Recepten.se – Recept> Efterrätter> Hallonkladdkaka

Hallonkladdkaka

Mycket god och enkel kladdkaka med hallon. Jag vill verkligen rekommendera att tillsätta citronarom eller rivet skal av citron enligt receptet eftersom det ger hallonkladdkakan en extra god smak.
hallonkladdkaka
Mycket gott och enkelt recept på hallonkladdkaka.
Skriv ut   Mejla
Tid: 40 min varav 25 min i ugnen
Mängd: 8-10 bitar

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    instruktion steg 1 hallonkladdkaka
    Smält smöret.
  2. Vispa ner ägg, strösocker och vaniljsocker. Om du vill ha lite citronsmak så tillsätt citronarom eller rivet citronskal.

    instruktion steg 2 hallonkladdkaka
    Vispa ner ägg, strösocker, vaniljsocker, ev. citron.
  3. Vispa ner vetemjölet. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    instruktion steg 3.1 hallonkladdkaka
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 3.2 hallonkladdkaka
    Vispa.
  4. Häll smeten i en rund pajform ca 22 cm i diameter.

    (Beroende på vad man har för form kan den ev. behöva smörjas och bröas först.)

    instruktion steg 4 hallonkladdkaka
    Häll smeten i formen.
  5. Strö över hallonen (frysta eller tinade spelar ingen roll).

    • ca 150 g hallon frysta eller färska
    instruktion steg 5 hallonkladdkaka
    Strö över hallon.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 20 minuter eller tills kakan fått lite färg.

    instruktion steg 6 hallonkladdkaka
    Grädda i ugnen.
  7. Ta ut kladdkakan från ugnen och låt svalna under bakhandduk. Den kommer då även sjunka ihop en del.

    instruktion steg 7.1 hallonkladdkaka
    Låt svalna.
    instruktion steg 7.2 hallonkladdkaka
    Hallonkladdkakan har svalnat.
  8. Servera ljummen eller kall gärna med vispad grädde eller glass.

    instruktion steg 8.1 hallonkladdkaka
    Servera.
    instruktion steg 8.2 hallonkladdkaka
    En bit hallonkladdkaka.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kladdkaka = 10 bitar (70 g): 223 kcal, 31 g kolhydrater, 10 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa. Håller sig minst 4 dagar i rumstemperatur och minst en vecka i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Vanessa
Brukar göra denna utan hallonen i dubbel sats och byta ut strösockret till rårörsocker för supergoda blondies! Eventuellt kan man isf använda 3 ägg, beroende på vilken form man använder kan det ta upp till en timme att grädda.
Skrivet av Lillian
Helt fantastiskt! Min klar favorit, bättre än så här kan det inte bli!

Så duktig du är! Alla recept är skrivna i klar språk inkl bilder - kan bara inte misslyckats! Upptäckte dina recept nyligen och har definitivt hittat rätt! Tack att du har lagt ner så mycket jobb och att du delar med dig!
Lycka till i fortsättningen!
Skrivet av kiwi
Hej Susanne!
Kan man byta ut hallonen mot jordgubbar?
Svar till Tamara Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den! 😊 Ja visst är det gott med citronsmaken, den gör mer än man kanske kan tro innan man provat! 😊
Skrivet av Tamara
Jätte gott!! Det är kladdkaka och inte sockerkaka det bör vara kladdig! Älskade citron smaken med hallon! Tack för receptet!!
Svar till Camilla Skrivet av Susanne
Jag har alltid använt frysta hallon direkt från frysen och kakan har alltid blivit bra på utsatt tid. Har du tagit en mycket större mängd hallon än vad som är angivet i receptet? Har ugnen verkligen varit varm med över- och undervärme när du satt in kladdkakan? Har du använt en mindre form? Kul att du gillar hallonkladdkakan! :) Skriv gärna igen!
Skrivet av Camilla
Hej!
Hade samma kladdiga problem, jag ställde in kakan igen. Sammanlagt stod den i ugnen i ca 55 min, SEN var den färdig...
Min fundering kring detta var mängden hallon och att de var frysta, dvs mkt extra vätska och att det blir kylt runt hallonen och därför krävs längre gräddningstid. Nu gör jag kakan igen (med hallon och blåbär) färre bär och tinade, får se om 25 min räcker. I övrigt; SUPERGOD!
Svar till Åsa dahl Skrivet av Susanne
Det var tråkigt att höra. Om hela kakan var kladdig smet så kan den inte ha gräddats ordentligt. Var ugnen verkligen varm under hela gräddningstiden? Med både över- och undervärme? En annan sak som påverkar gräddningstid är formens storlek. Skriv gärna igen. Vad tror du det kan bero på?
Skrivet av Åsa dahl
Hej! Bakade kakan på Valborg och den blev totalt misslyckad. En kladdig smet av hela kakan. Den stog inne 30 min. Tråkigt!
Svar till Erika Skrivet av Susanne
Läs receptet igen och titta på bilderna så förstår du. Du vispar alltså ner de övriga ingredienserna i det smälta smöret. På så vis spar man disk.
Skrivet av Erika
Vad ska jag göra med det smälta smöret? Ska jag äta det till kakan?
Svar till Jonna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar den och tack för att du delar med dig av dina tips! :)
Skrivet av Jonna
Less is more! Få ingredienser och fantastiskt god! När jag gräddar den brukar den få stå 20 min sen kollar jag den då och då med en tandpetare i mitten. Är tandpetaren kladdig får den stå någon minut till, är den däremot ren men lite fuktig tar jag ut kakan då är den perfekt!
Svar till SK Skrivet av Susanne
Gräddningstiden beror lite på ugn och hur stor form man har. Sedan är det en smaksak hur kladdig kladdkaka man vill ha. Tänk också på att kladdkakan stelnar när den svalnar. Det är inte meningen att man ska äta den varm. Mitt tips är att du får prova dig fram för att hitta optimal gräddningstid, ta några minuter längre tid nästa gång om du vill ha en mindre kladdig kladdkaka. Sedan spelar också formen du använder stor roll, tar man en mindre form blir kakan kladdigare eftersom det blir ett tjockare lager smet och vice versa.
Skrivet av SK
Den blev degig inuti men helt färdig på kanterna. Annars var den god :)
Svar till Krister Skrivet av Susanne
Låter gott med vit choklad! Tack för bra tips!
Skrivet av Krister
I med några bitar vit choklad också tillsammans med hallonen o den blir supergod! :)
Svar till Ida Skrivet av Susanne
Tack för din synpunkt! Jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg alla olika formar jag använt till kladdkaka men den på bilden är non-stick. Så jag har ändrat texten lite.
Skrivet av Ida
En fundering bara, du skriver att du inte smörjer och bröar formen, men på bilden ser det ut som det är någon typ av "non-stick"-yta på din form (men jag kan ha fel). Om det är så så kanske du borde justera detta råd för att om man som jag har gamla ärvda formar som absolut inte är "non-stick" så kanske det behövs (har dock inte provat receptet ännu).
Svar till brigita Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Det låter gott med syrliga vinbär! :)
Svar till Susanne Skrivet av brigita
jag prövade ha i vinbär istället för hallon, det blev också jättegott :)
Skrivet av Nike
Min kaka blev också färdig på kanterna och finnig i mitten, precis som en kladdkaka ska vara! Den som vill ha en fast kaka kan låta den stå några minuter längre, svårare än så är det inte. Superrecept förresten!
Svar till Lenita Skrivet av Susanne
Tråkigt att höra! Jag brukar också använda frysta hallon. Hade du många fler frysta hallon än vad som står i receptet? Var det mycket is på hallonen? Om inte, undrar jag om du verkligen haft rätt ugnsinställningar med över- och undervärme samt rätt temperatur i ugnen? Kladdkakan ska se ut som på bilderna när den är klar, ta inte ut den innan den ser ut så.
Skrivet av Lenita
Jag lagade nyss detta recept och använde frysta hallon. Vilket resulterade i att det var en rinnig smet i mitten medan kanterna var färdiga. Det blev totalt misslyckat
Skrivet av MS
Jag vill tipsa om att pudra över lite florsocker innan servering, kakan blir mycket snyggare då!

För övrigt vill jag bara tacka för en fin receptsida. Jag går ofta hit och hittar alltid massor av inspiration.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl