Citronsockerkaka

Baka en god mjuk sockerkaka med fin citronsmak. Allra bäst är citronsockerkakan efter 1-2 dygn för då kommer citronsmaken fram bättre och sockerkakan smular nästan inte alls. Vill man äta den nygräddad så är den lite mer smulig men det kan man stå ut med, några bitar måste man ju få provsmaka åtminstone.
citronsockerkaka
Tid: 50 minuter varav 35 minuter i ugnen
1 sockerkaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Sockerkaka:

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smöret. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort det från värmen och låt resten smälta av den redan befintliga värmen.

    citronsockerkaka steg 1: smält smör
    Smält smör. Drygt hälften har smält.
  2. Smörj en sockerkaksform med smör och beströ den med ströbröd.

    (Jag använder en liten slickepott för att breda ut smöret, då går det snabbt och enkelt.)

    citronsockerkaka steg 2: smord och bröad sockerkaksform
    Smord och bröad sockerkaksform.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en nästan vit och pösig smet , använd elvisp med vispar.

    citronsockerkaka steg 2: ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    citronsockerkaka steg 2: ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, pressad citron och citronarom. Vispa med elvisp så det blir blandat, ca 5 sekunder.

    (Istället för färdigköpt pressad citron och citronarom kan man använda en citron. Tvätta först skalet och torka av så den inte är blöt. Riv det yttersta gula skalet på ett rivjärn. Dela sedan citronen på mitten och pressa ur saften. Använd allt skal men bara 2 msk av citronsaften till 1 sockerkaka. En del av det som blir över av citronsaften kan användas till glasyr om man vill ha det.)

    citronsockerkaka steg 3: bakpulver, vaniljsocker, pressad citron och citronarom tillsatt
    Bakpulver, vaniljsocker, pressad citron och citronarom tillsatt.
    citronsockerkaka steg 3: smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Tillsätt vetemjöl, mjölk och det smälta smöret som ska ha svalnat. Vispa snabbt ihop till en jämn smet på lägsta hastighet med elvisp.

    citronsockerkaka steg 5: vetemjöl, mjölk, smält smör tillsatt
    Vetemjöl, mjölk, smält smör tillsatt.
    citronsockerkaka steg 5: smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan har fått fin färg. Känn gärna med en provsticka som ska vara torr.

    citronsockerkaka steg 6: smeten i formen
    Smeten i formen.
    citronsockerkaka steg 6: färdiggräddad citronsockerkaka
    Färdiggräddad citronsockerkaka.
  7. Låt kakan svalna i formen och stjälp sedan upp den.

    Man kan sikta över florsocker vid serveringen eller göra en glasyr genom att blanda florsocker med citronsaft och hälla över.

    Citronsockerkakan är som godast, saftigast och som minst smulig efter 1-2 dygn.

    citronsockerkaka steg 7: citronsockerkaka i skivor
    Citronsockerkaka i skivor.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (63 g): 216 kalorier, 27 g kolhydrater, 10 g fett, 3 g protein

Serveringstips

Sikta gärna över florsocker. Man kan också göra glasyr genom att blanda florsocker med citronsaft och hälla över sockerkakan.

Tips för att undvika tillsatser

Använd en riktig citron istället för citronarom och köpt pressad citron.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 5 dygn i rumstemperatur, minst 2 veckor i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest