webmaster
Silltårta
Ingredienser:
Fyllning:
- 4 st ägg
- 1 burk 200 g matjesill
- 4 dl crème fraiche (valfri fetthalt)
- 200 g färskost naturell eller gräslök (valfri fetthalt)
- 0,5 tsk strösocker
- 3 tsk vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger
- 3 msk senap
- 0,5 dl hackad dill
- 0,5 dl skuren gräslök
- 0,5-1 tsk salt
- 0,5-1 krm vitpeppar
Garnering:
Gör så här:
Börja med att hårdkoka alla 8 äggen.
Fyllning: Låt sillen rinna av och skär sedan i små bitar.
Blanda crème fraiche och färskost. Rör ner socker, vitvinsvinäger, senap. Hacka dill och gräslök fint och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.
Skär de hårdkokta äggen till fyllningen i småbitar och blanda ner.
Dela smeten lika i två pytsar. Blanda den ena med den hackade sillen.
Skär kavringen i ca 1,5 cm tjocka skivor om du inte köpt färdigskivad. Skär kanterna från brödet. Lägg 6 st skivor (om limpan innehåller små skivor, annars 2 st större skivor) som botten av tårtan på ett serveringsfat. Bred på hälften av smeten med sill. Lägg på ett nytt lager kavring. Bred på resten av smeten med sill. Lägg på ytterligare ett lager med kavring. Bred på den andra smeten ovanpå och runtom tårtan. Låt tårtan stå kallt till servering täckt med plastfolie. Tårtan smakar bäst om den får stå ½ - 1 dygn i kylen innan servering.
Garnering: Innan servering garnerar du tårtan. Skär äggen i skivor. Lägg dessa ovanpå tårtan. Låt sillen rinna av och placera ut bitarna ovanpå äggen.
Skär rödlöken så tunt du kan med en vass kniv. Lägg ut dessa på tårtan. Sätt sedan i små dillkvistar.
Servera, ät och njut!
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring
webmaster
Vill bara säga att ditt recept på silltårta är super! Letade länge på nätet efter ett gott recept utan gelatin och hittade ditt. Vi bjöd vårt tjugoåriga barnbarn med flickvän och mer än hälften av tårtan försvann! Nu blir det en ny tårta till midsommar!