Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Citronmarängkaka

Citronmarängkaka

En mycket god saftig och syrlig citronkaka med ett sött, frasigt marängtäcke. Servera som en kaka till fikat eller som dessert med vispgrädde eller vaniljglass. Citronmarängkakan bakas enkelt och rationellt i långpanna och går bra att frysa in.
citronmarängkaka
Mycket god citronmarängkaka. God att servera som kaka till fikat eller som efterrätt med vispad grädde och hallon till.
Skriv ut   Mejla
Tid: 70 min varav 30 min i ugnen
Mängd: 24 bitar

Ingredienser:

Marängtäcke:

Laktosfritt - Smör innehåller väldigt lite laktos men välj laktosfritt smör om det behöver vara helt laktosfritt.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme och bli rumsvarmt.

    instruktion steg 1 citronmarängkaka
    Smör och socker.
  2. Ta fram en rektangulär ugnsform, ca 32x25 cm och klä den med bakplåtspapper.

    instruktion steg 2 citronmarängkaka
    Ugnsform med bakplåtspapper.
  3. Tvätta skalet på den ena citronen och torka av. Riv sedan det yttersta (gula) på citronen på ett rivjärn. (Undvik att få med det vita som ger en besk smak.)

    Pressa citronsaften ur båda citronerna.

    instruktion steg 3.1 citronmarängkaka
    Rivet citronskal.
    instruktion steg 3.2 citronmarängkaka
    Pressad citronsaft.
  4. Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke och lägg äggulorna i en skål.

    instruktion steg 4 citronmarängkaka
    Äggvitorna.
  5. Vispa äggvitorna och strösockret (till marängtäcket) till ett fast blankt vitt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

    instruktion steg 5 citronmarängkaka
    Vispade äggvitor och socker till marängtäcket.
  6. Vispa smöret och strösockret som du mätte upp i första steget till en jämn smet med elvisp (visparna behöver ej göras rent).

    instruktion steg 6 citronmarängkaka
    En jämn smet av smör och socker.
  7. Tillsätt äggulorna och de hela äggen, rivet citronskal, citronsaften och bakpulver.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    instruktion steg 7.1 citronmarängkaka
    Tillsätt ägg, citron och bakpulver.
    instruktion steg 7.2 citronmarängkaka
    Vispa ihop.
  8. Tillsätt vetemjölet och vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    instruktion steg 8.1 citronmarängkaka
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 8.2 citronmarängkaka
    Blanda.
  9. Bred ut smeten på bakplåtspappret i ugnsformen.

    instruktion steg 9 citronmarängkaka
    Bred ut smeten.
  10. Bred därefter på marängsmeten ovanpå.

    instruktion steg 10 citronmarängkaka
    Bred marängsmeten ovanpå.
  11. Baka kakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Marängen ska få fin gyllene färg.

    (OBS! Tänk på att om du har en större form än mig så blir kakan tunnare och gräddningstiden kortare och tvärtom om du har en mindre form så blir gräddningstiden längre. Tänk plus minus 5 minuter, alltså gräddningstiden kan variera mellan 25-35 minuter om inte formstorleken avviker allt för mycket.)

    instruktion steg 11 citronmarängkaka
    Grädda i ugnen.
  12. Låt citronmarängkakan svalna under bakhandduk. Marängen sjunker ihop lite.

    Skär sedan med en vass kniv i rutor.

    instruktion steg 12.1 citronmarängkaka
    Den färdiga citronmarängkakan.
    instruktion steg 12.2 citronmarängkaka
    Citronmarängkakan skuren i rutor.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (63 g): 200 kcal, 24 g kolhydrater, 10 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. Syrliga bär som hallon är också gott till.

Tips för att undvika tillsatser

Citronmarängkakan är fri från tillsatser. Använd äkta smör och gärna ekologiska ägg, vetemjöl och citroner.

Variationstips

Byt ut citron mot lime, ev. ta 3 st limefrukter istället för 2 citroner.

Planeringstips

Gör gärna kakan dagen före servering och låt stå i rumstemperatur.

Hållbarhet och förvaring

Citronmarängkakan går bra att frysa in och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

  1
Svar till Elly Nilsson Skrivet av Susanne
Ja den kan stå i rumstemperatur över natten. Lägg en bakhandduk över bara. Men om du skurit upp den så är det klart att den kan bli något torr på kanterna på de sidor som inte är tätt emot en annan kaka om den står framme, då är det bättre du lägger ner rutorna i en burk med lock som kan stå framme i rumstemperatur eller lite svalare om man har en matkällare eller liknande, viktigt bara att inte marängen kommer i kontakt med fukt, därför är inte kylskåp så bra.
Skrivet av Elly Nilsson
Jag har just bakat citronmarängkakan och den har svalnat.
Den är ljuvligt god.
Under planeringstips skriver du att man gärna kan göra den dagen före servering och låta den stå i rumstemperatur. Menar du att den kan stå så över natten?
Svar till moa Skrivet av Susanne
Nej tyvärr kan man inte byta ut citronskal mot citronsaft utan att förlora den otroligt goda smaken man får från just citronskalet. Det du kan byta ut citronskal mot är citronarom då får du ungefär samma goda smak. 
Skrivet av moa
Kan man bara ta citronsaft och ungefär hur mycket citronsaft blir det ?
Svar till tamana Skrivet av Susanne
Vad roligt! Hoppas det blev bra! :)
Skrivet av tamana
Det ser såååå gott ut, ska bjuda min svärmor o hela familj om.några dagr . ska försöka och baka de som efter rätt
Jag är inte alls bra på attt baka men ska försöka och göra detta :)
Svar till Antonia Skrivet av Susanne

Du måste fortsätta vispa sockret och smöret tills det blir en jämn smet. Det blir kornigt först, särskilt om smöret inte är rumstempererat så tar det längre tid tills det blir en jämn smet. Antagligen är resten av "problemen" följdfel av detta så att säga, även syrligheten blir nog skarpare på grund av detta. Jag har inte använt några små citroner när jag gjort detta och det har blivit bra varje gång likaså är det ju ingen annan som tyckt det blivit för mycket citron så jag tror inte att det är något problem.

Angående form så tänk på att det är ytan som ska halveras. Du kan alltså inte ta en form som är 16x12,5 cm för den är bara en fjärdedel så stor som den storlek jag rekommenderat på 32x25 cm. Om du tog en för liten form så förklarar det varför det blev så geggigt eftersom en för liten form gör att smeten ligger i ett tjockare lager och då krävs längre gräddningstid.

Hoppas du vill ge citronmarängkakan en ny chans för den är verkligen god! Skriv gärna igen! :)

Skrivet av Antonia
Blev inget bra, försökte göra halvsats, förutom äggen som var lite svåra att dela på mätte jag allt till grammet. Att vispa socker och rumstempererat smör till vad som beskrivs som jämn smet var ju inte lätt, det blev helt kornigt, inte blev det bättre när man la i resten av ingredienserna. Fick det någorlunda jämnt med mjölet i. Marängen reste sig inte alls och kakan blev inte genombakad var helt geggig och reste sig inte heller något bra, mycket kompakt. Inget emot geggigt normalt men med extra geggighet av marängen under den frasiga ytan blev det inget som direkt höll ihop när man tog ut det från formen. Hade även en form på ca halva rekommenderade dimensionen. Sen var det allt för syrligt. Hade nog minst halverat citronsaften om jag skulle prova igen, kanske bör specificera hur löst smöret ska va och storleken på citronerna, gör nog stor skillnad på hur mycket saft man får ur dem. Eller ge mått på hur mycket citronsaft man ska ha i. Vi provade lite sen slängde vi resten efter att skrapat av den frasiga marängen. ;)
Svar till Inger Skrivet av Susanne
Roligt att höra att både citronmarängkakan och vaniljglassen till blev jättegott! :)
Skrivet av Inger
Verkligen jättegott. Gjorde vaniljglass från ditt recept och serverade till. Glassen blev också jättegod. Hade dock inte hallon till
Skrivet av Susanne
Nu har jag också provat med hallon (och vispad grädde) till och det blev jättegott! Det går också väldigt bra att ha dem i frysen och sedan ta upp och låta stå ca 30 minuter i rumstemperatur före servering. Supergott och smidigt! :)
Svar till Susanne Skrivet av annethe
Ja, det ska jag ta och prova någon dag! :-)
Svar till annethe Skrivet av Susanne
Ja det blir troligen för liten form då. Tänk på att ytan på formen ska bli ungefär samma. Kanske kan det fungera med en halv sats istället?
Skrivet av annethe
Ser fantastiskt god ut! Skulle man kunna göra den i springoform tro? Eller blir det för litet?
Svar till amira Skrivet av Susanne
Ja jag funderade just på det om inte hallon skulle vara gott till! Tack för tipset! :)
Skrivet av amira
testat den. god med hallon och vaniljglass.
  1
Recept och foto: Susanne Jarl