webmaster
Citronmarängkaka
En mycket god saftig och syrlig citronkaka med ett sött, frasigt marängtäcke. Servera som en kaka till fikat eller som dessert med vispgrädde eller vaniljglass. Citronmarängkakan bakas enkelt och rationellt i långpanna och går bra att frysa in.
Tid: 70 min varav 30 min i ugnen
Mängd: 24 bitar
Ingredienser:
- 250 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 st citroner
- 3 st äggulor (spara äggvitorna till marängtäcket)
- 3 st ägg
- 2 tsk bakpulver
- 4 dl vetemjöl
Marängtäcke:
- 3 st äggvitor
- 1,5 dl strösocker
Laktosfritt - Smör innehåller väldigt lite laktos men välj laktosfritt smör om det behöver vara helt laktosfritt.
Vegetariskt
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (63 g): 200 kcal, 24 g kolhydrater, 10 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. Syrliga bär som hallon är också gott till.
Tips för att undvika tillsatser
Citronmarängkakan är fri från tillsatser. Använd äkta smör och gärna ekologiska ägg, vetemjöl och citroner.
Variationstips
Byt ut citron mot lime, ev. ta 3 st limefrukter istället för 2 citroner.
Planeringstips
Gör gärna kakan dagen före servering och låt stå i rumstemperatur.
Hållbarhet och förvaring
Citronmarängkakan går bra att frysa in och håller sig då minst 3 månader.
webmaster
Svar till
Elly Nilsson
️ Skrivet av
Ja den kan stå i rumstemperatur över natten. Lägg en bakhandduk över bara. Men om du skurit upp den så är det klart att den kan bli något torr på kanterna på de sidor som inte är tätt emot en annan kaka om den står framme, då är det bättre du lägger ner rutorna i en burk med lock som kan stå framme i rumstemperatur eller lite svalare om man har en matkällare eller liknande, viktigt bara att inte marängen kommer i kontakt med fukt, därför är inte kylskåp så bra.
️ Skrivet av
Jag har just bakat citronmarängkakan och den har svalnat.
Den är ljuvligt god.
Under planeringstips skriver du att man gärna kan göra den dagen före servering och låta den stå i rumstemperatur. Menar du att den kan stå så över natten?
Den är ljuvligt god.
Under planeringstips skriver du att man gärna kan göra den dagen före servering och låta den stå i rumstemperatur. Menar du att den kan stå så över natten?
webmaster
Svar till
moa
️ Skrivet av
Nej tyvärr kan man inte byta ut citronskal mot citronsaft utan att förlora den otroligt goda smaken man får från just citronskalet. Det du kan byta ut citronskal mot är citronarom då får du ungefär samma goda smak.
️ Skrivet av
Kan man bara ta citronsaft och ungefär hur mycket citronsaft blir det ?
webmaster
Svar till
tamana
️ Skrivet av
Vad roligt! Hoppas det blev bra! :)