Recepten.se – Recept> Förrätter> Räktårta

Räktårta

En fantastiskt god och lyxig räktårta. Med botten av kavring och sedan toppad med en lyxig röra med räkor och annat gott! Garnera sedan som du vill.
räktårta
En bit räktårta.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 1 timme
Mängd: 6 portioner

Ingredienser:

Botten:

Fyllning:

Garnering:

Gör så här:

    Botten:

  1. Mixa brödet i mixer.

    skivor av kavring i mixer
    Skivor av kavring i mixer.
    mixade brödsmulor
    Mixade brödsmulor.
  2. Smält smöret. Tillsätt brödsmulorna och rör om tills brödsmulorna sugit upp allt smör.

    Tryck ut i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Platta till och ställ kallt.

    smält smör
    Smält smör.
    smält smör blandat med brödsmulor
    Smält smör blandat med brödsmulor.
    instruktion steg 2.3 räktårta
    Botten
  3. Fyllning:

  4. Mät upp färskost, crème fraiche, salt, peppar och citronsaft i en bunke.

    Blanda ihop.

    färskost, crème fraiche, salt, vitpeppar, pressad citronsaft
    Färskost, crème fraiche, salt, vitpeppar, pressad citronsaft.
    blandad smet
    Blandad smet.
  5. Skala och hacka räkorna. Hacka rödlöken fint. Hacka dillen fint.

    hackade räkor, röd lök och dill
    Hackade räkor, röd lök och dill.
  6. Tillsätt de hackade räkorna, rödlöken och dillen till färskostblandningen.

    Blanda till en jämn smet.

    hackade räkor, rödlök, dill tillsatt
    Hackade räkor, rödlök, dill tillsatt.
    fyllningen blandad och klar
    Fyllningen blandad och klar.
  7. Bred ut smeten på kavringsbotten och ställ in i kylskåpet och låt stå minst 2 timmar eller upp till 2 dygn före servering.

    smeten utbredd
    Smeten utbredd.
  8. Garnering:

  9. Före servering: Skala räkorna. Garnera tårtan med färska räkor, citronskivor och dillkvistar.

    räktårtan klar
    Räktårtan klar.

Information och tips

Planeringstips

Gör gärna räktårtan dagen innan servering så blir smaken godare.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven räktårta förvaras i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn, det är mest garneringen som kan se lite vissen ut även om den är ätlig, detta kan motverkas delvis med att sätta plastfolie över.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Catarina Skrivet av Susanne
Vad tråkigt. Om fyllningen blir för lös så har det tillkommit för mycket vätska. Det kan komma från räkorna om du köpt dem färdigskalade, särskilt frysta färdigskalade. Om den blir för rinnande så kan man rädda den genom att tillsätta mer av färskost eftersom den är fast i konsistensen.
Skrivet av Catarina
Hej!
Jag lät räkorna rinna av ordentligt men ändå blev min fyllning för lös.. den har nu stått i kylen i ca 3 timmar. Vi ska äta sen i morgon. Finns det något jag kan göra för att rädda den? Typ pudra på potatismjöl? Makarna? Eller nått? Hjälp!! Med vänlig hälsning, catarina
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Varsågod, ja tina frysta räkor, låt rinna av i t.ex. durkslag om det är färdigskalade räkor och lägg sedan över på hushållspapper. Oskalade räkor är de som är minst blöta så dessa brukar sällan bli ett problem. Lycka till!
Skrivet av Anna
Tack för svaret och tipset om att alla ingredienser ska vara torra! Jag får tänka på att torka av räkorna ordentligt.
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Nej fyllningen flyter inte ut om du följer receptet. Det som är viktigt för att det ska hålla ihop är att det inte är för mycket vätska i fyllningen. I andra recept har man förmodligen en lösare fyllning med mer vätska och då behövs gelatin. Tänk också på att räkorna, dillen och rödlöken inte ska vara blött när du tillsätter det för om det badar i vatten på skärbrädan och man tillsätter allt det då blir det för blött och då kan fyllningen flyta ut. Så dillen bör vara torr när du hackar den och räkorna om de är frysta ska vara ordentligt tinade och all vätska ska ha runnit av. 
Skrivet av Anna
Låter jättegott! En fråga: i andra recept på räktårta används gelatin. Det håller ju ihop smeten, men jag har svårt för konsistensen så var jätteglad när jag hittade ett recept utan. Undrar dock om det blir problem att undvika att fyllningen flyter ut, eller stannar den kvar när den blir kylskåpskall?
Svar till Jan Skrivet av Susanne
Tack snälla! Ja det fina med att baka och laga mat är ju att man kan göra som man själv vill. Alla har ju olika tycke och smak.
Skrivet av Jan
Kära Susanne! Du har SÅ underbart goda recept i Din repertoar! Serverade denna med jubel i gensvar. Och som Du själv säger: "Garnera efter eget tycke". Höjden blir därefter.
Gör en vanlig pajdeg om kavringen inte passar!
Uteslut salt om det känns "för mycket", skölj räkorna. Framför allt: AVSMAKA INNAN du färdigställer rätten!
Kram!
Svar till Adam Skrivet av Susanne
Ja du kan ta vad du vill.
Skrivet av Adam
Hej,kan man använda annat bröd eller nåt annat till botten?
Svar till Anita Skrivet av Susanne
Man kan givetvis ta mindre salt i fyllningen och använda osaltat smör till kavringen om man vill ha mindre salt. Om du bakar kavringen själv så kan du ta mindre salt i den. Tänk på att färdigköpt kavring oftast innehåller mera salt. Tänk även på att köpta färdigskalade räkor i burk ligger i en lake med mycket salt i så det påverkar också den totala mängden salt. Tack för din synpunkt!
Skrivet av Anita
Jag tycker att räktårtan smeten smakar för mycket salt...annars väldigt god och trevlig!
  1
Recept och foto: Susanne Jarl