
webmaster
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme och bli rumsvarmt.
Ta fram en rektangulär ugnsform, ca 32x25 cm och klä den med bakplåtspapper.
Tvätta skalet på den ena citronen och torka av. Riv sedan det yttersta (gula) på citronen på ett rivjärn. (Undvik att få med det vita som ger en besk smak.)
Pressa citronsaften ur båda citronerna.
Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke och lägg äggulorna i en skål.
Vispa äggvitorna och strösockret (till marängtäcket) till ett fast blankt vitt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.
Vispa smöret och strösockret som du mätte upp i första steget till en jämn smet med elvisp (visparna behöver ej göras rent).
Tillsätt äggulorna och de hela äggen, rivet citronskal, citronsaften och bakpulver.
Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet och vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Bred ut smeten på bakplåtspappret i ugnsformen.
Bred därefter på marängsmeten ovanpå.
Baka kakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Marängen ska få fin gyllene färg.
(OBS! Tänk på att om du har en större form än mig så blir kakan tunnare och gräddningstiden kortare och tvärtom om du har en mindre form så blir gräddningstiden längre. Tänk plus minus 5 minuter, alltså gräddningstiden kan variera mellan 25-35 minuter om inte formstorleken avviker allt för mycket.)
Låt citronmarängkakan svalna under bakhandduk. Marängen sjunker ihop lite.
Skär sedan med en vass kniv i rutor.
Du måste fortsätta vispa sockret och smöret tills det blir en jämn smet. Det blir kornigt först, särskilt om smöret inte är rumstempererat så tar det längre tid tills det blir en jämn smet. Antagligen är resten av "problemen" följdfel av detta så att säga, även syrligheten blir nog skarpare på grund av detta. Jag har inte använt några små citroner när jag gjort detta och det har blivit bra varje gång likaså är det ju ingen annan som tyckt det blivit för mycket citron så jag tror inte att det är något problem.
Angående form så tänk på att det är ytan som ska halveras. Du kan alltså inte ta en form som är 16x12,5 cm för den är bara en fjärdedel så stor som den storlek jag rekommenderat på 32x25 cm. Om du tog en för liten form så förklarar det varför det blev så geggigt eftersom en för liten form gör att smeten ligger i ett tjockare lager och då krävs längre gräddningstid.
Hoppas du vill ge citronmarängkakan en ny chans för den är verkligen god! Skriv gärna igen! :)