Saffransbröd - klippta längder och flätor

Ingredienser:
- 1 pkt (50 g) jäst
- 1 g (2 pkt) saffran
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl strösocker
- eller vit sirap
- ev. 250 g kvarg (valfri fetthalt)
- 15-17 dl vetemjöl
- ev. 1 dl russin
Fyllning klippta längder:
- 100 g smält smör
- ev. 125 g sötmandel
- 1 dl strösocker
- eller råsocker
- ev. russin
Pensling:
- 1 st ägg
Garnering:
Utrustning:
- ev.
köksmaskin
eller elvisp med degkrokar
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
-
Smula ner jästen i en degbunke.
- 1 pkt (50 g) jäst
Smula jästen. -
Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit eller ca 1 tsk strösocker.
(Detta gör att vi får ut mer saffranssmak. Om du inte har en mortel får du hoppa över detta.)
- 1 g (2 pkt) saffran
Mortla saffran. -
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och rör om och värm till 37°C.
(Tänk på att röra om i botten innan du mäter temperaturen antingen med ett finger eller termometer, annars är risken stor att det blir för varmt vid botten som du inte märker om du mäter temperaturen närmare ytan. Vid 40°C dör jästen. Är det kallare så tar jäsningen längre tid. Så hellre för kallt än för varmt. Om du mäter med ett finger så ska det varken kännas varmt eller kallt eftersom ditt finger är just 37°C.)
Smält smör och mjölk. -
Häll lite av degvätskan (smält smör och mjölk) över jästen och rör tills den blivit upplöst. Häll sedan över resten av degvätskan.
Lös upp jästen i lite av degvätskan. Upplöst jäst. -
Blanda ner saffran, ägg, salt, strösocker och ev. kvarg.
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl strösocker
- eller vit sirap
- ev. 250 g kvarg (valfri fetthalt)
Tillsätt övriga ingredienser till degen. -
Använd sedan gärna elvisp med degkrokar eller maskin för att göra degen.
Tillsätt mjölet, lite i taget och rör/kör till en smidig och blank deg. Tillsätt även russin om du vill ha det i degen. När degen känns smidig och släpper bunkens kanter är den klar för jäsning.
(Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och du tar för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det eller om du har god bakvana ser och känner du på degen när den är bra. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare saffransbröd.)
Mät upp mjölet i litermått. Tillsätt mjölet lite i taget. Färdig saffransdeg. Redo att jäsas. -
Strö över lite mjöl, täck över med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter till dubbel storlek.
Färdigjäst. -
Om du ska göra klippta längder så förbered fyllningen under tiden det jäser. Smält smöret och låt svalna. Mal mandeln eller hacka fint om du vill ha mandel.
Smält smöret. -
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela den i fyra delar (om du gjort en sats). Varje del kan sedan bakas ut till en längd, en fläta eller ca 10 lussekatter.
Knåda degen. Degen delad i hälften och två fjärdedelar. -
Kavla ut degdelen till en platta, ca 20 x 30 cm. Häll på smält smör och fördela smöret jämnt över plattan.
Kavla ut. Häll på smält smör. -
Strö över socker och ev. mald mandel och/eller russin.
- 1 dl strösocker
- eller råsocker
- ev. russin
Strö på socker. Strö ev. på russin. - 1 dl strösocker
-
Rulla ihop på långsidan och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Rulla ihop. Ihoprullad. -
Använd sedan en sax för att klippa flikar. Klipp rakt ner med ca 1,5 cm mellanrum. Se bilder. Vik sedan en flik i taget i ordningen: framåt, höger, vänster, framåt, höger, vänster o.s.v.
Klipp flikar. Vik framåt. Vik höger. Vik vänster. Vik framåt. En hel längd klippt och vikt. -
Om du vill göra flätor: Dela degdelen i 4 bitar och rulla ut varje del till en långsmal korv ca 45-50 cm. Sedan gör du en fläta av dessa. Tryck ihop i ändarna. Pilla eventuellt in lite russin i vecken.
Flätor: Rulla ut till längder. Fläta ihop. -
Låt jäsa under bakhandduk i ca 20-30 minuter till nästan dubbel storlek.
Klippta längder före jäsning. Klippta längder efter jäsning. -
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- 1 st ägg
- pärlsocker
Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C ca 15 minuter med över- och undervärme (med varmluftsfunktion samma grader och tid).
Grädda i ugn. -
Låt svalna. Frys in eller servera! Vid servering: skiva upp längderna eller flätorna i ca 3 cm tjocka bitar.
Färdiggräddade klippta längder. Skär upp klippta längder. Färdiggräddad fläta. Fläta i skivor.
Klippta längder:
Flätor:
Tips & tricks

webmaster

webmaster

webmaster
Ett tips: Blev väldigt gott att blanda i pepparkakskrydda till fyllningen ;)
http://www.youtube.com/watch?v=peBLtCEOlA0

webmaster

webmaster
räckte bara ungefär till 13 dl.. va gör jag?
affären är för lång bort.. =(

webmaster

webmaster
En fråga: Är vit sirap samma sak som ljus sirap?

webmaster