Citronrutor

Baka dessa goda sötsyrliga citronrutor när du vill bjuda dina gäster på något riktigt gott. De består av en mördegsbotten med citronkräm ovanpå. I USA kallas dessa godingar lemon bars.
citronrutor
Tid: ca 3 timmar varav 1 timmes jobb
30 kakor

Ingredienser:

Mördeg:

Citronkräm:

Servering:

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Mördeg:

  1. Mät upp smöret och skär i mindre bitar. Låt ligga framme i rumstemperatur så det blir mjukt.

    smör skuret i bitar
    Smör i bitar.
  2. Ta fram en ugnsform ca 25x30 cm eller motsvarande yta och lägg i ett bakplåtspapper.

    ugnsform klädd med bakplåtspapper
    Ugnsform med bakplåtspapper.
  3. Mät upp vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och salt i en bunke. Blanda.

    (Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man automatiskt alldeles för mycket eftersom mjölet packas.)

    bunke med vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och salt
    Vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och salt.
    bunke med blandade torra ingredienser
    Blandade torra ingredienser.
  4. Tillsätt smöret skuret i bitar. Blanda till en deg. Det går snabbast och enklast med elvisp med vispar eller köksmaskin med mördegsvisp.

    (Degen kan vara svår att få ihop om smöret inte är rumsvarmt eller om du tagit för mycket mjöl. Har man tagit för mycket mjöl så tillsätt mer rumsvarmt smör eller vatten.)

    bunke med tillsatt smör
    Tillsatt smör.
    bunke med mördegen
    Mördegen.
  5. Tryck ut degen i ett jämnt lager på bakplåtspappret i formen.

    mördegen uttryckt på bakplåtspappret i formen
    Mördegen i formen.
  6. Grädda i 175°C i mitten av ugnen. Mördegen ska få aningens lite färg. Förbered under tiden citronkrämen till fyllningen.

    gräddad mördegsbotten i ugnsformen
    Gräddad mördegsbotten.
  7. Citronkräm:

  8. Tvätta citronerna. Jag brukar använda diskmedel och vatten. Torka av dem. Riv av det yttersta gula skalet med ett rivjärn.

    (Undvik att riva det vita innanför det gula skalet eftersom det ger en besk smak.)

    rivet skal från citron
    Rivet citronskal.
  9. Skär citronerna i halvor och pressa ur saften i en citruspress.

    pressar citron i citruspress
    Pressar citronsaft.
  10. Mät upp ägg, strösocker, vetemjöl och vaniljsocker en bunke. Tillsätt rivet citronskal och pressad citronsaft.

    ingredienser till citronkrämen i bunke
    Ingredienser till citronkrämen.
    tillsatt citronsaft och rivet citronskal till övriga ingredienser i bunke
    Tillsatt citronsaft och rivet citronskal.
  11. Blanda försiktigt ihop citronkrämen till en jämn blandning. (Det blir en rinnande blandning som blir en fast kräm först efter att den gräddats.)

    (Jag använder elvisp på lägsta hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat.)

    citronkrämen blandad i bunke
    Citronkrämen blandad.
  12. Häll citronkrämen ovanpå den gräddade mördegen.

    (Det spelar ingen roll om mördegen kommer direkt från ugnen eller om den stått och svalnat en liten stund.)

    citronkrämen hälld på mördegsbotten
    Citronkrämen på mördegsbotten.
  13. Grädda i 175°C i mitten av ugnen ca 15-20 minuter tills citronkrämen stelnat ovanpå.

    gräddade citronrutor i ugnsform
    Gräddade citronrutor.
  14. Låt kakan svalna och stelna i kylskåp ca 2 timmar. Skär i rutor med en vass kniv.

    citronkakan har svalnat och är skuren i rutor
    Citronkakan skuren i rutor.
  15. Sikta över florsocker vid servering. Passar även utmärkt att servera som en dessert med vispad grädde till.

    citronruta serverad med vispad grädde
    Citronruta med vispad grädde.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (49 g): 153 kalorier, 21 g kolhydrater, 7 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Gott att servera som dessert med vispad grädde eller vaniljglass till.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp där de håller sig minst 2 veckor eller frys in kakorna och då håller de sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest