Räktårta

En fantastiskt god och lyxig räktårta. Med botten av kavring och sedan toppad med en lyxig röra med räkor och annat gott! Garnera sedan som du vill.
räktårta
En bit räktårta.
Tid: ca 1 timme
6 portioner

Ingredienser:

Botten:

Fyllning:

Garnering:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Botten:

  1. Mixa brödet i mixer.

    skivor av kavring i mixer
    Skivor av kavring i mixer.
    mixade brödsmulor
    Mixade brödsmulor.
  2. Smält smöret. Tillsätt brödsmulorna och rör om tills brödsmulorna sugit upp allt smör.

    Tryck ut i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Platta till och ställ kallt.

    smält smör
    Smält smör.
    smält smör blandat med brödsmulor
    Smält smör blandat med brödsmulor.
    instruktion steg 2.3 räktårta
    Botten
  3. Fyllning:

  4. Mät upp färskost, crème fraiche, salt, peppar och citronsaft i en bunke.

    Blanda ihop.

    färskost, crème fraiche, salt, vitpeppar, pressad citronsaft
    Färskost, crème fraiche, salt, vitpeppar, pressad citronsaft.
    blandad smet
    Blandad smet.
  5. Skala och hacka räkorna. Hacka rödlöken fint. Hacka dillen fint.

    hackade räkor, röd lök och dill
    Hackade räkor, röd lök och dill.
  6. Tillsätt de hackade räkorna, rödlöken och dillen till färskostblandningen.

    Blanda till en jämn smet.

    hackade räkor, rödlök, dill tillsatt
    Hackade räkor, rödlök, dill tillsatt.
    fyllningen blandad och klar
    Fyllningen blandad och klar.
  7. Bred ut smeten på kavringsbotten och ställ in i kylskåpet och låt stå minst 2 timmar eller upp till 2 dygn före servering.

    smeten utbredd
    Smeten utbredd.
  8. Garnering:

  9. Före servering: Skala räkorna. Garnera tårtan med färska räkor, citronskivor och dillkvistar.

    räktårtan klar
    Räktårtan klar.

Planeringstips

Gör gärna räktårtan dagen innan servering så blir smaken godare.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven räktårta förvaras i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn, det är mest garneringen som kan se lite vissen ut även om den är ätlig, detta kan motverkas delvis med att sätta plastfolie över.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Catarina Skrivet av Susanne
Vad tråkigt. Om fyllningen blir för lös så har det tillkommit för mycket vätska. Det kan komma från räkorna om du köpt dem färdigskalade, särskilt frysta färdigskalade. Om den blir för rinnande så kan man rädda den genom att tillsätta mer av färskost eftersom den är fast i konsistensen.
Skrivet av Catarina
Hej!
Jag lät räkorna rinna av ordentligt men ändå blev min fyllning för lös.. den har nu stått i kylen i ca 3 timmar. Vi ska äta sen i morgon. Finns det något jag kan göra för att rädda den? Typ pudra på potatismjöl? Makarna? Eller nått? Hjälp!! Med vänlig hälsning, catarina
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Varsågod, ja tina frysta räkor, låt rinna av i t.ex. durkslag om det är färdigskalade räkor och lägg sedan över på hushållspapper. Oskalade räkor är de som är minst blöta så dessa brukar sällan bli ett problem. Lycka till!
Skrivet av Anna
Tack för svaret och tipset om att alla ingredienser ska vara torra! Jag får tänka på att torka av räkorna ordentligt.
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Nej fyllningen flyter inte ut om du följer receptet. Det som är viktigt för att det ska hålla ihop är att det inte är för mycket vätska i fyllningen. I andra recept har man förmodligen en lösare fyllning med mer vätska och då behövs gelatin. Tänk också på att räkorna, dillen och rödlöken inte ska vara blött när du tillsätter det för om det badar i vatten på skärbrädan och man tillsätter allt det då blir det för blött och då kan fyllningen flyta ut. Så dillen bör vara torr när du hackar den och räkorna om de är frysta ska vara ordentligt tinade och all vätska ska ha runnit av. 

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest