Citronsockerkaka
Baka en god mjuk sockerkaka med fin citronsmak. Allra bäst är citronsockerkakan efter 1-2 dygn för då kommer citronsmaken fram bättre och sockerkakan smular nästan inte alls. Vill man äta den nygräddad så är den lite mer smulig men det kan man stå ut med, några bitar måste man ju få provsmaka åtminstone.
Tid: 50 minuter varav 35 minuter i ugnen
1 sockerkaka, ca 12 bitar
Ingredienser:
Till formen:
Sockerkaka:
- 100 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk pressad citron
- 3 krm citronarom
- eller 1 st citron (rivet skal av)
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 dl mjölk
Utrustning:
- 1 st sockerkaksform
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (63 g): 216 kalorier, 27 g kolhydrater, 10 g fett, 3 g protein
Serveringstips
Sikta gärna över florsocker. Man kan också göra glasyr genom att blanda florsocker med citronsaft och hälla över sockerkakan.
Tips för att undvika tillsatser
Använd en riktig citron istället för citronarom och köpt pressad citron.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig minst 5 dygn i rumstemperatur, minst 2 veckor i kylskåp och minst 3 månader i frysen.