma luften cirkulerar.
  • Om du bakar kakor på plåtar i flera nivåer så kan gräddningstiden behöva förlängas upp till 10-15 minuter (men för andra bakverk än kakor så är oftast tiden densamma, däremot behöver gradtalet oftast sänkas, se tabell nedan).
  • Bröd och bullar måste vara väljästa annars blir de lätt missformade och får ojämn färg.
  • Placera inte bakverken t.ex. bullarna för tätt på plåten. Om de jäser ihop kan inte luften cirkulera mellan dem.
  • Var noga med gräddningstiderna och ta inte ut plåtarna för tidigt. Färgsättningen kan komma tidigare men vara mer ojämn än när man har vanlig ugnsinställning med över- och undervärme. Ofta jämnar färgen ut sig om man låter bullarna vara kvar i ugnen utsatt tid och bullarna blir genomgräddade.
  • Om man har för hög ugnstemperatur så blir färgsättningen ojämn och ytterkanterna brända. På matbröd blir höjden lägre. Sockerkakor spricker.

Omvandling av ugnstemperatur från vanlig ugn till varmluft

Observera att temperaturerna är ungefärliga. Generellt gäller att temperaturen är lite lägre med varmluft. Ju högre temperatur desto mer skillnad. Vid låga temperaturer är det ingen eller väldigt liten skillnad.

OBS! Tänk på att varmluftsugn är en funktion på ugnen, det går alldeles utmärkt att använda vanlig ugn d.v.s. över- och undervärme på en varmluftsugn = ugn med varmluftsfunktion.

Över- och undervärme Varmluftsfunktion
50°C 50°C
75°C 70°C
100°C 90°C
125°C 110°C
150°C 135°C
175°C 160°C
200°C 180°C
225°C 200°C
250°C 225°C

Ugnsinställningar för bakverk och maträtter när man vill använda varmluft

Se listan med temperatur, tider och placering i ugn för vanliga bakverk och maträtter.

Inställning av grader på gasugn

Höj temperaturen med ca 20-25°C när du använder en gasugn jämfört med en vanlig ugn.

relaterade artiklar Läs gärna även:

Kommenterarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Carina.
Hej. Min skinkstek blev inte klar enligt ditt recept. ( 2 tim) kan jag ställa in den igen dagen efter? Mvh Carina.
Skrivet av Anna Bråvander
Hej jag har en electro helius spis. Från 60 talet tror jag. Undrar om du vet om det räknas som en varmluftsugn? vet du om man kan sänka temperaturen från tex 175 grader till 150 grader för att undvika att allt bränns vid? Blir det genombakat då med lägre temperatur? Allt jag gör bränns vid! Blir jätteglad om du vet! MVH Anna
Svar till Susanne bengtsson Skrivet av Susanne
Även om du har en varmluftsugn så kan du ställa in den på över- och undervärme vilket är en "vanlig ugn" och det är det som anses vara standardinställningen på alla ugnar. När den som skriver recept inte skriver ut något annat än grader så är det alltså över- och undervärme som gäller. Om det däremot står specifikt att man ska använda varmluft då ska du ställa in ugnen på varmluft. Det är också det du kan läsa om på den här sidan. Återkom gärna om du har frågor. 😊
Skrivet av Susanne bengtsson
Hej! Jag skulle önska att alla som publicerar recept på nätet skulle skriva ut i receptet vilken typ av ugn som den personen har, vanlig elr varmluft. Det skulle underlätta, tack till er som anammar detta!
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Kolla vilket märke och modell det är på ugnen. Det brukar stå info någonstans på ugnen, det kan stå t.ex. på sidan av ugnsluckan så kolla noga. Sedan kollar du varumärkets hemsida, där brukar finnas manualer. För att veta när ugnen är varm så är det vanligt att när man sätter på ugnen så lyser två lampor och när den är varm så släcks den ena. Men det bästa är givetvis att läsa manualen. Man kan också skaffa en ugnstermometer som mäter temperaturen i ugnen så kan man säkerställa att den håller rätt temperatur.
Skrivet av Lena
Flyttat - den nya varmluftsugnen finns ingen info hur den fungerar. När vet jag när ugnen är varm? Finns en lampa men den slocknar inte. Vet du?🙏
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Om undervärmen är trasig så tror jag tyvärr att du måste köpa en ny ugn. Det går inte att komma runt.
Skrivet av Elin
Hej! Vi har en väldigt gamal ugn som endast har övervärme. Det går liksom en slinga metal överst i ugnen som blir varm när man sätter på ugnen. Man kan inte ändra inställning utan bara välja temperatur. Jag lyckas aldrig med tårtor. De reser sig aldrig som de ska. Hur kan jag lyckas? Ska jag använda lägre temperatur längre tid? Tvärt om? Tacksam för svar.
Svar till Sami Skrivet av Susanne
Troligtvis går det bra att grädda den i nedre delen av ugnen med över- och undervärme.
Skrivet av Sami
Hej!
Jag har precis flyttat till hus o skulle just bara tårtbotten som ska gräddas under men just i denna ugn så fins det inte under tecken bara upp o ner samtidigt. Kan blir inte fluffig. Tacksam för svar
Svar till tina selander Skrivet av Susanne
Tack för informationen, bra att veta! Hoppas blåbärskladdkakan blev bra!
Skrivet av tina selander
Hej! en kommentar till det här med ugnarna. Jag har en kombinerad mikro och varmluftsugn, den har INTE funktionen över- och undervärme utan endast varmluft. Lite knepigt men man vänjer sig. tack för jättefina recept, nu ska jag baka blåbärskladdkaka! /tina
Svar till Karin Bergström Skrivet av Susanne
Tack för en bra synpunkt. Ugnen är ju dock mer energisparande även med över- och undervärme jämfört med "gamla" ugnar (som saknar varmluftsfunktion) och de är också mycket snabbare på att uppnå rätt temperatur så jag tror ugnen använder själva teknologin även med varmluft även om man inte använder varmluftsfunktionen. Men självklart skulle man kunna spara både energi och tid på om man använde varmluftsfunktionen mer men den har ju en baksida av att det kan bli ojämnt gräddat, särskilt om man har flera plåtar samtidigt och det kan ju vara svårt att komma runt. Men förhoppningsvis fortsätter ugnar att utvecklas och i framtiden kanske varmluftsfunktionen blir så bra att den kan bli standard och nästan helt ersätta över- och undervärme.
Skrivet av Karin Bergström
Tack för informationen om varmluftsugnar.
Men varför står det nästan aldrig att man kan använda varmluftsfuntionen I recept, matlagnings så väl som baknings?
Det är ju en bortkastad funktion om man inte vet hur man ska använda den. Visst man kan ju läsa ovanstående information eller ugnens instruktionsbok men gör man det när man står där mitt i smeten?
Vad jag förstår är det mer energiekonomiskt med varmluft. Jag gräddade nyss två plåtar bullar samtidigt med 25˚ lägre temperatur.
Någon borde dra igång och berätta hur och varför varmluftsugnen bör användas.
Hälsningar
Karin
Skrivet av Lilltjejen
Hej tack till tipsen. Tyvärr kan jag ej ta dem vidare till min bagare då hon blir sur.
Svar till Jonnas Skrivet av Susanne
Nästan alla ugnar som säljs idag är varmluftsugnar och de finns att köpa där de säljer ugnar. Finns hos elektronikkedjor m.fl. Bara att googla. Lycka till med inköpet!
Skrivet av Jonnas
Hej!
Jag och min fluga ska köpa ny ugn, vart kan man köpa en varmluftsugn.

Mvh Jonas
Svar till Agneta Jensen Skrivet av Susanne
Jo du kan gratinera i alla ugnar. För att klara dig behöver du egentligen bara över- och undervärme vilket alla ugnar har. Övriga funktioner är "nice to have" men inget krav. Personligen använder jag över- och undervärme till 95% av min användning.
Skrivet av Agneta Jensen
Hej!
Vi ska köpa ny ugn och har tittat på Electrolux. De har en ugn som saknar gratineringsfunktion. Vad innebär det egentligen? Kan man inte gratinera i den ugnen då?

Mvh
Svar till Stefan Skrivet av Susanne
Jag använder vanlig över- och undervärme när jag bakar det och det blir ingen hård skorpa. Man kan pensla med vatten när man tar ut brödet för att få mjukare skorpa. Vet ej om det blir någon skillnad om man använder varmluftsfunktionen på ugnen.
Skrivet av Stefan
Hej.
Om jag gör rostbröd eller hamburgerbröd vill jag inte ha någon hård skorpa på brödet, det ska vara mjukt som butiksbröd. Är varmluftsugn lösningen på det, eller ska jag gör på något annat sätt?
Svar till bart westerhuis Skrivet av Susanne
Ok, intressant! Det brukar dock bli bra bakresultat men å andra sidan är ju inte det konstigt om det du säger stämmer för lite lägre temperatur och lite längre jästid är ju alltid bra. Jag ska läsa på lite mer om detta! Tack för att du skrev!
Skrivet av bart westerhuis
Hej
Angående vattnets temperatur.
Du skriver att när vattnet känns blött (varken kallt eller varmt) då är temperaturen 37 grader. Detta stämmer dock inte, temperaturen är då 34 grader (hudens temperatur, kroppens innetemperatur är 37 grader).
Svar till Oskar M Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips!!
Skrivet av Oskar M
Till ovan:
Att få ånga i ugnen är superenkelt. Släng in några isbitar i botten eller ställ in en liten ugnsform med vatten i botten. Lika enkelt (om inte enklare) som att klicka på en knapp för de ugnar som har den funktionen.