Saffransbröd - klippta längder och flätor

Baka enkelt dessa goda, mjuka och saftiga klippta saffranslängder av saffransbröd.
saffransbröd, längder och flätor
Tid: ca 2 timmar
4 st längder eller flätor

Ingredienser:

Fyllning klippta längder:

Pensling:

Garnering:

Vegetariskt - Uteslut kvarg.

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    instruktion steg 1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Smula jästen.
  2. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit eller ca 1 tsk strösocker.

    (Detta gör att vi får ut mer saffranssmak. Om du inte har en mortel får du hoppa över detta.)

    instruktion steg 2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Mortla saffran.
  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och rör om och värm till 37°C.

    (Tänk på att röra om i botten innan du mäter temperaturen antingen med ett finger eller termometer, annars är risken stor att det blir för varmt vid botten som du inte märker om du mäter temperaturen närmare ytan. Vid 40°C dör jästen. Är det kallare så tar jäsningen längre tid. Så hellre för kallt än för varmt. Om du mäter med ett finger så ska det varken kännas varmt eller kallt eftersom ditt finger är just 37°C.)

    instruktion steg 3 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Smält smör och mjölk.
  4. Häll lite av degvätskan (smält smör och mjölk) över jästen och rör tills den blivit upplöst. Häll sedan över resten av degvätskan.

    instruktion steg 4.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Lös upp jästen i lite av degvätskan.
    instruktion steg 4.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Upplöst jäst.
  5. Blanda ner saffran, ägg, salt, strösocker och ev. kvarg.

    instruktion steg 5 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Tillsätt övriga ingredienser till degen.
  6. Använd sedan gärna elvisp med degkrokar eller maskin för att göra degen.

    Tillsätt mjölet, lite i taget och rör/kör till en smidig och blank deg. Tillsätt även russin om du vill ha det i degen. När degen känns smidig och släpper bunkens kanter är den klar för jäsning.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och du tar för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det eller om du har god bakvana ser och känner du på degen när den är bra. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare saffransbröd.)

    instruktion steg 6.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Mät upp mjölet i litermått.
    instruktion steg 6.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Tillsätt mjölet lite i taget.
    instruktion steg 6.3 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Färdig saffransdeg. Redo att jäsas.
  7. Strö över lite mjöl, täck över med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter till dubbel storlek.

    instruktion steg 7 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Färdigjäst.
  8. Om du ska göra klippta längder så förbered fyllningen under tiden det jäser. Smält smöret och låt svalna. Mal mandeln eller hacka fint om du vill ha mandel.

    instruktion steg 8 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Smält smöret.
  9. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela den i fyra delar (om du gjort en sats). Varje del kan sedan bakas ut till en längd, en fläta eller ca 10 lussekatter.

    instruktion steg 9.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Knåda degen.
    instruktion steg 9.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Degen delad i hälften och två fjärdedelar.
  10. Klippta längder:

  11. Kavla ut degdelen till en platta, ca 20 x 30 cm. Häll på smält smör och fördela smöret jämnt över plattan.

    instruktion steg 10.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Kavla ut.
    instruktion steg 10.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Häll på smält smör.
  12. Strö över socker och ev. mald mandel och/eller russin.

    instruktion steg 11.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Strö på socker.
    instruktion steg 11.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Strö ev. på russin.
  13. Rulla ihop på långsidan och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

    instruktion steg 12.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Rulla ihop.
    instruktion steg 12.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Ihoprullad.
  14. Använd sedan en sax för att klippa flikar. Klipp rakt ner med ca 1,5 cm mellanrum. Se bilder. Vik sedan en flik i taget i ordningen: framåt, höger, vänster, framåt, höger, vänster o.s.v.

    instruktion steg 13.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Klipp flikar.
    instruktion steg 13.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Vik framåt.
    instruktion steg 13.3 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Vik höger.
    instruktion steg 13.4 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Vik vänster.
    instruktion steg 13.5 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Vik framåt.
    instruktion steg 13.6 saffransbröd - klippta längder och flätor
    En hel längd klippt och vikt.
  15. Flätor:

  16. Om du vill göra flätor: Dela degdelen i 4 bitar och rulla ut varje del till en långsmal korv ca 45-50 cm. Sedan gör du en fläta av dessa. Tryck ihop i ändarna. Pilla eventuellt in lite russin i vecken.

    instruktion steg 14.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Flätor: Rulla ut till längder.
    instruktion steg 14.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Fläta ihop.
  17. Låt jäsa under bakhandduk i ca 20-30 minuter till nästan dubbel storlek.

    instruktion steg 15.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Klippta längder före jäsning.
    instruktion steg 15.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Klippta längder efter jäsning.
  18. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

    instruktion steg 16.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Pensla med uppvispat ägg.
    instruktion steg 16.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Strö över pärlsocker.
  19. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C ca 15 minuter med över- och undervärme (med varmluftsfunktion samma grader och tid).

    instruktion steg 17 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Grädda i ugn.
  20. Låt svalna. Frys in eller servera! Vid servering: skiva upp längderna eller flätorna i ca 3 cm tjocka bitar.

    instruktion steg 18.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Färdiggräddade klippta längder.
    instruktion steg 18.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Skär upp klippta längder.
    instruktion steg 18.3 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Färdiggräddad fläta.
    instruktion steg 18.4 saffransbröd - klippta längder och flätor
    Fläta i skivor.

Tips & tricks

Frys in färskt saffransbröd som inte går åt direkt så håller saffransbrödet sig färskt och saftigt!

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Putte Bäng
Jag vill baka safftansbröd och har aldrig bakat tidigare...
Skrivet av peter borg
Vad använder du för mjölk … fetthalt alltså
Skrivet av Nettan
Smält inte smöret utan klicka i det rumsvarma smöret i degvätskan. Mjölken behöver inte heller värmas utan bara vara rumsvarmt om man använder assistent. Degen blir varm av friktionen i maskinen. Jäs lite längre istället så hinner mer smakämnen bildas. Jag använder vetemjöl special och följer aldrig mjölmängder i recept utan tillsätter i omgångar precis så mycket att assistentarmen börjar slå och degen blir som en boll och släpper från kanterna.
Svar till David Skrivet av Susanne
Jag använder nästan alltid vanligt vetemjöl från just Saltå Kvarn. Jag tycker det brukar bli bra så vetemjöl special känns inte nödvändigt. Smör och mandelmassa håller jag med om att det är gott, det är nästan exakt princip samma sak som smält smör, mald mandel och socker som ju står i receptet.
Skrivet av David
Kör vetemjöl special istället för vanligt tråkigt skit mjöl, blir så otroligt mycket bättre resultat. Gör en smör/mandelmassa kräm och bred ut på saffransbrödet efter du kavlat det, sjukt gött! Varför använder du inte bra mjöl från saltåkvarn förresten?? Hej

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest