Citronrutor

Ingredienser:
Mördeg:
- 200 g smör
- 3,75 dl (225 g) vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
Citronkräm:
- 2 st citroner
- 5 st ägg
- 3,5 dl strösocker
- 1 dl (60 g) vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
Servering:
- ca 1 msk florsocker
Utrustning:
- rivjärn
- elvisp med vispar
- 1 st ugnsform ca 30x25 cm
- citruspress
-
Mät upp smöret och skär i mindre bitar. Låt ligga framme i rumstemperatur så det blir mjukt.
- 200 g smör
Smör i bitar. -
Ta fram en ugnsform ca 25x30 cm eller motsvarande yta och lägg i ett bakplåtspapper.
Ugnsform med bakplåtspapper. -
Mät upp vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och salt i en bunke. Blanda.
(Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man automatiskt alldeles för mycket eftersom mjölet packas.)
- 3,75 dl (225 g) vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
Vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och salt. Blandade torra ingredienser. -
Tillsätt smöret skuret i bitar. Blanda till en deg. Det går snabbast och enklast med elvisp med vispar eller köksmaskin med mördegsvisp.
(Degen kan vara svår att få ihop om smöret inte är rumsvarmt eller om du tagit för mycket mjöl. Har man tagit för mycket mjöl så tillsätt mer rumsvarmt smör eller vatten.)
Tillsatt smör. Mördegen. -
Tryck ut degen i ett jämnt lager på bakplåtspappret i formen.
Mördegen i formen. -
Grädda i 175°C i mitten av ugnen. Mördegen ska få aningens lite färg. Förbered under tiden citronkrämen till fyllningen.
Gräddad mördegsbotten. -
Tvätta citronerna. Jag brukar använda diskmedel och vatten. Torka av dem. Riv av det yttersta gula skalet med ett rivjärn.
(Undvik att riva det vita innanför det gula skalet eftersom det ger en besk smak.)
- 2 st citroner
Rivet citronskal. -
Skär citronerna i halvor och pressa ur saften i en citruspress.
Pressar citronsaft. -
Mät upp ägg, strösocker, vetemjöl och vaniljsocker en bunke. Tillsätt rivet citronskal och pressad citronsaft.
- 5 st ägg
- 3,5 dl strösocker
- 1 dl (60 g) vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
Ingredienser till citronkrämen. Tillsatt citronsaft och rivet citronskal. -
Blanda försiktigt ihop citronkrämen till en jämn blandning. (Det blir en rinnande blandning som blir en fast kräm först efter att den gräddats.)
(Jag använder elvisp på lägsta hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat.)
Citronkrämen blandad. -
Häll citronkrämen ovanpå den gräddade mördegen.
(Det spelar ingen roll om mördegen kommer direkt från ugnen eller om den stått och svalnat en liten stund.)
Citronkrämen på mördegsbotten. -
Grädda i 175°C i mitten av ugnen ca 15-20 minuter tills citronkrämen stelnat ovanpå.
Gräddade citronrutor. -
Låt kakan svalna och stelna i kylskåp ca 2 timmar. Skär i rutor med en vass kniv.
Citronkakan skuren i rutor. -
Sikta över florsocker vid servering. Passar även utmärkt att servera som en dessert med vispad grädde till.
- ca 1 msk florsocker
Citronruta med vispad grädde.